Adokveszek szolgáltatok

Adokveszek: SMS, gumicsónak, drón, laptop

A magyar billentyűzet vásárlásának kritériumai

2017. december 11. - PRcikkíró

egyszeru billentyuzetLaptophoz is kell egy jó billentyűzet

A laptophoz érdemes lehet kiegészítő billentyűzetet vásárolni bizonyos feladatok és felhasználói igényekhez igazodva. A billentyűzeteket típusuk szerint 4 csoportba oszthatjuk nagy általánosságban.

Univerzális, hagyományos billentyűzet

Az univerzális vagy más nevén hagyományos billentyűzet az alapvető billentyűket és gombokat tartalmazza, megtalálhatjuk rajta a magyar billentyű jelöléseket. Segítségével gyorsan és kényelmesen gépelhetünk le bármilyen szöveget. A hagyományos billentyűzet minimális csuklótámasszal rendelkezik.

Multimédiás billentyűzet

A multimédiás billentyűzet legnagyobb erénye, hogy a hagyományosan megtalálható billentyűk mellett szép számmal találunk rajta kiegészítő billentyűket, melyekkel a laptop és az operációs rendszer programjait irányíthatjuk. A leggyakrabban előforduló multimédiás billentyűk:

 • hangerő szabályozó
 • DVD meghajtó kezelőgombja
 • zene lejátszó irányítógombjai
 • alkalmazások dedikált indítógombjai például e-mail posta megnyitása, számológép bekapcsolása stb.
 • a laptop be- / kikapcsoló, alvó üzemmód gombja.

Hajlékony billentyűzet

A gumialapú, hajlékony billentyűzet védett a nedvességtől, könnyen összecsomagolható, könnyű és kis helyen is elfér. Egyes modellek billentyű világítással is rendelkeznek. Egyes hardvereket nemcsak összehajtani, hanem összezárni is lehet.

Gamer billentyűzet

A laptophoz csatlakoztató billentyűzetek közül az egyik legnépszerűbb a gamer billentyűzet. A számítógépes játékok kedvelői számára életbevágóan fontos a jó minőségű és strapabíró billentyűzet beszerzése, mely egyszerre több billentyűleütést is képes kezelni lefagyás mentesen. A gamer billentyűzeten az irányítógombok többnyire más színnel és más anyagból készülnek. A first personal shooter játékok kedvelői számára különösen fontos, hogy a W, A, S, D iránygombok és a Shift, Ctrl, Alt billentyűk fémmel megerősítettek legyenek. A ilyen kütyüvel nehezebb gépelni, de hosszú távon megbízható a videojátékokban.

A magyar billentyűzet kiválasztásakor és vásárlásakor érdemes egy szervizes szakember segítségét kérni, aki a felhasználó igényeihez viszonyítva ajánl olyan modell, mely tökéletesen megfelel a kívánt célnak.

Tovább

Laptop javítása és karbantartása

laptop alaplap tisztitasMit tegyünk, ha víz ment a gépbe?

A laptop karbantartása és javítása nagy körültekintést és szakértelmet igényel. Amennyiben valamilyen nedvesség érte a gépet, különösen akkor, ha víz került az alaplap valamely részére, sürgősen tisztítani kell a rendszert. A laptop belső tisztítása házilag nem javasolt, de bizonyos esetekben, a nagyobb baj megelőzése érdekében érdemes lehet ezzel próbálkozni.

Ha víz került a laptopba, az alábbi teendőket végezzük el:

 • Azonnal áramtalanítsd a laptopot, a laptop akkumulátorát is távolítsd el. Nem szabad az adatvesztéstől tartani, a késlekedés következtében a teljes gép véglegesen és javíthatatlanul károsodhat.
 • Fektesd nyitott kijelzővel lefelé a laptopot az asztalra.
 • Fordulj sürgősen szervizbe segítségért.

Mit ne tegyél, ha vizet öntöttél a laptopra?

Semmi esetre se hagy a gépet bekapcsolva. Az áram és a nedvesség rövidzárlatot okozhat.

Ne próbáld hajszárítóval, különösen hőlégfúvóval kiszárítani a gépet. A laptop műanyag burkolata megolvad, ha nem megfelelő módon használod ezeket az eszközöket, a sókicsapódást az alaplap egyes hardver elemein pedig nem akadályozza meg a szárítás.

Mit tehetek, hogy megelőzzem a laptop meghibásodását?

Elsősorban megfelelő helyen kell használni a laptopot, ahol nincs inni és ennivaló. A laptop billentyűzetére speciális védőfóliát ragaszthatunk, ha mindenképpen szeretnénk a gasztronómiai élvezeteknek is hódolni laptophasználat közben. Egyenes és egyenletes, kemény felületen ritkábban történik baj, mint az ágyban használt laptopok esetében.

Miben segíthet a laptop szerviz?

A laptop szervizben a meghibásodott laptopot elsősorban diagnosztizálják, hogy melyik hardver ment tönkre, ezt kicserélik majd a teljes laptopot kitisztítják, karbantartják. A laptop szervizben tisztított laptopok jó eséllyel újra használható gépek lesznek. A „beáztatott” laptopok többségénél billentyűzetet kell cserélni, de gyakori az alaplap meghibásodása is. Ilyenkor a javítás költségeinek mérlegelése után előfordul, hogy egy új vagy használt laptopot vásárol a felhasználó.

Tovább

Sikeres magyar startupok

magyar startupA Bitrise a világsiker kapujában

A magyar startupok jelentős része világsikereket ér el. Az egyik ilyen sikeres cég a Bitrise, mely mobilalkalmazás fejlesztők számára kínál szolgáltatásokat, melyeknek köszönhetően a fejlesztők pénzt és időt spórolhatnak.

A cég szakembereinek megfogalmazása szerint a munkájuk tulajdonképpen abból áll, hogy robotokat bocsájtanak az ügyfelek részére. A Bitrise olyan eszközöket, platformokat ad bérbe, melyek segítségével elkészíthetők a mobil alkalmazások.

A cég annyira sikeres, az ötlet pedig annyira innovatív, hogy az OpenOcean 3,2 millió dollárt (833 millió forint) fektet a cégbe. A cég sikerének kulcsa, hogy a szoftverfejlesztő eszközöket közösségi téren teszik alkalmazhatóvá, és a startup köré már létrejött egy olyan közösségi kör, mely stabilan és megbízhatóan végzi el a feladatokat.

A magyar startup lényege és a fő bevételforrás a nyílt forrásos kódok ingyenes biztosítása és az ezeket kiegészítő saját fejlesztésű programok.

Ügyfeleik között mára olyan cégek vannak, mint a Foursquare, az Invision, a Grindr vagy a Product Hunt.

A kezdetektől előfizetői modellben gondolkodtak, de az elején belefutottak pár zsákutcába is. Eleinte 1 dollárral alacsonyabb árat szabtak a konkurenciánál, aztán rájöttek, hogy ezt így a nem működhet, mert soha nem lehet eleget kérni egy jó termékért. A jelenlegi árazás skálázható, azaz ugyanazért az alapszolgáltatásért mást fizet egy 50 fős fejlesztői csapat, és mást egy nagyvállalat. Bár az ügyfeleik ugyanazt a tesztkörnyezetet veszik meg, az eltérés abból adódik, hogy egyszerre hány tesztet szeretnének futtatni a rendszeren.

A magyar gyökerű, világhírű startupok körében Budapest igen előkelő helyet foglal el. Sokan választják maguknak helyszínként, hiszen az itteni megélhetés nagyon olcsó, emellett a város gyönyörű, és élhető. A Prezihez, a Logmeinhez, és más globális IT cégekhez hasonlóan a Bitrise is budapesti irodájából szervezi a fejlesztést.

Tovább

Processzor és videokártya választás

geforce videokartyaVásárolj laptopot

Laptop vásárlása előtt sokat tanakodnak a megfontolt vevők, hogy milyen hardverre lenne szükségük. A mobil gépek ára rettentően széles skálán mozog, egy-egy videokártya pedig akár 100%-kal is megdobhatja a fizetendő összeget, ezért nem mindegy, hogy milyen típusra van szüksége. A laptop vásárlása előtt azt kell megvizsgálni, hogy mire szeretnénk használni a gépet és ahhoz milyen erősségű videokártyára van szükség, mivel fölösleges egy irodai alkalmazáshoz túlfizetett kütyün venni.

Milyen videokártya + processzor kombót vegyek?

A jelenleg a piacon kapható alap laptop konfiguráció, mely már alkalmas komolyabb játékok futtatására is, az NVIDIA GeForce GT 940M 2GB memóriával + Intel Core i5-6200U vagy az NVIDIA GT 930MX 2GB + Intel Core i7-7500U, melyek a 3D Mark tesztben 2000, 2500 pontot kaptak. Ezek az NVIDIA kilencedik generációs videokártyái, alacsony feszültségű processzorokkal párosítva. Az ilyen laptop konfigurációkon többé-kevésbé komfortos körülmények között lehet, közepes beállításokkal játszani a nem túl gépigényes játék programokat. Az ilyen laptopok általában olcsók és kompromisszumos megoldásként vállalhatók. Különösen akkor nagyon alacsony az ár, ha Full HD helyett HD Ready kijelzővel szerelt laptopot vásárlunk, ráadásul így a közepes beállítások pont meg is felelnek.

A legerősebb gamer laptop

Az egyik legerősebb kombó, melyet a vastag pénztárcával rendelkező gamer fanatikusoknak ajánlunk, az NVIDIA GeForce GTX 1080 2xSLI + Intel Core i7-6820HK. Ez hússzor annyi pontot kapott, mint az alap játék laptop, tehát 50983 pont a 3D Mark teszten. Ez jelenleg az egyik legerősebb erőmű, egyszerre két videokártyával tandem üzemmódban. Persze az ilyen gépeken repülnek a legújabb játékok is, ha a fanatikus vásárló kiperkál érte másfél millió forintot. A vásárlás előtt mindenki döntse el, hogy valóban szüksége van nagy teljesítményű videokártyára, mert ha csak munkára szeretnénk használni a laptopot, az Intel integrált videokártyái tökéletesen ellátják a feladatukat.

Tovább

Télikert tetőablak és üvegezése

teto ablak telikertTeraszbeépítés ablakkonstrukciók

A télikertépítésnél előfordulhat, hogy az üvegtető konstrukció helyett padlástér kialakítására kerül sor. Ilyen esetben is szükség lehet tetőablak beépítésére és megfelelő beüvegezésére. A padlástér megvilágítására tetőablakokat, a tetőre való kijutáshoz tetőkibúvót kell a fedélszerkezetbe beépíteni. Az ablakok álló vagy fekvő helyzetűek lehetnek, de fontos a megfelelő minőségű üvegbetét kiválasztása.

A télikertben a többnyire ácsmunkájú álló tetőablak a szarufákra szerkesztett gerendázatba épül be. A gerendavázat általában a fedélszerkezet állításakor készítjük el. A keskenyebb ablak két szomszédos szarufa között, a szélesebb pedig az útban lévő, egy vagy több szarufa kiszerelésével alakítható ki a legegyszerűbben a télikertben vagy a beépített teraszon.

A fekvő tetőablak és a tetőkibúvó két szarufa közé kerülő deszkakeret vagy műanyag konstrukció, amelyet fémlemezzel borítanak, és csatlakoztatják a fedélhéjazatot, a télikert tetőszerkezetét. A tetőablak fedele üvegezett, a tetőkibúvóé fémlemez. Mindkettőt a héjazat a héjazat aljzatára szerelik, és mindegyik terhét legalább két-két végigmenő lécsorhoz erősítik, és a terhet a lehető legjobb módon eloszlatják.

A tetőablak üvegbetétjét nagy gonddal kell kiválasztani, hiszen ettől is függ a belső tér klímája. A különböző minőségű és fajtájú üvegtáblákból készült üvegbetétek hőszigetelő tulajdonsággal is rendelkeznek, de szükség esetén árnyékolt, sötétített üveget is rendelhetünk.

A télikertben és a beépített teraszon a tetőszerkezet teljes egészében készülhet üvegből, ilyenkor az üveg vastagsága kritikus, hiszen télen a hó súlyát ez tartja majd meg. A többrétegű biztonsági üvegből készülő födém megóvja a bennlakókat a természet viszontagságaitól.

A jó minőségű üveg kiválasztása nagyon fontos a télikert gyártás és építés során.

Tovább

Asus ZenPower 10050 külső akkumulátort

asus zenpower akkumulatorA laptop és okostelefon töltése

Egyre több gyártó és cég döbben rá, hogy megéri saját kiegészítőket gyártani és forgalmazni. A laptop mellé sokan vásárolnak egeret, kiegészítő akkumulátort, laptop alátétet, az okostelefonhoz nem árt egy nagy kapacitású külső aksi. A vásárlók egy része nem hajlandó sokat fizetni ezekért a kiegészítőkért, ők amúgy is a kínai utángyártott cuccot fogják vásárolni, de akik a minőséget keresik és hajlandók rá áldozni, azok számára érdekes lehet a gyári kütyü. Az Asus tehát legyártotta a ZenPower 10050 mAh külső akkumulátorát, mellyel a legtöbb kütyü tölthető.

Külső, kinézet

Az Asus akkuja egyszerű dizájnt kapott, a felső részén a bekapcsoló gomb mellett szimpla ledeket találunk töltöttség kijelzőként, microUSB és szimpla USB csatlakozót szereltek be. A kütyü egy hitelkártya méretével megegyező paraméterekkel rendelkezik.

Az Asus ZenPower összehasonlítása a hasonló akkumulátorokkal

Paraméter / Típus ASUS ZenPower Xiaomi PowerBank Xiaomi Mi Power Bank
Teljesítmény, mAh 10050 10400 10000
Méretek mm 90,5 x 59 x 22 90,5 x 77 x 21,6 90 x 60,4 x 22
Súly, g 215 250 207
Feszültség / áramerősség 5,1 V / 2,4 А 5,1 V / 2,1 А 5 V / 2,1 А

  
Mivel az Asus akkumulátora fém burkolatot kapott, ezért nem ajánlatos az okostelefonnal együtt betenni a zsebünkbe, esetleg összekarcolja azt. Az Asus ZenPower egy jól összerakott, könnyű okostelefon töltő külső akkumulátor, mely működés közben nem melegszik fel túlzottan.

Az akkumulátor alkalmas okostelefonok, MP3 lejátszók, MP4 lejátszó, iPod, iPhone és Androidos kütyü töltésére egyaránt. A líthium-ion akkumulátor 5V-os feszültséget képes leadni, mellyel gyorsan és hatékonyan töltheti a kütyüket. Egy átlagos okostelefon teljes feltöltése nagyjából 1,5 órát vesz igénybe, ezt pedig akár kétszer is megtehetjük egymás után.

Tovább

Ültessünk virágot a télikertben

telikert viragKaspók és virágládák

A télikertben úgy tudunk kellemes környezetet teremteni, ha sok növényt telepítünk ide. A virágokat különböző fajtájú és anyagú virágcserépben helyezhetjük el, melyeknél fontos a megfelelő méretek kiválasztása. A hagyományos virágcserepek felső átmérője 6 – 20 centiméter között van. A virágcserép formája lehet: kör alakú, ovális, hengeres, négyszög alakú, stb. Általában a virágcserép átmérője és mélysége megegyezik. Amennyiben olyan növényt szeretnénk ültetni, melynek vékony, nem kiterjedt gyökere van, vásárolhatunk olyan virágcserepet, melynek magasságának aránya az átmérőhöz 1:2.

Kaspó

A télikertben a növényeket ültethetjük dekoratív kaspókba vagy speciálisan kialakított konténerekbe. A kaspó készülhet a következő anyagokból: kerámia, műanyag, fém, fa vagy fonhatják is különböző anyagokból.
A kaspót a hagyományos virágcseréptől az különbözteti meg, hogy nincs rajta vízelvezető nyílás. A kaspók formája, színe és díszítettsége sokkal gazdagabb a hagyományos virágtartókhoz viszonyítva. A kaspó kiválasztásakor a télikert stílusát és berendezését is figyelembe kell venni, fontos a harmónia. A beépített terasz berendezésekor olyan kaspót kell választani, mely kiemeli a növény szépségét ahelyett, hogy magára vonná a figyelmet.

A sárga papucsvirág például remekül mutat egy zöld kaspóban a télikertben, a fehér ibolyát viszont egy kék kaspóban érdemes elhelyezni a teraszon. Ha a télikertben a növényeket egy csoportban helyezzük el, érdemes egyforma edényekbe ültetni őket, a kedvezőbb összhatás miatt.

A virágokat általában nem közvetlenül a kaspóba ültetjük, hanem egy egyszerű műanyag edénybe, mely vízelvezető nyílással is rendelkezik, ezt helyezzük el a kaspó alján. Ha falra szeretnénk akasztani a virágtartót, mindenképpen a könnyebb súlyú, műanyag kaspók közül válasszunk.

Tovább

Fontos a jó akkumulátor töltő

sokoldalu akkumulator toltoMit kell tudni a töltőkről?

A laptop és okostelefon működéséhez elengedhetetlen az elektromos áram, melyet a töltőn keresztül kaphat meg. A beépített akkumulátor fontos része ezeknek a kütyüknek, de csak rövid ideig képes működésben tartani őket, utána muszáj feltölteni.

A budapesti laptophardware szervizben szinte bármilyen laptoptípushoz találsz töltőt: Apple, Dell, Digitus, Drobak, FSP, HP, Lenovo, Belkin, HTC, Nokia, Philips, PowerPlant, Samsung.

Az akkumulátor töltők típusai

Hálózati töltő – az elektromos hálózatra csatlakoztatva, a 220V-os áramot a szükséges mértékben átalakítva, vezetéken keresztül tölti a laptopot vagy az okostelefont.

Autós töltő – segítségével utazás közben is tölthetjük elektromos kütyüinket, az autó szivargyújtójára csatlakozva. Hátránya, hogy álló motor mellett a jármű akkumulátorát merítheti le.

Univerzális töltő – az univerzális töltő többféle csatlakozóval rendelkezik, hogy bármilyen laptophoz vagy okostelefonhoz csatlakoztatni lehessen. Némely modellek esetében a tápfeszültséget is szabályozni lehet.

Vezeték nélküli akkumulátor töltő – egyszerűen kezelhető, a mágneses indukció elvén működő töltő. Általában két egységből áll, az egyik a hálózati feszültségre csatlakozik és az elektromos áramból mágneses energiát gerjeszt, a másik egység a töltendő akkumulátorban helyezkedik el és a mágneses tér energiáját árammá alakítja. Hátránya, hogy nagyon kis teljesítményű.

Akkumulátoros akkumulátor töltő – egy nagy teljesítményű akkumulátort töltenek fel, például napenergia segítségével, majd ezekhez a telepekhez csatlakoztatják a működtetni kívánt eszközöket.

A megfelelő akkumulátor töltő kiválasztása nagy odafigyelést és szakértelmet igényel, ezért érdemes szervízben dolgozó szakemberre bízni. A rossz minőségű, nem megfelelő töltő akár veszélyt is jelenthet használójára.

Tovább

Első napján koccant a drónbusz

dronbusz kamion karambolA drón tömegközlekedésé a jövő?

Mozgalmasra sikerült az év vége az autonóm tömegközlekedést fejlesztő cégek számára. A NASA és az Uber repülő dróntaxi szolgáltatás fejlesztését és bevezetését jelentette be, a Las Vegasban közlekedő drónbusz pedig közúti balesetet szenvedett.

Az önvezető járműveké a jövő?

A legtöbb nagy cég, köztük a Google is folytat fejlesztéseket önjáró járművekkel, drónokkal kapcsolatban. Az autonóm járművek értelemszerűen a tömegközlekedésben vállalhatnak szerepet, hiszen az egyéni járművek tulajdonosai a szabadság érzéséért és a vezetés élvezetéért tartják többek között az autót. Az önjáró buszok fejlesztése és tesztüzeme megkezdődött, és meg is történt az első baleset.

Balesettel indult a francia Navya dron elektromos buszának tesztje, pedig a jármű igen szűken behatárolt területen, Las Vegas belvárosának Fremont East negyedében közlekedett egy csupán 960 méteres szakaszon, legfeljebb 24 kilométer per órás sebességgel.

A drónbusz még csak egy órát közlekedett az egyévesre tervezett tesztidőszakból, amikor összeütközött egy kamionnal, szerencsére nem történt nagyobb katasztrófa.

Nyolc utasa közül egyik sem sérült meg, a teherautó figyelmetlen sofőrje is épségben megúszta az incidenst, és csak a busz lökhárítója nyomódott be. A koccanás azért történt meg, mert a teherautó rátolatott a buszra.

A Navya cég sok fontos adatot nyerhetett ebből a balesetből is, mert a robotsofőr egyáltalán nem úgy viselkedett, mint egy valódi sofőr. Amikor a busz érzékelte szenzoraival, hogy elé került valami, megállt, hogy elkerülje az ütközést. A teherautó vezetője azonban nem láthatta a dronbuszt és nekitolatott.

Egy valódi sofőr alighanem pillanatok alatt felismerné a szituációt, és elkezdene manőverezni, már csak azért is, mert a sofőrülésen elsőként találkozhat a rátolató teherautó lökhárítóját. Az automatizált busz nyilvánvalóan nem érezte fenyegetve a létét, és csak azt tette, amire beprogramozták.

Tovább

Télikerttel a jó közérzetért

klasszikus telikert epitesTeraszbeépítéssel is sokat tehet egészségéért

A jól megtervezetté és megépített télikert egész évben nyugalmas oázist biztosíthat tulajdonosa számára, ahol mindig megpihenhet a test és a lélek is. A beépített terasz és télikert előnye, hogy egész évben élvezheted a napsütést és a virágok illatát, esetleg különleges gyümölcsöket termeszthetsz.

A télikert tervezésének típusai

A télikertek és teraszbeépítések módja és formája nagyon sokféle lehet. A felhasznált anyagok sokfélesége a ház adottságait figyelembe véve kerülnek kiválasztásra. Az épületekben a télikert többféleképpen kerülhet kialakításra:

 • A házon belül – az egyik legnépszerűbb kialakítási mód, amikor a télikert műanyag vagy alumínium konstrukciója a lakóház részét képezi.
 • A tetőn – ez egy ritka és egyedi kialakítási mód, mely különlegessé teszi a lakóházat és sok áldozatot kíván a tulajdonostól.
 • Teraszbeépítés – a télikert a meglévő terasz beépítésével vagy terasz kialakításával és beépítésével, a házhoz hozzáépítve készül el.
 • Különálló télikert – a háztól távolabb kerül kialakításra a télikert, ez kényelmes megoldás, ha növényházat szeretnénk kialakítani, vagy csak nagyobb nyugalmat szeretnénk.

A télikert építés és teraszbeépítés során nem mindegy, hogy milyen anyagokat használunk fel. A tervezés során a szakemberek határozzák meg, hogy a télikert konstrukciójának kialakításakor a műanyag vagy alumínium konstrukció az ideális. Egyes esetekben indokolt lehet fából készült szerkezeteket használni a teraszbeépítéshez, ami nagyobb természetességet biztosít.

A télikert tervezésekor és építésekor figyelembe kell venni, hogy milyen tető kialakítására van lehetőség. Az üvegtető szép és nagyobb felületet biztosít a napfény számára, ugyanakkor a hó súlyával szemben kevésbé ellenálló, ezért alaposan át kell gondolni a konstrukció fajtáját.

Tovább