Adokveszek szolgáltatok

Adokveszek: SMS, gumicsónak, drón, laptop

Télikert tetőablak és üvegezése

2017. november 22. - PRcikkíró

teto ablak telikertTeraszbeépítés ablakkonstrukciók

A télikertépítésnél előfordulhat, hogy az üvegtető konstrukció helyett padlástér kialakítására kerül sor. Ilyen esetben is szükség lehet tetőablak beépítésére és megfelelő beüvegezésére. A padlástér megvilágítására tetőablakokat, a tetőre való kijutáshoz tetőkibúvót kell a fedélszerkezetbe beépíteni. Az ablakok álló vagy fekvő helyzetűek lehetnek, de fontos a megfelelő minőségű üvegbetét kiválasztása.

A télikertben a többnyire ácsmunkájú álló tetőablak a szarufákra szerkesztett gerendázatba épül be. A gerendavázat általában a fedélszerkezet állításakor készítjük el. A keskenyebb ablak két szomszédos szarufa között, a szélesebb pedig az útban lévő, egy vagy több szarufa kiszerelésével alakítható ki a legegyszerűbben a télikertben vagy a beépített teraszon.

A fekvő tetőablak és a tetőkibúvó két szarufa közé kerülő deszkakeret vagy műanyag konstrukció, amelyet fémlemezzel borítanak, és csatlakoztatják a fedélhéjazatot, a télikert tetőszerkezetét. A tetőablak fedele üvegezett, a tetőkibúvóé fémlemez. Mindkettőt a héjazat a héjazat aljzatára szerelik, és mindegyik terhét legalább két-két végigmenő lécsorhoz erősítik, és a terhet a lehető legjobb módon eloszlatják.

A tetőablak üvegbetétjét nagy gonddal kell kiválasztani, hiszen ettől is függ a belső tér klímája. A különböző minőségű és fajtájú üvegtáblákból készült üvegbetétek hőszigetelő tulajdonsággal is rendelkeznek, de szükség esetén árnyékolt, sötétített üveget is rendelhetünk.

A télikertben és a beépített teraszon a tetőszerkezet teljes egészében készülhet üvegből, ilyenkor az üveg vastagsága kritikus, hiszen télen a hó súlyát ez tartja majd meg. A többrétegű biztonsági üvegből készülő födém megóvja a bennlakókat a természet viszontagságaitól.

A jó minőségű üveg kiválasztása nagyon fontos a télikert gyártás és építés során.

Tovább

Asus ZenPower 10050 külső akkumulátort

asus zenpower akkumulatorA laptop és okostelefon töltése

Egyre több gyártó és cég döbben rá, hogy megéri saját kiegészítőket gyártani és forgalmazni. A laptop mellé sokan vásárolnak egeret, kiegészítő akkumulátort, laptop alátétet, az okostelefonhoz nem árt egy nagy kapacitású külső aksi. A vásárlók egy része nem hajlandó sokat fizetni ezekért a kiegészítőkért, ők amúgy is a kínai utángyártott cuccot fogják vásárolni, de akik a minőséget keresik és hajlandók rá áldozni, azok számára érdekes lehet a gyári kütyü. Az Asus tehát legyártotta a ZenPower 10050 mAh külső akkumulátorát, mellyel a legtöbb kütyü tölthető.

Külső, kinézet

Az Asus akkuja egyszerű dizájnt kapott, a felső részén a bekapcsoló gomb mellett szimpla ledeket találunk töltöttség kijelzőként, microUSB és szimpla USB csatlakozót szereltek be. A kütyü egy hitelkártya méretével megegyező paraméterekkel rendelkezik.

Az Asus ZenPower összehasonlítása a hasonló akkumulátorokkal

Paraméter / Típus ASUS ZenPower Xiaomi PowerBank Xiaomi Mi Power Bank
Teljesítmény, mAh 10050 10400 10000
Méretek mm 90,5 x 59 x 22 90,5 x 77 x 21,6 90 x 60,4 x 22
Súly, g 215 250 207
Feszültség / áramerősség 5,1 V / 2,4 А 5,1 V / 2,1 А 5 V / 2,1 А

  
Mivel az Asus akkumulátora fém burkolatot kapott, ezért nem ajánlatos az okostelefonnal együtt betenni a zsebünkbe, esetleg összekarcolja azt. Az Asus ZenPower egy jól összerakott, könnyű okostelefon töltő külső akkumulátor, mely működés közben nem melegszik fel túlzottan.

Az akkumulátor alkalmas okostelefonok, MP3 lejátszók, MP4 lejátszó, iPod, iPhone és Androidos kütyü töltésére egyaránt. A líthium-ion akkumulátor 5V-os feszültséget képes leadni, mellyel gyorsan és hatékonyan töltheti a kütyüket. Egy átlagos okostelefon teljes feltöltése nagyjából 1,5 órát vesz igénybe, ezt pedig akár kétszer is megtehetjük egymás után.

Tovább

Ültessünk virágot a télikertben

telikert viragKaspók és virágládák

A télikertben úgy tudunk kellemes környezetet teremteni, ha sok növényt telepítünk ide. A virágokat különböző fajtájú és anyagú virágcserépben helyezhetjük el, melyeknél fontos a megfelelő méretek kiválasztása. A hagyományos virágcserepek felső átmérője 6 – 20 centiméter között van. A virágcserép formája lehet: kör alakú, ovális, hengeres, négyszög alakú, stb. Általában a virágcserép átmérője és mélysége megegyezik. Amennyiben olyan növényt szeretnénk ültetni, melynek vékony, nem kiterjedt gyökere van, vásárolhatunk olyan virágcserepet, melynek magasságának aránya az átmérőhöz 1:2.

Kaspó

A télikertben a növényeket ültethetjük dekoratív kaspókba vagy speciálisan kialakított konténerekbe. A kaspó készülhet a következő anyagokból: kerámia, műanyag, fém, fa vagy fonhatják is különböző anyagokból.
A kaspót a hagyományos virágcseréptől az különbözteti meg, hogy nincs rajta vízelvezető nyílás. A kaspók formája, színe és díszítettsége sokkal gazdagabb a hagyományos virágtartókhoz viszonyítva. A kaspó kiválasztásakor a télikert stílusát és berendezését is figyelembe kell venni, fontos a harmónia. A beépített terasz berendezésekor olyan kaspót kell választani, mely kiemeli a növény szépségét ahelyett, hogy magára vonná a figyelmet.

A sárga papucsvirág például remekül mutat egy zöld kaspóban a télikertben, a fehér ibolyát viszont egy kék kaspóban érdemes elhelyezni a teraszon. Ha a télikertben a növényeket egy csoportban helyezzük el, érdemes egyforma edényekbe ültetni őket, a kedvezőbb összhatás miatt.

A virágokat általában nem közvetlenül a kaspóba ültetjük, hanem egy egyszerű műanyag edénybe, mely vízelvezető nyílással is rendelkezik, ezt helyezzük el a kaspó alján. Ha falra szeretnénk akasztani a virágtartót, mindenképpen a könnyebb súlyú, műanyag kaspók közül válasszunk.

Tovább

Fontos a jó akkumulátor töltő

sokoldalu akkumulator toltoMit kell tudni a töltőkről?

A laptop és okostelefon működéséhez elengedhetetlen az elektromos áram, melyet a töltőn keresztül kaphat meg. A beépített akkumulátor fontos része ezeknek a kütyüknek, de csak rövid ideig képes működésben tartani őket, utána muszáj feltölteni.

A budapesti laptophardware szervizben szinte bármilyen laptoptípushoz találsz töltőt: Apple, Dell, Digitus, Drobak, FSP, HP, Lenovo, Belkin, HTC, Nokia, Philips, PowerPlant, Samsung.

Az akkumulátor töltők típusai

Hálózati töltő – az elektromos hálózatra csatlakoztatva, a 220V-os áramot a szükséges mértékben átalakítva, vezetéken keresztül tölti a laptopot vagy az okostelefont.

Autós töltő – segítségével utazás közben is tölthetjük elektromos kütyüinket, az autó szivargyújtójára csatlakozva. Hátránya, hogy álló motor mellett a jármű akkumulátorát merítheti le.

Univerzális töltő – az univerzális töltő többféle csatlakozóval rendelkezik, hogy bármilyen laptophoz vagy okostelefonhoz csatlakoztatni lehessen. Némely modellek esetében a tápfeszültséget is szabályozni lehet.

Vezeték nélküli akkumulátor töltő – egyszerűen kezelhető, a mágneses indukció elvén működő töltő. Általában két egységből áll, az egyik a hálózati feszültségre csatlakozik és az elektromos áramból mágneses energiát gerjeszt, a másik egység a töltendő akkumulátorban helyezkedik el és a mágneses tér energiáját árammá alakítja. Hátránya, hogy nagyon kis teljesítményű.

Akkumulátoros akkumulátor töltő – egy nagy teljesítményű akkumulátort töltenek fel, például napenergia segítségével, majd ezekhez a telepekhez csatlakoztatják a működtetni kívánt eszközöket.

A megfelelő akkumulátor töltő kiválasztása nagy odafigyelést és szakértelmet igényel, ezért érdemes szervízben dolgozó szakemberre bízni. A rossz minőségű, nem megfelelő töltő akár veszélyt is jelenthet használójára.

Tovább

Első napján koccant a drónbusz

dronbusz kamion karambolA drón tömegközlekedésé a jövő?

Mozgalmasra sikerült az év vége az autonóm tömegközlekedést fejlesztő cégek számára. A NASA és az Uber repülő dróntaxi szolgáltatás fejlesztését és bevezetését jelentette be, a Las Vegasban közlekedő drónbusz pedig közúti balesetet szenvedett.

Az önvezető járműveké a jövő?

A legtöbb nagy cég, köztük a Google is folytat fejlesztéseket önjáró járművekkel, drónokkal kapcsolatban. Az autonóm járművek értelemszerűen a tömegközlekedésben vállalhatnak szerepet, hiszen az egyéni járművek tulajdonosai a szabadság érzéséért és a vezetés élvezetéért tartják többek között az autót. Az önjáró buszok fejlesztése és tesztüzeme megkezdődött, és meg is történt az első baleset.

Balesettel indult a francia Navya dron elektromos buszának tesztje, pedig a jármű igen szűken behatárolt területen, Las Vegas belvárosának Fremont East negyedében közlekedett egy csupán 960 méteres szakaszon, legfeljebb 24 kilométer per órás sebességgel.

A drónbusz még csak egy órát közlekedett az egyévesre tervezett tesztidőszakból, amikor összeütközött egy kamionnal, szerencsére nem történt nagyobb katasztrófa.

Nyolc utasa közül egyik sem sérült meg, a teherautó figyelmetlen sofőrje is épségben megúszta az incidenst, és csak a busz lökhárítója nyomódott be. A koccanás azért történt meg, mert a teherautó rátolatott a buszra.

A Navya cég sok fontos adatot nyerhetett ebből a balesetből is, mert a robotsofőr egyáltalán nem úgy viselkedett, mint egy valódi sofőr. Amikor a busz érzékelte szenzoraival, hogy elé került valami, megállt, hogy elkerülje az ütközést. A teherautó vezetője azonban nem láthatta a dronbuszt és nekitolatott.

Egy valódi sofőr alighanem pillanatok alatt felismerné a szituációt, és elkezdene manőverezni, már csak azért is, mert a sofőrülésen elsőként találkozhat a rátolató teherautó lökhárítóját. Az automatizált busz nyilvánvalóan nem érezte fenyegetve a létét, és csak azt tette, amire beprogramozták.

Tovább

Télikerttel a jó közérzetért

klasszikus telikert epitesTeraszbeépítéssel is sokat tehet egészségéért

A jól megtervezetté és megépített télikert egész évben nyugalmas oázist biztosíthat tulajdonosa számára, ahol mindig megpihenhet a test és a lélek is. A beépített terasz és télikert előnye, hogy egész évben élvezheted a napsütést és a virágok illatát, esetleg különleges gyümölcsöket termeszthetsz.

A télikert tervezésének típusai

A télikertek és teraszbeépítések módja és formája nagyon sokféle lehet. A felhasznált anyagok sokfélesége a ház adottságait figyelembe véve kerülnek kiválasztásra. Az épületekben a télikert többféleképpen kerülhet kialakításra:

 • A házon belül – az egyik legnépszerűbb kialakítási mód, amikor a télikert műanyag vagy alumínium konstrukciója a lakóház részét képezi.
 • A tetőn – ez egy ritka és egyedi kialakítási mód, mely különlegessé teszi a lakóházat és sok áldozatot kíván a tulajdonostól.
 • Teraszbeépítés – a télikert a meglévő terasz beépítésével vagy terasz kialakításával és beépítésével, a házhoz hozzáépítve készül el.
 • Különálló télikert – a háztól távolabb kerül kialakításra a télikert, ez kényelmes megoldás, ha növényházat szeretnénk kialakítani, vagy csak nagyobb nyugalmat szeretnénk.

A télikert építés és teraszbeépítés során nem mindegy, hogy milyen anyagokat használunk fel. A tervezés során a szakemberek határozzák meg, hogy a télikert konstrukciójának kialakításakor a műanyag vagy alumínium konstrukció az ideális. Egyes esetekben indokolt lehet fából készült szerkezeteket használni a teraszbeépítéshez, ami nagyobb természetességet biztosít.

A télikert tervezésekor és építésekor figyelembe kell venni, hogy milyen tető kialakítására van lehetőség. Az üvegtető szép és nagyobb felületet biztosít a napfény számára, ugyanakkor a hó súlyával szemben kevésbé ellenálló, ezért alaposan át kell gondolni a konstrukció fajtáját.

Tovább

Érkezik a Google Android 8.1

android 81 oreoOkostelefon és laptop operációs rendszer

A Google okostelefonokra készített rendszerének legújabb verziója, a decemberben debütáló Android 8.1 Oreo. Jelenleg csak a tesztelők számára elérhető a Developer Preview verzió, mely eléggé instabil, sok hibát tartalmaz.

A Google lehetőséget nyújt az „egyszerű” felhasználók számára is, hogy letöltsék a béta verziót tesztelésre, ez az adroid weboldálán érhető el és kézzel kell telepíteni az okostelefonra. Jelenleg az alábbi modellekre elérhető a 8.1-es Android: Nexus 6P, Nexus 5X, Pixel, Pixel XL, Pixel 2, Pixel 2 XL és Pixel C.

A hétköznapi felhasználókat valószínűleg csak a Pixel Visual Core processzort kiaknázó lehetőségek fogják érdekelni, a többi változás inkább csak a fejlesztők számára hoz újdonságokat. Érdekes újdonság a Neural Networks API modul, mely a gépi tanulást hivatott beindítani az okostelefonban, hogy a rendszer a lehető legtökéletesebb módon testre szabja magát. Valószínűleg a TensorFlow Lite és Caffe2 gépi tanulássegítő modulok alkalmazásáról lehet szó, melyet a Google már egy ideje használ.

Az Android 8.1 legtöbb újítása valójában optimalizálás, melyet az Android Go verzió tökéletesítésére szánnak. Az Android Go verzió az olcsóbb okostelefonok számára készült, melyek 1GB vagy annál kevesebb memóriával rendelkeznek.

Fontos és érdekes biztonsági újítás, hogy a bankkártya adtok megadása mezőben az Autofill ezentúl nem látható, csak csillagokat mutat a kártyaszám helyett illetve a kártya utolsó 4 számát.

A Google november végére tervezi a tesztverzió véglegesítését, a végleges, stabil Android 8.1-et pedig decemberre várhatjuk.

Tovább

Adatok a HP Smart Array P400 (SAS/SATA) modulról

hp raid szerverSzerver számítógép technológiák

A HP által készített és forgalmazott Smart Array P400 (SAS/SATA) modul a modern szerverek hasznos hardver alkatréesze lehet. A laptopon vagy személyi számítógépen készített állományok tárolására alkalmas hely lehet a nagy adatbiztonságú HP megoldás. A tárolórendszer megoldásai között sok hagyományos és megannyi újdonság is szerepel.

A merevlemezes tárolóegység egyes részeinek cseréjét, kiegészítését vagy eltávolítását természetesen működés közben is elvégezheti a szervizes szakember. A tükrözött meghajtókon az adattárolást beépített akkumulátorok teszik biztonságossá.

Az adattárolási megoldások között szerepel az, hogy a főlemez meghibásodásakor, a cserét követően a tartalék merevlemez információi az új meghajtóra migrálnak, ezután az új lemez automatikusan előlép elsődleges adattárolóvá, a tartalék meghajtó pedig újra tartalék megjelölést kap.

A szerver rendszer tulajdonságaihoz tartozik, hogy az egyes slottokból a lemezek áthelyezhetők bármely másik slotba, melyet ugyanaz a kontroller kezel.

A szerverrendszer tökéletes működéséről, az adattárolók kezeléséről és az adatbiztonságról Linux operációs rendszer gondoskodik, ez felügyeli a folyamatokat.

A HP szerverekhez gyártott kontrollerek által kezelt merevlemezek egyes szakemberek szerint nagyobb adatbiztonság mellett nagyobb élettartamot is biztosítanak a hardvernek. A HP által gyártott laptop hardvere hasonlóan megbízható az érzékeny adattárolásra szánt szerver alkatrészek minőségével.

Tovább

Hogyan vásároljak laptop akkumulátor töltőt?

laptop akkumulator toltoAz elektromos átalakítók és típusaik

Az okostelefonokkal ellentétben – melyek akkumulátortöltői sok modellhez megfelelnek – a laptop akkumulátorának töltője általában egyedi, csak egy bizonyos típushoz alkalmazható. A töltő vásárlásakor és kiválasztásakor nagyon körültekintően kell eljárni, ezért mindenképpen érdemes szakemberre bízni ezt, lehetőleg szervizben.

A laptop töltő kiválasztásának kritériumai:

 • a laptop típusa
 • a töltő csatlakozójának típusa
 • kimeneti feszültség
 • az akkumulátor töltő teljesítménye.

A laptop akkumulátorához vásárolt töltő esetében nem jelent problémát, ha valamivel nagyobb a teljesítménye a szükségesnél, ez ráadásul kedvező is lehet, hiszen kevésbé melegszik használat közben a töltő adaptere.

Univerzális akkumulátor töltő

A laptop szervízben történő vásárlás esetén mindössze a laptop vagy az akkumulátor pontos típusát kell megnevezni és a szakember máris kiválasztja a megfelelő töltőtípust. Az univerzális akkumulátor töltő esetén fontos, hogy ismerjük az alapvető paramétereket, és a megfelelő feszültségszintet állítsuk be az eszközön. Az univerzális töltő sokféle csatlakozótípust tartalmaz, ezért arra is ügyelni kell, hogy a pozitív és negatív pólusok a megfelelő helyre legyenek csatlakoztatva.

A laptop töltő használatának szabályai

Az akkumulátortöltő élettartama jelentősen megnőhet, ha használója néhány alapvető szabályt betart.

 • Tartsd távol a nedvességtől
 • Ne tedd ki hőhatásnak
 • Ne hagy a hálózati áramforráshoz csatlakoztatva a töltőt, ha a laptop nincs csatlakoztatva
 • Először a laptopot csatlakoztasd a töltőhöz, majd a töltőt a hálózati áramforráshoz.

Tovább

Kreatív laptop ötletek

Munkaállomás vagy konyhaasztal

Otthonainkban egyre gyakoribb vendég a laptop, viszont egyre gyakrabban tűnik el a hagyományos számítógépasztal is. Ha iskolás gyerek van a családban, még előfordul, hogy a szülők vásárolnak egy íróasztalt, de egyébként a hej-takarékosság miatt sem használunk már ilyesmit.

modularis laptop butorA laptop számára hej kell

A laptop fejlesztésekor a szakemberek a mobilitást tartják szemelőtt, ennek rendelnek alá mindent a tervezéskor. A laptop hűtésének elégtelensége miatt, a hosszú élettartam biztosítása érdekében mindig kemény felületen kell használni a gépet, és elegendő szabad helyet kell hagyni körülötte. A csatlakozók elhelyezése sem kedvez mindig, ezért ezek helyzetét is figyelembe kell venni, amikor kiválasztjuk a bútort, melyen dolgozni fogunk.

A gerinc és a szem egészsége

A laptop működésének biztosítása mellett a felhasználó egészségének megőrzése is rendkívül fontos szempont. Nem mindegy például szemünk megóvása szempontjából, hogy milyen megvilágítás van ott, ahol a laptopot használni szeretnénk. A látás megóvása mellett az ülőalkalmatosság kiválasztása is rendkívül fontos, nem csak a gerinc épsége szempontjából.

Kis ráfordítással nagy haszon

A legtöbb laptop számára is alkalmas bútordarab nem túl drága, ezért érdemes utánajárni, hogy az adott lakótérben milyen berendezési tárgy optimális. Néha elegendő egy jól kitalált és elhelyezett polc, máskor egész polcrendszer beszerelésére lehet szükség. A kényelmes fotel kiválasztása segíthet abban, hogy hosszú időn keresztül, folyamatos legyen a munkavégzés.

Tovább