Adokveszek szolgáltatok

Adokveszek: SMS, gumicsónak, drón, laptop

Fűtési megoldások a télikertben

2018. január 17. - PRcikkíró

kandallo telikertÍgy tedd lakhatóvá a beépített teraszt

A beépített terasz vagy a télikert kellemes légkörének megteremtése elsősorban a megfelelő hőmérsékleten múlik. A jó fűtési és hűtési technikák alkalmazásával egész évben használható plusz szobát kaphatsz a lakóházban. A fűtés típusának kiválasztásakor a takarékosság mellett a hangulatot és a formatervezést is figyelembe kell venni.

Fafűtés

A télikert fűtésének egyik természetes módja a fával vagy szénnel működő kandalló építése. A fűtőanyag olcsó, takarékos és természetes, ráadásul egyedi hangulatot kölcsönöz a helyiségnek a téli hónapokban.

A kandalló hátránya, hogy csak kisebb méretű helyiségek befűtésére alkalmas, emellett foglalkozni és felügyelni kell a tüzet. A fával fűtött helyiségben a hőmérséklet nagy mértékben ingadozhat, ha folyamatosan használt szobának szeretnénk a beépített teraszt berendezni, csak másodlagos fűtésként érdemes alkalmazni a kandallót.

Elektromos fűtés

Az elektromos fűtőberendezések beszerzése és beszerelése talán a legegyszerűbb és legolcsóbb, viszont a megfelelő kábelezésre érdemes odafigyelni. Bár vannak már energiatakarékos fűtőtestek, az elektromos árammal működő fűtőtestek meglehetősen nagy költséggel járnak.

Vízfűtés

A vízfűtés, vagy központi fűtés egy központi kazánban gázzal melegített vizet keringtet a radiátorokban. Jelenleg az egyik leggazdaságosabb rendszer, mely karbantartási és üzemeltetési költségeinek alacsonysága kompenzálja a relatíve magas beszerzési és beszerelési költségeket.

Padlófűtés

A helyiség levegőjének egyenletes átmelegítésének legjobb módja. Mivel a padlóba ágyazott csövekben maximum 30 C fokos víz keringhet, ezért lassan melegíti át a helyiséget, valamivel drágább a fenntartási költsége, de a lakók számára az egyik legkellemesebb fűtési rendszer.

Légfűtés

A légfűtést főleg kiegészítő fűtésként alkalmazhatjuk. Az elektromos berendezés felmelegíti, majd befújja a meleg levegőt. A helyiség levegője gyorsan átmelegíthető ezzel a megoldással, de nem gazdaságos, a hőlégkeverő kikapcsolását követően gyorsan lehűl a helyiség.

Tovább

A borókabogyó és cickafark ayurvédikus hatásai

gyogynoveny telikertGyógynövények a télikertben nevelve

Az Ayurvéda útmutatásait követők számára hasznos lehet, ha az ayurvédikus gyógymódhoz elengedhetetlen gyógynövényeket otthonukban is termeszthetik. A téli Budapesten a kellő körültekintéssel kialakított terasz vagy a télikert megfelelő hely lehet a fűszer- és gyógynövények számára. Most lássunk két, az ayurvédikus gyógyászat szempontjából is fontos gyógynövényt.

Borókabogyó

 • Hasznos része a bogyó.
 • Energetika: pikáns, keserű, édes, KV-, P+.
 • Szövetek: plazma, vér, izom, zsír, csont, velő és idegek.
 • Szervrendszerek: húgykészülék, légzés, idegrendszer, emésztés.
 • Hatások: vízhajtó, diaforetikus, serkentő, szélhajtó, fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, baktériumölő.
 • Javallatok: vízkór, ödéma, isiász, lumbágó, ízületi gyulladás, reuma, ízületi duzzanatok, cukorbetegség, emésztési gyengeség, immunhiány.

A borókabogyó, mely a télikertben is könnyen termeszthető, a Vata-alkatúak legjobb vízhajtószere, mely a Vata-fölösleget is kiüríti és javítja az emésztést. Kiváló a Kaphá-nak is, de a Pittá-t fokozza, ezért megfelelő körültekintéssel, más vízhajtókkal együtt alkalmazandó. Gyakran adnak hozzá gyulladáscsökkentő vízhajtóka, például orvosi zilizt vagy Gokshuré-t, irritáló jellegének ellensúlyozására. Massza alakjában külsőleg használható ízületi fájdalmak és duzzanatok ellen.

Cickafark

Szintén nagyon hasznos, ayurvédikus gyógynövény a cickafark, melyet a télikertben vagy a beépített teraszon is nevelgethetünk.

 • Más néven Gandana, Achilles millefolium, I chi kao.
 • Hasznos része: levele.
 • Energetika: keserű, fanyar, pikáns, PK-, V+.
 • Szövetek: plazma, vér, izom.
 • Szervrendszerek: vérkeringés, légzés, emésztés.
 • Hatások: diaforetikus, összehúzó, vérzéscsillapító, sebgyógyító, görcsoldó.
 • Javallatok: megfázások, láz, gyomorhurut, bélhurut, kanyaró, vérzés, orrvérzés, gyomorfekély.

A cickafark jó hűtő diaforetikus és lázcsillapító szer, amely összehúzó és görcsoldó tulajdonságokkal is rendelkezik. Jót tesz megfázásokra, influenzára, fertőző betegségekre, különösen, ha magas lázzal és komoly gyulladással járnak.

A cickafark jó összetételt képez diaforetikus szerként borsmentával és remekül megél a budapesti télikertben is.

Tovább

Kaktusz nevelése otthon

kaktusz otthon telikertbenTélikertben vagy beépített teraszon is termeszthetsz növényeket

A beépített terasz vagy a Budapesten épített télikert kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy otthonodban egész évben virágzó kertet ápolj. A virágokkal való foglalatoskodás megnyugtatja a testet és a lelket is, üdítő kikapcsolódás lehet a téli komor hétköznapokban. A kaktusz különösen jó választás, hiszen egész évben jól érzi magát az ablakpárkányon és a balkonon is. Igénytelen növény, nem történik nagyobb baj, ha elfelejted néha megöntözni, a túl sok víztől viszont kirohadhat a gyökere.

A kaktusz gondozása

A télikertben vagy beépített teraszon nevelt kaktusz Amerikából származik. Természetes élőhelyén, a szabadban egészen elképesztő méreteket is elérhet, míg szobai, télikerti példányai jóval szerényebbek. Otthoni körülmények között, a teraszon általában törpekaktusz nevelése a célszerű.

A kaktusz gondozása a megfelelő hely kiválasztásával kezdődik. Magától értetődik, hogy amerikai élőhelyéhez hasonlatos környezetet szeret, ezért a napos helyiségek, tehát a télikert a legalkalmasabb számára. Kevesen tudják, hogy létezik a kaktuszoknak olyan fajtájuk is, melyek épphogy a hideget kedvelik, az ilyen növényeket északi fekvésű helyiségekben kell tartani.

A kaktuszok a hiedelemmel ellentétben nem igénylik a folytonos meleget, Mérsékelt hőmérsékleti körülmények között érzik magukat a legjobban, fontos, hogy a levegő párás legyen körülötte, hiszen ebből veszi fel a legtöbb nedvességet.

A kaktusz öntözése a télikertben:

 • tavasszal és nyáron – naponta vagy kétnaponta
 • ősszel – 5-7 naponta
 • télen – 7-12 naponta.

A kaktusz öntözésének szabálya, hogy minél hidegebb van a kaktusz helyiségében, annál kevesebbet párologtat el a növény, tehát nincs szüksége nagy mennyiségű öntözővíz utánpótlásra.

Kaktuszcserép

A kaktusz edényének kiválasztásakor nem csak a dizájnra kell odafigyelni, nem csak arra, hogy mennyire illik majd bele a beépített terasz vagy a télikert berendezésébe, hanem arra is oda kell figyelni, hogy a sokszor nagyra nővő, húsos növény ne boríthassa fel az ültetésére használt virágcserepet.

Tovább

Hogyan tölthetem a laptopomat utazás közben?

hordozhato akkumulatorLaptop töltő és akkumulátor világjáróknak

A laptop a személyi számítógépekhez hasonlóan elektromos árammal működik, azzal a mindenki számára nyilvánvaló különbséggel, hogy a beépített akkumulátorának köszönhetően az áramforrástól távol is működőképes marad. A legtöbb gép azonban maximum 3-4 órán keresztül képes autonóm üzemmódban működni, bár a legújabb, SSD meghajtóval szerelt kütyük esetében nem ritka a tíz órás üzemidő sem. Mit tehetünk akkor, ha a laptop beépített akkumulátora már lemerült, de nekünk szükségünk van a notebookra?

Autós töltő, univerzális töltő

Ha autóval utazunk, meglehetősen kényelmes helyzetben vagyunk, hiszen a járművet bármikor használhatjuk áramforrásként. A szivargyújtóra csatlakoztatott laptoptöltő segítségével egyenesben is tölthető a gép és annak akkumulátora is. A személygépkocsihoz többféle töltő és elektromos átalakító is kapható. Érdekes megoldás az olyan adapter, mely a 12V-os feszültségből 220V-ot csinál, így lényegében bármilyen elektromos kütyüt képes működtetni és tölteni.

Utazás vonaton és repülővel

Ha nem saját járművön utazunk, ott a lehetőség, hogy a legtöbb járműben találunk már 220V-os konnektort, de érdemes felkészülni az olyan esetekre is, amikor hosszabb ideig nélkülöznünk kell a külső áramforrást.

Mindig jó megoldás a tartalék akkumulátor beszerzése. Ezzel ugyan van némi macera, hiszen ellenőrizni kell a töltöttségét és a csere ideje alatt a laptopot ki kell kapcsolni, de működőképes ötlet. A jelenleg legelterjedtebb megoldás az energiabank. Ezek lényegében nagy teljesítményű, könnyű külső akkumulátorok, melyek megannyi csatlakozójuk segítségével a legtöbb ma használatos mobil számítógép akkumulátorát tölthetik. Ez egy kényelmes és egyszerű megoldás, melyet mindenkinek szívből ajánlunk.

A laptop töltéséhez megfelelő szerkezeteket érdemes szakszervizben vagy márkaboltban vásárolni, mert az olcsó kínai utánzatok komoly meghibásodásokat okozhatnak.

Tovább

Vakpadló készítése a télikertben

fapatdlo-keszites.jpgPadlóburkoló munkák a beépített teraszon

A télikertépítő bizonyos esetekben fából készült padló fektetését ajánlja a beépített teraszon kialakított szobaként használt helyiségben. A fából készült padlók előnyei mellett a nedvesség káros hatásai eltörpülnek, emellett lehetőség van különféle páramentesítő megoldásokra.

Vakpadló a télikertben

A télikertben a vakpadló a kisebb elemekből készített padlólécek (parketta) és parkettatáblák aljzatát képezi, önmagában tehát nem padló. Anyaga 24 mm, ritkán 18 mm vastag, 8-12 cm széles, 3-6 m hosszú, általában alacsony osztályú luc- vagy jegenyefenyő fűrészáru. Megfelelő minőségű, használt deszkaanyag is felhasználható, de beton zsaluzáshoz már felhasznált deszkát nem tanácsos beépíteni a télikert padlójába, mert a cementel szennyezett anyagot nem lehet már megfelelően impregnálni, ezért a gombafertőzöttség lehetősége nagy.

A vakpadló anyagát a télikertben vagy beépített teraszon gombamentesítő szerrel átitatva védőkezelni kell.

A vakpadló fektetését a vakolás, az ajtók, az ablakok és az üvegek elhelyezése után kezdjük meg. A párnafákat legfeljebb 80 cm tengelytávolságokkal, pontos szintezéssel, aláverve ágyazzuk a feltöltésbe. A deszkát 2 cm széles hézagokkal vagy, ha takarékosan szeretnénk építeni, ritkítva, 10 cm-es hézagokkal rakjuk le. Ritkított vakpadlónál – már a párnafák elhelyezésekor – ügyelni kell arra, hogy a deszkák hossziránya merőleges legyen a parketta fektetési irányára. Minden deszka legalább három párnafán feküdjön, és minden párnafára 2-2 darab 28/65-ös huzalszeggel kell őket erősíteni. Toldani csak a párnafa felett lehet. A toldások nem kerülhetnek egy vonalba.

A télikertben fektetett parketta vagy laminált padló szempontjából nagyon fontos, hogy a vakpadló vízszintes legyen.

A vakpadló fektetésével kapcsolatban az általános eljárások tekintetében a télikertben fektetett hajópadlóra érvényes szabályok is elmondhatók.

Tovább

Hogyan tároljuk az akkumulátort?

olom savas akkumulatorMilyen problémák vannak a mai akkumulátorokkal

Feltalálása óta az ólom-savas akkumulátorra épül a föld elektronikai rendszere. A legtöbb akkumulátorral működtetett eszközben ilyen típust találunk, és a legtöbb technológiai vívmánynak szüksége van erre az energiaforrás típusra.

Az ólom-savas akkumulátor használatának nehézségeim hiányosságai:

 • Az ólomsavas akkumulátornak meglehetősen rövid az élettartama, összehasonlítva az egyéb akkumulátortípusokkal.
 • Nem tárolható kisütött állapotban (a teljes kisülés során szulfát képződik, mely a telep kapacitáscsökkenését eredményezi).
 • Csak olyan helyen alkalmazhatóak, ahol a teljes lemerülés csak véletlen lehet.
 • 30 C fok felett a szulfátképződés felgyorsul.
 • A 0 C fokon tárolt akkumulátorok esetében másfél év alatt, a 20 C fok felett tárolt telepeknél kilenc hónap alatt történik visszafordíthatatlan károsodás.
 • Más akkumulátortípushoz viszonyítva lassan töltődik.
 • Magas az önkisülés aránya.
 • Fél évente egyszer ellenőrzött körülmények között teljes feltöltést és kisütést kell elvégezni ahhoz, hogy az akkumulátor működőképes maradjon.
 • Ellenőrizni kell az elektrolit mennyiségét a kipárolgás miatt.

Az ólom-savas akkumulátorok tárolásának problémája

Az akkumulátor tárolása során savas gőzök válnak ki, melyek nem csak a telepet, hanem a környezetét is károsíthatják. A feltöltött akkumulátort 0 C fok körül kell tárolni ahhoz, hogy ne történjen önkisülés.

Egyes akkumulátortípusokat felsavazatlanul (szárazon töltött állapotban, sav nélkül) értékesítenek, hogy az állásban ne veszítsenek töltöttségükből és ne károsodjanak. Az ilyen akkumulátorokat fel kell tölteni savval az első használat előtt. A feltöltést csak szakszerviz vagy akkumulátor szerviz tudja elvégezni. Az ilyen zárt cellás akkumulátoroknál a savat a cellákban lévő zselé szerű anyag felszívja, ezért az már nem folyik ki a telepből.

Tovább

Műanyag nyílászárók vásárlása

muanyag ablak vasarlasaTélikertépítéshez műanyag ajtó és ablak beszerzése

A teraszbeépítéshez és télikert építéséhez műanyag nyílászárók alkalmazása a legcélszerűbb, hiszen ennek kiváló az ára, könnyű a szerkezete és kiváló a hő- és hangszigetelő képessége. A télikertépítés megkezdése előtt természetesen alapos terveket kell készíteni. Ha egy nagyobb felújítás része a télikert építése vagy a terasz beépítése, elképzelhető, hogy az épületben több ablak cseréje vagy felújítása is esedékessé válik. A jó minőségű, garanciával végzett munkához szakszerű kivitelezőt kell keresni.

A nyílászáró gyártója legyen a télikert építője is

Felmerül a kérdés, hogy miért a gyártó szakembere építse be a műanyag nyílászáróka, miért a műanyag ablak és ajtó készítője építse be azokat a teraszon vagy a lakószobákban? A válasz egészen egyszerű: egyetlen cég felel a pontos méretvételért, a szakszerű és pontos gyártásért és a beépítés kivitelezéséért. Ebben az esetben nem történhet olyan, hogy a hibás méretezés miatt a legyártott nyílászárók pontatlanul illenek a falnyílásokba. Ha mégis ilyen fordulna elő, a kivitelező saját maga javítja ki, saját költségen a hibát.

Mennyibe kerül a műanyag ablak?

A műanyag nyílászárók vásárlásakor fontos kérdés, hogy mennyibe kerülnek a műanyag ablakok és műanyag ajtók. A télikertépítés során célszerű az építőtől vásárolni az általa gyártott nyílászárókat, hiszen ebben az esetben jelentős árengedményt kaphatunk az összes munka elvégzése után. A végső ár nagyban függ attól, hogy milyen üvegbetét típust választunk. Ha hő- és hangszigetelő üvegbetétet választunk, esetleg sötétített vagy fényvisszaverő üveget szeretnénk, az megemeli a költségvetést.

A Budapesten dolgozó télikertépítő szakemberek minden esetben pontos méretek alapján szakszerűen és precízen gyártják le az általuk beépített műanyag nyílászárókat, ajtókat és ablakokat.

Fontos figyelembe venni azt is, hogy milyen évszakban végezzük el a műanyag nyílászárók cseréjét vagy beépítését. A manapság használt szigetelőanyagok használata szempontjából nem releváns az évszak vagy az időjárás, mégis gondolni kell arra, hogy a téli hidegben kellemetlen lehet az ablaktalan épületben lakók számára a hideg.

Tovább

Zöld energiára vált a Google

google zold energiaCsak megújuló energiaforrásokat használ a keresőóriás

A Google korábban is élen járt az energiahatékonyság és energiatakarékosság terén, mellyel nem elsősorban a költséghatékonyság volt a cég fő célja. A környezettudatos nevelés különösen nagy hangsúlyt kapott a keresőcég üzletfilozófiájában is. A mostani, legújabb bejelentés szerint a Google 100%-ban nap és szélenergiával látja el szervereit és irodáit.

Az átállás előzménye egy megállapodás volt, melyet a Google az amerikai szélerőművekkel kötött meg. A megállapodásnak köszönhetően plusz 535 Megawatthoz jutottak a Google szerverközpontjai, melyek így összesen 3 Gigawattot fogyasztanak világszerte. 2017-ben a Google a világ legnagyobb zöldenergia felhasználója.

A Google a megújuló energiaforrások felhasználására még 2010-ben tett ígéretet, ekkor kötötték az első szerződéseket és megkezdték a szerverközpontok átállítását. A zöldenergiára való átállás érdekében olyan szerződéseket kötöttek az energiatermelő cégekkel, mely kölcsönösen előnyös és az új erőművi építkezéseket is segíti. A Google párhuzamosan az új energiák igénybevételével adatközpontjait fokozatosan átépíti és hatékonyabbá teszi. Ebbe a hatékonyabbá tételbe illeszkedik bele a legújabb önállóan kidolgozott processzorcsalád illetve processzor gyorsító.

A Google saját mérései szerint adatközpontjaik és szervereik hatékonysága 50%-kal jobbak a konkurensek gépeihez viszonyítva.

A keresőóriás számításai szerint a projekt nem csak környezeti és szociális hasznot hozott, hiszen az utóbbi években a megújuló energiák ára drasztikusan csökkent, így a központok ellátása jóval olcsóbbá vált.

A napenergia és szélenergia felhasználása kulcsfontosságú lehet nem csak a Google szervereinek és szuper számítógépeinek a működése szempontjából, hanem a tervezett okosvárosok fenntarthatósága szempontjából is óriási jelentőséggel bír.

Tovább

Qualcomm szerver processzor

szerver processzorÉpülhetnek a szuper szervergépek

A Qualcomm hosszú tervezési és fejlesztési idő után bemutatta szerverekbe szánt processzorcsaládját, melyben három fejlesztést találhatunk. A Centriq 2400-as sorozatot a legnagyobb szerver és szuperszámítógép üzemeltetőknek szánják és a szerviz szolgáltatás mértéke is eltér a szokásostól.

A processzor felépítésének lényege, hogy a Samsung 10 nm-es node-ján készülő lapka 398 mm²-es kiterjedésű és 18 milliárd tranzisztor található benne. A kialakításnak és tervezésnek köszönhetően 48 darab, Falkor kódnevű, Qualcomm fejlesztésű, ARMv8-A architektúrára épülő processzormag fért el. A hardvert a logikai felépítés tekintetében úgy kell elképzelni, hogy a magok párokba vannak szervezve, amelyeket Falkor duplex-nek neveztek el, és ezek 512 kB-os L2 gyorsítótárat kaptak. A legyártott L3 gyorsítótár kapacitása 60 MB, ami 250 GB/s-os sevességet ér el.

A szerverprocesszor Falkor magján belül 64 kB-os L1 utasítás-gyorsítótár található, amihez 24 kB-os L0 gyorsítótár is tartozik ez a fogyasztás csökkentésében segít. Az L1 adatgyorsítótár kapacitása 32 kB.

A processzor tervezésénél a memóriavezérlőhöz a Qualcomm hatcsatornás megoldást használ, ami támogatja a DDR4-es szabványt, 2667 MHz-es effektív órajelen. A memória-sávszélesség így elérheti a 127,8 GB/s-ot, továbbá egy processzor mellé 768 GB-nyi kapacitás építhető a tökéletes szerver megépítéséhez.

A cég által eladásra kínált hardver 32 darab PCI Express 3.0-s csatornát is tartalmaz, illetve integrált déli vezérlőhíddal is rendelkezik. A Qualcomm Centriq 2400-as modelljei megfelelnek az ARM SBSA Level 3-as specifikációjának. Az LGA tokozású modellek paraméterei nagyjából így néznek ki:

Qualcomm Centriq 2400-as processzorok

Processzor típusa (Magszám)

Órajel L3 cache Fogyasztás
2460 (48 mag)  2,2 GHz 60 MB 120 W
2452 (46 mag)   2,2 GHz 57,5 MB 120 W
2434 (40 mag)   2,3 GHz 50 MB 110 W


A cég a most kifejlesztett Qualcomm a Centriq 2400-at kifejezetten az 5G-s átálláshoz ajánlja, ugyanis az ultramobil eszközök számának drasztikus emelkedése mellett a felhős kiszolgálók is jelentős igénybevételnek lesznek kitéve, ezért a megfelelő szerverkapacitás biztosításához azonnali fejlesztésekre van szükség.

Tovább

A magyar billentyűzet vásárlásának kritériumai

egyszeru billentyuzetLaptophoz is kell egy jó billentyűzet

A laptophoz érdemes lehet kiegészítő billentyűzetet vásárolni bizonyos feladatok és felhasználói igényekhez igazodva. A billentyűzeteket típusuk szerint 4 csoportba oszthatjuk nagy általánosságban.

Univerzális, hagyományos billentyűzet

Az univerzális vagy más nevén hagyományos billentyűzet az alapvető billentyűket és gombokat tartalmazza, megtalálhatjuk rajta a magyar billentyű jelöléseket. Segítségével gyorsan és kényelmesen gépelhetünk le bármilyen szöveget. A hagyományos billentyűzet minimális csuklótámasszal rendelkezik.

Multimédiás billentyűzet

A multimédiás billentyűzet legnagyobb erénye, hogy a hagyományosan megtalálható billentyűk mellett szép számmal találunk rajta kiegészítő billentyűket, melyekkel a laptop és az operációs rendszer programjait irányíthatjuk. A leggyakrabban előforduló multimédiás billentyűk:

 • hangerő szabályozó
 • DVD meghajtó kezelőgombja
 • zene lejátszó irányítógombjai
 • alkalmazások dedikált indítógombjai például e-mail posta megnyitása, számológép bekapcsolása stb.
 • a laptop be- / kikapcsoló, alvó üzemmód gombja.

Hajlékony billentyűzet

A gumialapú, hajlékony billentyűzet védett a nedvességtől, könnyen összecsomagolható, könnyű és kis helyen is elfér. Egyes modellek billentyű világítással is rendelkeznek. Egyes hardvereket nemcsak összehajtani, hanem összezárni is lehet.

Gamer billentyűzet

A laptophoz csatlakoztató billentyűzetek közül az egyik legnépszerűbb a gamer billentyűzet. A számítógépes játékok kedvelői számára életbevágóan fontos a jó minőségű és strapabíró billentyűzet beszerzése, mely egyszerre több billentyűleütést is képes kezelni lefagyás mentesen. A gamer billentyűzeten az irányítógombok többnyire más színnel és más anyagból készülnek. A first personal shooter játékok kedvelői számára különösen fontos, hogy a W, A, S, D iránygombok és a Shift, Ctrl, Alt billentyűk fémmel megerősítettek legyenek. A ilyen kütyüvel nehezebb gépelni, de hosszú távon megbízható a videojátékokban.

A magyar billentyűzet kiválasztásakor és vásárlásakor érdemes egy szervizes szakember segítségét kérni, aki a felhasználó igényeihez viszonyítva ajánl olyan modell, mely tökéletesen megfelel a kívánt célnak.

Tovább