Adokveszek szolgáltatás, szerviz

Adokveszek: gumicsónak, drón, laptop, szerviz

A télikertépítéshez szükséges építőanyagok

2018. június 04. - PRcikkíró

Alapanyagok a kőművesmunkákhoz

telikert epites kozetA télikertépítés során csak jó minőségű alapanyagokkal szabad dolgozni, igaz ez természetesen a teraszbeépítésre is. A alapanyagok megismerése a szakszerű szolgáltatás kiválasztásának és az árak meghatározásának egyik fontos feltétele.

Az alapanyagok fajtái

A kőművesmunkák egyik alapvető alapanyaga értelemszerűen a kőzet. A kőzet a földkérget alkotó, nagy tömegű, szilárd állapotú, természetes anyag, amelyet keletkezési körülményei, vegyi összetétele, kőzetalkotói és kőzetszövete együttesen jellemeznek. A kőzetek egy kőzetnévvel azonosíthatók.

A kőzetek osztályozása

A télikertépítésnél is alkalmazott kőzeteket keletkezésük alapján osztályozzuk, keletkezési körülményeik ugyanis szerkezeti felépítésük szempontjából döntő jelentőségűek. Szerkezeti felépítésük pedig több fontos tulajdonságukat meghatározza, így az építési célra való felhasználhatóságot, illetve a felhasználhatóság területét.

Kőzetosztályok:

 • Magmás:
  • mélységi-,
  • telér-,
  • kiömlési kőzetek,
  • vulkáni tufák.
 • Üledékes:
  • törmelékes, üledékes
  • vegyi eredetű üledékes,
  • szerves eredetű üledékes kőzetek.
 • Átalakult kőzetek.

A télikertépítés alapozásához használt kőzetek

A kőzettani osztályok egymáshoz folytonos átmenetekkel csatlakoznak, a kőzetek közötti átmenetek gyakoriak és azok lényegéhez tartoznak.

Az azonos kőzettani osztályokba tartozó kőzeteket egy kőzetnév jelöli. Az átmeneti kőzetek megnevezéséhez a határos osztályokhoz tartozó neveket együttesen alkalmazzuk.

Egy osztályon belüli kőzetváltozat kiegészítő névvel határozható meg, ilyet használunk a télikertépítés során is.

A kőzet vagy laza, vagy összeálló. Laza kőzet azokban a törmelékes üledékes kőzeteknek a gyűjtőneve, kőzetszövete laza szemcsés, vagy laza pelyhes, például kavics, homok, agyag. Bármely más szövetű kőzet összeálló kőzet, például gránit, mészkő. A laza kőzet valamely összeálló kőzet mállása folytán keletkezik.

Kőzetek jellemzői és ára

A kőzetek felhasználhatóságát a keletkezés körülményein túl, azok kőzettani jellege határozza meg. Nem mindegy, hogy milyen kőfajtákat használunk a terasz beépítésekor, hogy a műanyag konstrukciók számára szilárd, hőszigetelő alapot biztosítsunk.

A kőzettani jellegek a következők:

 • vegyi összetétel,
 • kőzetalkotók,
 • kőzetszövet,
 • mállottság és
 • szemnagyság.

A garantált minőségű terasz csak a megfelelő minőségű és tulajdonságú kőzet alkalmazásával építhető meg. A kőzetek árát a minőség és a szállítás költsége határozza meg.

Tovább

Belső terek kialakítása a télikertben

Világítás, árnyékolás és falak

telikert tetokert epitesA télikertépítése a gyártás és beszerelés után sem fejeződik be, a megfelelő megvilágítás és a berendezés nagyon fontos, hiszen ez határozza meg, hogy milyen célokra tudjuk használni az újonnan kialakított helyiséget. A télikertépítő és gyártó szolgáltató rengeteg ötlettel és tervezéssel tud a megrendelő segítségére lenni.

Berendezés és térhatás

A télikertben a térhatás sokban függ a helyiség méretétől és kialakításától, de a nagyméretű üvegfelületek szabadságot, kilátást és rendkívül tágas teret eredményeznek.

A tetőtérben kialakított télikert esetében szokássá vált a teljes tetőfelület ferde falként történő kiképzése.

A tetőzug lezárására számos lehetőség kínálkozik, amelyeknek azonban feltétele, hogy a szöglet teljes egészében a hőszigetelt felületen belülre kerüljön. Elhelyezhető a tetőzugban burkolattal ellátott fűtőtest, beépített íróasztal, könyvespolc, szekrények és éjszakára kihúzható ágyak, melyek nappal kanapéként használhatók. Minden esetben fontos a megfelelő természetes és mesterséges megvilágítás kialakítása.

A torokgerendánál beépíthető födémet tulajdonképpen kerülnünk kell. Először is az e fölött keletkező padlásgalérián csak kúszva lehet közlekedni, másodszor pedig csökkentjük a ferde tetősíkok miatt amúgy is szűkös légteret.

Ne feledjük el, hogy a tetőtérben kialakított télikert esetében a túlmelegedés reális veszélyeket rejt, hiszen az üvegfelületek révén kialakuló meleg levegőhöz hozzáadódik a ház egyéb részeiben keletkezett, felszálló meleg levegő is.

Tetőformák és a helyiségek kialakítása

A télikertépítés során a megfelelő kialakítást a tervező szakemberek dönthetik el, hiszen ők ismerik a technikai jellemzőket. A tető beépíthetőségét döntő mértékben a tetőfelület hajlásszöge határozza meg. A kontyolt tetők nem igazán alkalmasak beépítésre, mivel a tetőtér mind a négy oldal felől szűkül, és a maradék tér általában nemigen felel meg az építési előírásoknak. Ezenkívül a feljárólépcső gyakran nem helyezhető el megfelelően, nem lehet alatta átjárni.

A beépíthetőség még a nyeregtető esetén is gyakran nehezített, sőt megakadályozzák azt a támaszok, az álló vagy ferde oszlopok. A faszerkezetet semmi esetre sem szabad megváltoztatni tartószerkezeti szakember véleményeztetése nélkül.

A teraszbeépítés során a gyártó szakemberei tervezik meg a szükséges átalakításokat és a kivitelezés lehetséges módjait.

Tovább

Egy öt éves HP laptop modell

HP EliteBook 8470W felülnézetből

hp elitebook 8470wA HP által gyártott EliteBook 8470W 2013 népszerű laptopja volt. Ez a jól összerakott üzleti, mobil munkaállomás sokak kedvenc kütyüje volt, a mai napig találkozhatunk vele a használt laptop piacon.

A HP külseje

A laptop robusztus és komoly vonalai a megbízhatóságot sugározzák elsősorban, itt nincs helye a játéknak, bár a megjelenésekor a legújabb, nagy grafikai igényű szoftvereket is könnyen futtatta a gép. A mobil számítógép burkolata alumíniumból készült, így ellenáll az ütéseknek, karcolásoknak, kisebb-nagyobb erőbehatásoknak. Az öt évvel ezelőtti trendekre jellemzően vékony 34 milliméteres gép mindössze 2,45 kilogrammot nyom. A kinézetre is robusztus gépet kifejezetten üzleti felhasználók számára gyártották, a könnyű hordozhatóság autós közlekedést feltételez.

Beviteli eszközök

A HP Elitebook billentyűzete belemélyed a burkolatba, széles és kényelmes kéztámaszt hagyva a laptop alsó részén. A touchpad mellett a notebookon talál trackboll-t is, bár ez a beviteli eszköz meglehetősen elavultnak tűnt már 2013-ban is.

A HP 14 hüvelykes kijelzőt rakott az EliteBook 8470W-re, melynek 1600x900-as felbontása manapság a legalsó kategória. A képminőség egyértelműen irodai alkalmazásokra optimalizált, a játékok és komolyabb grafikák megjelenítésére csak kompromisszumokkal alkalmas.

A laptop hardverje

A HP a kijelző minőségén ugyan spórolt, de a töltelékné már igazán jót választott. Intel Core i7-3630QM négymagos processzort kapott a gép, amely a 2,4 GHz-es sebességével az egyik leggyorsabb volt a gyártás évében. Érdekes, hogy a ma már megszokott NVIDIA videokártyák helyett AMD FirePro M2000-et kapott a notebook, bár a kijelző minősége miatt ez, többé-kevésbé lényegtelen is. Memória terén elegendőnek bizonyult annak idején a 4GB, merevlemezből viszont hibrid került bele, 750 GB-os HDD-t 24 GB SSD gyorsította.

Csatlakozás

A HP minden olyan csatlakozót felrakott a laptopra, melyre üzleti utak során szükség lehet. VGA ás LAN port alapként került fel, a kor technológiájának megfelelően külön jack-et kapott a mikrofon és a hangszóró, USB 2.0 és USB 3.0 mellett egy kombinált USB 2.0/eSATA is található a gép oldalán. Emellett kártyaolvasó, FireWire, ExpresCard/54 slot és DisplayPort teszi teljessé a képet.

Tovább

Hogyan keress laptop töltőt

Akkumulátor töltő vásárlása

autos laptop toltoLaptoptöltő (akkumulátortöltő) – áramot továbbít az akkumulátor cellákhoz a töltőcsatlakozón keresztül külső forrásokból, és így biztosítja a hosszú távú és stabil működését a telefonoknak, táblagépeknek, laptopoknak, e-könyveknek, mp3-lejátszóknak és egyéb berendezéseknek.

A legtöbb kütyünek saját, beépített akkumulátor egysége van, melyet nem lehet otthoni körülmények között cserélni, ezért tölteni kell, méghozzá úgy, hogy a lehető leghosszabb élettartamot biztosíthassuk az alkatrészeknek

Hogyan tölthető a laptop?

A telefonra vagy táblagépre feltöltött készülékekhez egyetlen USB-kimenet tartozik a megfelelő eszköz csatlakoztatásához, elvileg tehát töltésre is alkalmas lehet. A fő különbség a laptoptöltő eszközök között a kimeneti áram erejében, amelyet amperben (A) mérünk.

A telefonok töltőinél, ez a paraméter kevesebb, mint 1 A, ami elég ahhoz, hogy töltse legtöbb kis teljesítményű kütyüt. A memória a tabletta kimeneti árama 2,1 A. Drágább univerzális töltők általában két USB-kimenettel rendelkeznek, hogy különböző eszközöket tudjunk tölteni egyszerre.

Fontos: a 2.1 A maximális áramerősséget csak egy eszköz csatlakoztatása esetén osztják ki. Ha két eszközt egyszerre töltenek fel, akkor a töltő "felezi" az áramot 1 A-nak. Ha 2,1A-os technikát tölt 1A-os laptoptöltővel, akkor hosszabb ideig tart a folyamat.

A laptoptöltők, akkumulátor töltők típusai lehetnek univerzális, vezeték nélküli, autó, Power Bank (akkumulátor), Power Bank (napelem), kézi és akkumulátor (hagyományos akkumulátor).

Hálózati laptoptöltő

A legegyszerűbb töltő feltölti a készüléket a hálózatról (220 V). Lehet, hogy "natív" bizonyos modellekhez vagy egyszerűen egy adapterhez, hogy az USB-csatlakozót csatlakoztassa a hálózati csatlakozóhoz. Az egyszerű töltő viszonylag olcsó és nincs korlátozva az energiaforrásra, de a hálózat rendelkezésre állásától függ.

Autós töltő

Az ACU feltölti a laptop akkumulátorát a jármű fedélzeti hálózatából, és csatlakozik a szivargyújtóhoz. Gyakran kábel vagy adapter, amely gyakran hengeres, USB-csatlakozóval. Ez a töltő csak autóban használható. Az autós töltő tökéletes lehet azok számára, akik gyakran utaznak járművel.

Univerzális laptoptöltő

Ez a töltő egy USB-kábel, amelynek egyik vége csatlakozhat (USB-port) a laptophoz, notebook PC, autós töltő, és a többi (csatlakozókon keresztül) - csatlakozik a tablet / telefon. Érdemes egy ilyen eszköz olcsó, de annak működését korlátozza a jelenléte vagy hiánya az ilyen eszközök kéznél.

Tovább

Csepegtetőrendszer és mikroöntözés a télikertben

Beépített terasz öntözése

ontozes telikertAzokon a területeken, ahol növények, télikert, terasz, ágyások, támfalak, sziklakertek- és kaspók vannak,
csepegtetőcsővel, csepegtetőtestekkel, pálcás csepegtetőkkel és egyéb mikroöntözés fogyasztókkal öntözünk.

Hagyományos esetben a csepegtetőcsövet használjuk az alábbi helyeken: például a sövények, tuja sorok, fólia sátrak, stb. Sziklakerteknél és télikertben is alkalmazható, de egyes esetekben mikroszórókkal is megöntözhetjük, mint a mikroszórók.

Az egyszerű mikroszórófej 90, 180 és 360 fokos fix szórásszögűek. Az átáramló víz mennyisége a beépített teraszon a mikrocsappal szabályozható. Léteznek leszúrótüskével szerelt és tüske nélküli változatban is. Mindkét esetben minden mikrofúvóka csappal szerelt.

Csatlakoztatása a csepegtetőcsőhöz, csepegtető-rendszerhez történik vagy a direkt erre a célra kiépített öntözési zónára. A szabályozható vízkibocsájtású leszúrótüskével szerelt változat csatlakoztatása a rajta lévő mikrocső (4x7mm) és az azon lévő mikroidom (4mm tüske csatlakozó) segítségével közvetlenül a fent említett öntözési zónák egyikére a télikert és üvegház megfelelő helyén.

Ha távolabbi ponton szeretnénk öntözni vele, további mikrocső és mikrocső toldó idom szükséges. A tüske nélküli mikroszórófej csatlakozása 4mm menet, egy kis furatba KPE csőbe tekerhető vagy csepegtetőcsőre szerelhető mikrocsővel.

A csepegtetőrendszerre csatlakoztathatók csepegtető gombák (Agri Drip / Dripper). Ezt szerelhetjük közvetlen a csepegtetőcsőre vagy mikrocső (4 x 7 mm, 4/7 mm), kapilláris cső, spagetti cső segítségével elvihetők egy kiemelt vízigényű növényhez, elvezethetők kaspókba, virágládákba, stb.

Különböző vízkibocsájtásúak lehetnek 2, 4, és 8 liter/órás és 0-40 l/h, 0-70 l/h szabályozható, állítható pálcás csepegtetők. A 2, 4 és 8 l/h lehet még normál csepegtető gomba, nyomáskompenzált (PC) csepegtető gomba vagy nyomáskompenzált és csepegésmentes (leállás után nem csöpög tovább).

További helyi csepegtetők még az Európában gyártott, 360 (0-8 l/h) fok szórásképpel. Vízsugara 10 cm, az átfolyó víz mennyisége a tetején lévő szabályzó segítségével történik. Csatlakoztatásuk a csepegtetőrendszerhez mikrocső és mikroidom segítségével.

Midi Drip leszúró tüskére szerelt csepegtetőtest. Szintén szabályozható vízkibocsájtású az oldalán lévő kis mikrocsappal. Az átfolyó víz mennyisége így 0-8 l/h. Csatlakoztatásuk a csepegtetőrendszerhez mikrocső és mikroidom segítségével.

A Bubbler csatlakoztatása szintén a csepegtetőrendszerhez mikrocső és mikroidom segítségével. Gomba alakban bocsátja ki a vizet magából.

Tovább

Lámpatípusok a télikertben

vilagitas uveghazTeraszbeépítés világításának kialakítása

A télikert világításának kialakítása meghatározhatja a helyiség hangulatát, használhatóságát is. A megfelelő típusú lámpák kiválasztásával és beszerelésével növényeket is termeszthetünk, és jelentősen javíthatjuk növekedésüket.

Izzószálas lámpák (incandescent lamp)

Az izzószálas lámpa a hagyományos lámpa, mely 220V-os feszültséggel működik és 1000 Wattos a legerősebb példánya. Az ilyen lámpák erőssége, fényhasznosítása nem túl jó, 17 lm/W, színhőmérséklete 2800-3200 CCT.

Az ilyen izzószálas lámpák túl sok hőt termelnek és kevés fényt árasztanak az elfogyasztott energiamennyiséghez képest. Előnyös tulajdonságuk, hogy rendkívül olcsók és egyszerűen használhatók.

A további lámpatípusokkal összehasonlítva az élettartama meglehetősen alacsony, ráadásul a fényerősség az idő múlásával csökken.

Halogén lámpa

A halogénlámpa lényegében az izzószálas lámpatípusok közzé tartozik, azzal a különbséggel, hogy az izzószál egy inert gázzal töltött kvarcbúra alatt található. A halogéngázzal töltött közeg megakadályozza az izzószál párolgását, ezért a fényerőt is jelentősen növelni lehet. A halogénlámpák élettartama a hagyományos lámpákéhoz képes hosszabb, elérheti a 2000 órát, a fényereje is nagyobb, 25 lm/W, színhőmérséklete pedig 3400K körül van.

Kriptonlámpa

A télikertben ugyan nem gyakran láthatjuk, de rendkívül jól hasznosítható a kriptonlámpa. Az izzószálas lámpák legnagyobb problémája az izzószál, a wolfram-szál párolgása. A kriptonlámpában ezt a párolgást úgy csökkentik, hogy kriptongázzal töltik fel a lámpabúrát. A Kripton és a Xenon gázok hővezetése minimális, ezért is védhetik megfelelően a Wofram-szálat.

Egyes gyártók készítenek speciálisan a télikertek számára lámpákat, ilyenek például az Osram Flora, Chromalux Neodym, Eurostar Neodymium.

Lumineszcens lámpák

A lumineszcens lámpák gázzal töltött fénycsövek, melyek higanypárát tartalmaznak. A fénycső belső oldalát lumineszcens anyaggal, fluoreszkáló anyaggal vonják be, mely az elektromos áram hatására fényt bocsájt ki.

Az ilyen típusú kompakt fénycsövek sokkal takarékosabbak izzószálas társaikhoz képest, típustól függően 70-100 lm/W lehet a fényerő kibocsájtásuk. A lámpák élettartama a télikertben vagy a beépített teraszon elérheti a 15000 – 20000 órát is.

Ezeknek a lámpáknak egyik nagy hiányossága, hogy az energia 37%-ka infravörös sugárzássá alakul, 42%/-ka pedig hősugárzásként veszlik el.

Tovább

A számítógéphardver felépítése

szamitogep rendszer felepiteseA laptop memória

Napjaink legfontosabb és legjelentősebb találmánya a számítógép és annak hordozható változata, a laptop. Mivel mindenki használ ilyen hardvert és hétköznapi használati tárgyak jelentős része is kap már központi vezérlőegységet, érdemes megismerkedni ennek felépítésével.

A számítógép memóriájának jelentősége

Ha megvizsgáljuk a számítógép egyes hardver elemeit, azt tapasztaljuk, hogy például az Intel processzorral szerelt gépek videokártya, különálló videóvezérlő nélkül is tökéletesen működnek, a CPU tartalmazza a GPU-t, memória nélkül azonban nem létezhet a PC.

A memória mennyisége kulcsfontosságú tényező napjaink számítógépében, korábban nagyon népszerű volt az ATARI számítógépe, mely mindössze 64 Kb memóriát kapott, néhány karakter megjeleníthető a monitoron, még néhány primitív grafikus elem is megjelent, de amint elkezdődött a játék, vagy valamilyen komolyabb grafikai elemet kellett betölteni, a gép leállt. Ennek az oka, hogy kevés volt a fizikai memória, annak érdekében, hogy megjelenjen egy sokkal erősebb grafikai megjelenítő eszközt kellett csatlakoztatni egy kiegészítő hardvert, ez egy különleges ATARI kazettás magnó volt.

A számítógépes rendszerek két komponensből állnak, eszköz hardver és szoftver. A PC személyi számítógép részei: beviteli egység, központi egység, monitor és billentyűzet. A legújabb operációs rendszerek és szoftverek használata nem lehetséges az egér-manipulátor nélkül.

szamitogep belsejeA monitor - az információ megjelenítésére szolgál, valamint a billentyűzet és az egér számára segítségével bevitt információk ellenőrzésére. Ezek a pc-rendszer külső eszközei. A számítógép és laptop funkcióinak bővítése a következő egységekkel lehetséges: nyomtató, lapolvasó vagy többfunkciós eszköz, amely nyomtatót és szkennert is tartalmaz, modem, játék manipulátor, stb.

A központi egység tárolja és feldolgozza az információkat, ennek egységei: lemezmeghajtók, merevlemez, video vezérlő stb. A "belső" kifejezés nem jelenti az eszköz helyzetét, hanem a rendszermaggal való kölcsönhatásának elvét.

A legtöbb eszköz, melyet a számítógéphez csatlakoztatunk, saját processzorral és memóriával rendelkezik, de még a merevlemez alaplapján is találunk vezérlőegységet, ezért a modern számítógépes rendszereket több-pocesszoros rendszereknek nevezzük.

A memória információtárolási elve

A számítógép és laptop memóriája bitek formájában tárolja az adatokat. Egy bináris szám egy jelét "bitnek" nevezik. Ez csak két értéket fogadhat el: nulla és egy. Nyolc bináris (nyolc számjegyű) bináris szám - 8 BIT BITE.

A bájt már a kettő a nyolcadikon hatvány értéket vehet fel, ami kétszázötvenhat érték (0 ... 256). Ez a bájt kis értéke - 0000000.

A bit és a byte az adatmennyiség mérésére szolgáló alapvető egységek. Mivel a számítógépek nagy mennyiségű információt feldolgoznak, nagyobb egységeket használnak gyakrabban.

Az elektromos impulzusok egy vezetékpáron keresztül továbbíthatók, kisütéssel. Ez egy soros adatátvitel egyetlen bites vonalon. Az ilyen átvitelt távoli rendszerblokkokhoz kapcsolják, például egérrel vagy más számítógéppel.

A számítógép működésének egyszerűsített leírása

A rendszer magja a központi végrehajtó egység (CPU), elektronikus memória, vagy csak MEMORY és órajel generátor (TG).

A központi processzor végrehajtja az információ feldolgozását és kezeli a fennmaradó blokkokat. A CPU egy SRS mikroprocesszoron fut. A memória célja a programok és adatok gépi kódjának megőrzése, a központi processzor kérésére információkat és jelölőket ad ki. A személyi számítógépben a parancsok egyenként futnak.

A feldolgozás ritmusa olyan, mint egy metronóm a zenében, megkérdezi az elektronikus óra generátort.

Elektromos impulzusokat generál a számítógépes rendszer összes blokkjának szinkronizálásához. A fennmaradó blokkok a perifériákra vonatkoznak. Ezek a bemeneti és kimeneti portok és a vezérlők.

A portokon keresztül információcsere a számítógép, a billentyűzet, az egér stb. Külső eszközével.

Tovább

Mit tud a jó notebook szerviz?

notebook szerviz budapestenNem szimplán javítanak: újjáélesztenek

A laptop tulajdonosok különböző típusú gépeket vásárolnak: Asus, Dell, Samsung, Apple, Microsoft, stb., de mindannyian megegyeznek abban, hogy a jó szerviz kincset ér. A leggondosabb használat mellett is előfordulhat, hogy a hardver meghibásodik, ilyenkor javítani vagy cserélni kell a notebook alkatrészeit. Budapesten meglehetősen sok szervizt találunk, azonban a szakszerű javítást elvégző céget megtalálni nem könnyű. Nézzük át röviden, hogy milyen szolgáltatásokat nyújthatnak a legjobbak.

A notebook szerviz fontosabb szolgáltatásai

 • Diagnosztika – a notebook hibájának megállapítása, a szükséges javítások, cserék árának kalkulálása.
 • Használt gép diagnosztikája és felértékelése – ha használt gépet szeretnél venni vagy eladni, érdemes szakember véleményét is kikérni, hogy a mobil számítógép megéri-e a szabott árat.
 • BIOS elem cseréje – a laptop és a személyi számítógép alapvető konfigurációs beállításainak megőrzéséért a BIOS-t életben tartó elem a felelős. Ennek cseréjét gyorsan és szakszerűen elvégezhetik a budapesti notebook szervizben.
 • BIOS felújítása – a személyi számítógépek és mobil eszközök alapvető működését a BIOS határozza meg. Ezt bizonyos időnként frissíteni kell vagy esetleg alaplapi szinten cserélni, bármelyiket megrendelheted.
 • Laptop billentyűzet cseréje – meghibásodás vagy törés esetén, de akkor is, ha csak magyar billentyűzetet szeretnél a notebookba, a szervizben gyorsan, garanciálisan kicserélik.
 • Laptop töltő javítása vagy cseréje – a mobil számítógép legfontosabb energiaforrása az akkumulátor mellett a töltő. Ennek meghibásodása nem pusztán a munkát ellehetetleníti, hanem súlyos meghibásodásokat is eredményezhet.
 • Alaplap javítása és cseréje – a notebook legfontosabb alkatrésze az alaplap, mely cseréjére a legritkább esetben van lehetőség, ezért is fontos, hogy a gépet profi szakszervizbe vigyük, ahol képesek javítani az elromlott hardvert.
 • Notebook tisztítása – nagyon fontos a gép hűtőrendszerének karbantartása és tisztítása, hiszen a túlmelegedés nem csak a videokártya, alaplap, stb. meghibásodását, leégését okozhatja, de jelentékeny módon csökkenti a laptop akkumulátorának élettartamát és kapacitását.
 • A laptop kijelző javítása és cseréje – a laptop kijelzőjének sérülése esetén drága lehet a javítás, ezért a cserealkatrészt érdemes a laptopszervizben megvásárolni, ahol ingyenesen végzik el a szerelést, ráadásul garanciát is adnak.

Tovább

Miért érdekes a mobil télikert?

mobil telikert berendezeseA terasz modern kialakítása

A klasszikus lakóházak tervezésébe és építésébe beleszólnak a 21. századi technológiák és lehetőségek. Az új anyagok alkalmazásának köszönhetően soha nem látott formákat és szerkezeteket lehet megalkotni, manapság már nem luxus az, ami néhány száz évvel ezelőtt úri kiváltság volt. A télikert vagy a beépített terasz önmagában is fantasztikus lehetőségeket nyújt tulajdonosai számára, de a legújabb trendek a nagyobb szabadságot díjazzák, a mobil télikert az építést követően is lehetőséget ad az átalakításra, a mozgatásra.

A mobil télikert üvegfelületének előnye abban rejlik, hogy hagyományos társával szemben könnyen nyitható, zárható, hanyagolja a hagyományos ablakszerkezetek használatát, megteremti s kert és a ház közötti összhangot és szimbiózist.

A télikert vagy a beépített terasz hasznát és funkcionalitását nem kell külön elmagyarázni, hiszen télen növényeinknek nyújthat nagyszerű menedéket, a lakóknak pedig egy igazán kellemes plusz szoba, ahol el lehet fogyasztani a reggeli kávét.

Ha a télikerttípusokat kell említeni, a leggyakrabban alkalmazott az angol, amely a viktoriánus kort idézi díszített szegélyeivel, részletgazdag felületével és többnyire gótikus jegyeivel. A modernebb, szögletes formájú télikert típus Belgiumból, illetve Németországból származik.

Sokszínű és alkalmazkodó a mobil télikert

A télikert előnye és nagyszerűsége abban áll, hogy összeköti a kert természetességét otthonod kényelmével és kellemes légkörével. A mobil télikert ehhez egy még szabadabb érzést adhat: bizonyos elemeit úgy mozgathatod, ahogyan kedved tartja, így nem vagy kötve a régi, fixen rögzített beépítési szerkezetekhez.

A sokoldalúan kihasználható helyiség az évszakhoz, napszakhoz és az időjáráshoz alakítható. Melegben nyitható, hidegben zárható, szükség esetén árnyékolható.

A mobil teraszbeépítés műszaki megoldásai

Az új beépítési típus előnye, hogy miközben tökéletesen érvényesül alatta az üvegházhatás, egyáltalán nem kell fűtésre fordítani energiát. Egy klasszikus télikertnek ezzel szemben állandó jellegű a fűtés- és hűtésigénye egész évben.

A mobilitás ellenére a szerkezet masszív és biztonságos, önhordó jellege mellett a hó súlyát is elbírja károsodás nélkül.

Tovább

Fűtési megoldások a télikertben

kandallo telikertÍgy tedd lakhatóvá a beépített teraszt

A beépített terasz vagy a télikert kellemes légkörének megteremtése elsősorban a megfelelő hőmérsékleten múlik. A jó fűtési és hűtési technikák alkalmazásával egész évben használható plusz szobát kaphatsz a lakóházban. A fűtés típusának kiválasztásakor a takarékosság mellett a hangulatot és a formatervezést is figyelembe kell venni.

Fafűtés

A télikert fűtésének egyik természetes módja a fával vagy szénnel működő kandalló építése. A fűtőanyag olcsó, takarékos és természetes, ráadásul egyedi hangulatot kölcsönöz a helyiségnek a téli hónapokban.

A kandalló hátránya, hogy csak kisebb méretű helyiségek befűtésére alkalmas, emellett foglalkozni és felügyelni kell a tüzet. A fával fűtött helyiségben a hőmérséklet nagy mértékben ingadozhat, ha folyamatosan használt szobának szeretnénk a beépített teraszt berendezni, csak másodlagos fűtésként érdemes alkalmazni a kandallót.

Elektromos fűtés

Az elektromos fűtőberendezések beszerzése és beszerelése talán a legegyszerűbb és legolcsóbb, viszont a megfelelő kábelezésre érdemes odafigyelni. Bár vannak már energiatakarékos fűtőtestek, az elektromos árammal működő fűtőtestek meglehetősen nagy költséggel járnak.

Vízfűtés

A vízfűtés, vagy központi fűtés egy központi kazánban gázzal melegített vizet keringtet a radiátorokban. Jelenleg az egyik leggazdaságosabb rendszer, mely karbantartási és üzemeltetési költségeinek alacsonysága kompenzálja a relatíve magas beszerzési és beszerelési költségeket.

Padlófűtés

A helyiség levegőjének egyenletes átmelegítésének legjobb módja. Mivel a padlóba ágyazott csövekben maximum 30 C fokos víz keringhet, ezért lassan melegíti át a helyiséget, valamivel drágább a fenntartási költsége, de a lakók számára az egyik legkellemesebb fűtési rendszer.

Légfűtés

A légfűtést főleg kiegészítő fűtésként alkalmazhatjuk. Az elektromos berendezés felmelegíti, majd befújja a meleg levegőt. A helyiség levegője gyorsan átmelegíthető ezzel a megoldással, de nem gazdaságos, a hőlégkeverő kikapcsolását követően gyorsan lehűl a helyiség.

Tovább