Adokveszek szolgáltatok

Adokveszek: SMS, gumicsónak, drón, laptop

A télikert berendezésének tervezése

2017. április 28. - PRcikkíró

dizajnos telikertLakberendezés otthonunkban

A télikert tervezése, építése és berendezése során figyelembe kell venni, hogy milyen funkciókat szánunk ennek a plusz helyiségnek. A beépített terasz vagy az épített élikert funkciói lehetnek:

 • bufferzóna
 • terasz
 • lakótér
 • kert, oranzsárium.

A különböző funkcióknak megfelelő berendezést és kialakítást kell választani.

Ha ütköző- vagy más néven átmeneti zónaként szeretnénk használni a beépített teraszt, akkor általában nem fűtjük ezt a helyiséget, többnyire minimális berendezési tárgyakat helyezünk itt el, a virágok száma is minimális.

Az ilyen télikertnek a fő funkciója a hőszigetelés, az energiatakarékosság, illetve, hogy átmenetet képezzen a kert és a ház belső lakóterei között.

A beépített terasz, melyet a gyártás után előszobaként, vagy teraszként használnak, szintén minimálisan berendezett helyiségként funkcionál.

A lakószobaként használt télikertben mindenképpen megfelelő fűtési rendszer telepítése szükséges, emellett a kielégítő szellőzés biztosítása is fontos kérdés. Az ilyen helyiségek berendezése szobaként speciális szakértelmet igényel, hiszen a szokásostól eltérő, nagy üvegfelületek komoly hatással vannak a helyiség légkörére és páratartalmára.

Kert vagy oranzsárium – a télikert talán legszebb funkciója. A berendezéskor a növényeket és azok igényeit helyezi előtérbe a megrendelő és az építő. A különleges, egzotikus növények között az egzotikus gyümölcsök kápráztathatják el a család apraját és nagyját.

Integrált télikert

A télikertépítés egyik érdekes fajtája, lakberendezési szempontból is, a ház légterébe, belső terébe integrált télikert. Ilyenkor a megrendelő dönti el, hogy a télikert nyúljon-e be a házba, vagy a ház kiterjesztésévé válik a beépített terasz.

Tovább

A laptop töltő általában

laptop tolto budapestMiért romlik el a laptop töltője?

Tapasztalataim alapján a leggondosabban kezelt laptop töltő is elromlik egyszer. Az én Asus márkájú laptopom töltője tíz évig bírta a gyűrődést, az utolsó két évben minden nap utazott és használatban volt. A hét öt napján utaztattam, de a hétvégéken is be volt kapcsolva.

A tíz éves Asus a maga idejében remek gépnek számított, nyugdíjazása előtt is tökéletesen megfelelt a munkára. Weboldalakat böngészni és szöveget szerkeszteni most is lehet rajta, természetesen egy időben több weboldal megnyitása nem javasolt.

A laptop töltő önmagában nem is romlott el, csak az adaptertől a laptophoz csatlakozó kábel csavarodott meg, tört el. Mivel nem nélkülözhettem a notebookot, és az új vásárlásával is várnom kellett, mivel nem tudtam dönteni a típust illetően, ezért sürgősen rendeltem egy új laptop töltőt.

A weboldalon kiemelték, hogy a 220V-os kábel nem jár hozzá, és felkínáltak egyet jutányos áron, amit nem kértem, hiszen megvolt a régi, bár már az is 10 éves. Mint utóbb kiderült ajándékba adtak egy kábelt hozzá, ezért így jól is jártam.

Miután megvettem az új laptoptöltőt, kicsit jobban utánanézve rájöttem, hogy elegendő lett volna laptop töltő kábelét kicserélni, hiszen az is megvásárolható, például a laptophardware szervizben is.
Azóta a régi laptop jól működik az új töltővel, de végre sikerült vásárolnom egy új notebookot is.

A laptophardware szervizben Budapesten mindig szívesen segítenek kiválasztani a megfelelő laptop alkatrészt a gépedhez.

Tovább

Laptop és notebook alkatrészeinek javítása

laptop alkatresz csere szervizMit csinálnak a laptop szervizben a szakemberek?

A laptopok javítását csal szakszervízben tudják megfelelően elvégezni a szakemberek. Bizonyos esetekben azonban te is megvizsgálhatsz néhány problémát és eldöntheted, hogy saját kezűleg cseréled ki az alkatrészt, vagy elviszed a notebookot a laptophardware szervizbe Budapesten.

Törés vagy meghibásodás?

A laptopok meghibásodásának egyik gyakori és jellemző oka a törés, a fizikai behatások miatti működésképtelenné válás. Törésnél érdemes azonnal szervizbe vinni a gépet, ha azt szeretnéd, hogy a laptop merevlemezén lévő információkat szakemberek mentsék le. A laptop kijelző törése esetén új kijelzőt kell vásárolni. Az új kijelző alkatrész beszerelése összetett és nehéz munka, melyet a szervizben ingyenesen végeznek el a szakemberek, ezért fölösleges önállóan próbálkozni a javításával.

Túlmelegedés

A laptop túlmelegedésének oka általában a hűtőventilátor meghibásodása vagy a hűtőbordák bekoszolódása. Ilyenkor azonnal ki kell tisztítani a laptopot, amihez mindenképpen szét kell szerelni a notebook műanyag házát. A laptop szervizben alapszolgáltatás a gép szakszerű tisztítása.

Klaviatúra javítása és cseréje

A laptop alkarészek közül a klaviatúrát is gyakran cserélni vagy javítani kell, hiszen a folyadékok esküdt ellenségei ennek a hardvernek. Ha folyadék kerül a notebook billentyűzetére / be, azonnal ki kell kapcsolni a laptopot és szervizbe vinni a mobil számítógépet. A laptophardware szervizben szétszedik a gépet és szárítják, valamint tisztítják az alkatrészeket.

A laptop rendellenes működése vagy meghibásodása esetén érdemes sürgősen szervizbe vinni a gépet, hogy a súlyosabb problémákat elkerüljük, és olcsóbban megúszhassuk a javítást, szerelést.

Tovább

A laptophoz csatlakozó klaviatúrák típusai

billentyuzet membran laptopBillentyűzetek és billentyűk kiválasztása

A klaviatúra vagy másik nevén billentyűzet a laptopok és személyi számítógépek részére gyártott hardver alkatrész, mely segítségével a szövegbevitelt és az utasítások bevitelét lehet megvalósítani.

Csatlakozásuk típusa szerint a billentyűzetek lehetnek:

 • PS/2-es – A billentyűzet a számítógép vagy laptop PS/2-es portján, csatlakozóján csatlakozik.
 • USB-csatlakozós billentyűzet – a számítógép vagy laptop USB portjára csatlakoztatható.
 • Vezeték nélküli billentyűzet – rádióhullámok vagy bluetooth kapcsolat segítségével csatlakozhat a laptophoz.

Előnye, hogy nincs szükség vezetékre, általában 10 méteres hatósugáron belül bárhogyan elhelyezhetjük.

A drót nélküli billentyűzet és egér akkumulátorról vagy más saját áramforrásról működik, ezért időnként újra kell tölteni, vagy ki kell cserélni az elemet.

A számítógépek és laptopok billentyűinek elhelyezkedése a billentyűzeten általában egyforma, megegyezik. Felül találjuk a funkcióbillentyűket, jobb oldalt a numerikus billentyűket, a középső, központi részen a betűket.

A billentyűzet szerkezete

 • membrános – a membrán szerkezetű billentyűzet minden billentyűjénél egy membrán található, mely lenyomáskor zárja az érintkezőket. Élettartama nagyjából 5 millió leütés. (az egyik legolcsóbb, közkedvelt billentyűzet típus).
 • ollólábú billentyűk – a legtöbb laptop billentyűzet műanyag, ollószerű műanyag lábbakkal rendelkezik. Ez a típus kényelmesebben használható és puhább írást tesz lehetővé. A billentyűk élettartama nagyjából 10 millió leütés.
 • mechanikus billentyűzet – az egyik legdrágább billentyűzettípus, mely tartósság szempontjából lekörözi az előző két típust. A billentyűk fém csatlakozókat és rugókat tartalmaznak. Leütésük kényelmes és könnyű, azonban használatuk lényegesen hangosabb a membrános és az ollós szerkezetekhez képest.

Tovább

Festés-mázolás története otthon

telikert terasz epitesA télikert falfestése történeti kontextusban

A festő- és mázoló munka a télikert vagy beépít terasz estében, Budapesten is a mesterségbeli tudáson kívül fokozott kézügyességet, jelentékeny kémiai és fizikai ismereteket és bizonyos művészi készséget és kiváló színérzéket igényel.

A festés és mázolás a télikertben sem azonos tevékenység. Bár mindkettőnek az a feladata, hogy felhordott festégréteggel a felületeket időtállóvá tegye, esztétikus külsőt adjon neki és a higiéniai igényeket kielégítse, különböznek elsősorban abban, hogy a festés főként felületek díszítésére és csak másodsorban a védelmét, a mázolás viszont éppen fordítva, leginkább a felületi védelmet szolgálja.

A télikertben a fal festő és a mázoló is festékkel dolgozik, de ezek a festékek csak alapanyagaikban egyeznek, felhasználásuk eltérő, és mások a festéshez, illetve a mázoláshoz használt festékek kötőanyagai.

A szakismeret tekintetében is komoly különbség van a télikerti festés és a mázolás között.

A régi korokból ránk maradt építészeti emlékeket vizsgálva azt találjuk, hogy a festés, mint iparági tevékenységet a festőművészettől nem választották lélesen. Külföldön ma is sok helyütt előfordul, hogy a festést a festészettől nem különböztetik meg világosan, mint ahogyan sok nyelvben, a festő- és mázolómunka meghatározásai között sem tesznek feltétlenül különbséget.

A falfestést a középkorban az élénk színezés, a gazdag színhasználat jellemezte, ezt a sokszínűséget csak a reneszánsz szorította ki. A reneszánsz korban lett divatos a télikertek kialakításakor is a díszes faragás ragyogó fény- és árnyékhatásai, maguk a feldolgozott nemes faanyagok, berakások (intarziák), textíliák amúgy is színes megjelenése. Később az egyház szolgálata is rányomta bélyegét a falfestésre.

Tovább

A télikert építés és a hőszigetelés

telikert aljzat hoszigetelesA télikert segít benn tartani a meleget

A téliker építésre vállalkozók rengeteg dolgot figyelembe vesznek, mielőtt nekilátnának a terasz beépítéséhez, vagy új télikert építésének:

 • energiatakarékosság, tehát spórolás
 • télen is kellemes zöld környezet
 • plusz szoba, tetszőlegesen kihasználható
 • kapcsolat a természettel
 • munkaszoba, ahol nem csak kávézhatsz, de dolgozhatsz is a laptopon.

Kell-e hőszigetelés?

A terasz beépítése már önmagában egyfajta hőszigetelésként értelmezhető. A télikert oldalán a ház lényegesen kevesebb hőt veszít a téli hónapok alatt. A hőszigetelés alkalmazása akkor szükséges, ha télen szobaként szeretnénk használni a beépített teraszt vagy a télikertet.

A télikert födémszerkezetének hőszigetelésére akkor van szükség, ha ablak nélküli tetőt szeretnénk télikertünk fölé. Az üvegfelületek hőszigetelését az üvegtáblák között lévő gáz végzi, a falak, a födém és a padló hőszigeteléséhez viszont alternatív anyagokat kell használni.

A télikert építés során az építő szakemberek már a tervezési időszakban tanácsot adnak, és eldöntik, hogy milyen anyagok beépítésével kell szigetelni az építményt. Ha utólagos hőszigetelést szeretnénk felhelyezni, a már elkészült épület falaira vagy födémszerkezetére, akkor a kőgyapot, üvegvatta és hungarocell lapok közül válogathatsz. Ezek az anyagok könnyen kezelhetők, könnyűek és hatékony hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Nyáron hideg, télen meleg

A hőszigetelésre nem csak a téli hidegek miatt, a fűtésszámla csökkentése okán van szükség, a nyári melegben kellemes hűvösen tarthatjuk a télikertet és a lakószobát is, a kiegészítő hőszigetelés beépítésének segítségével.

Egyre gyakrabban alkalmaznak a családok különféle légkondicionáló, klímaberendezéseket, melyek hatékonysága nagyban függ az épület hőszigetelésének hatékonyságától is.

Tovább

Télikertek és lakóházak belső hőszigetelése

hoszigeteles teliekert belso falFalak és falszerkezetek utólagos hőszigetelése

Az épületek utólagos hőszigetelését a télikertépítés vagy teraszbeépítés során is elvégezhetjük. A külső falak hőszigetelése a belső oldalról technológiának megvannak a maga előnyei és hátrányai is.

Pozitívumként említhetjük meg, hogy bármely évszakban és időjárási körülmények között elvégezhető a hőszigetelő munkálat, nem számít, hogy mennyire bonyolult formával rendelkezik a külső homlokzat. A hőszigetelést az egyes konkrét helyiségek mikroklímájához igazítható, míg a külső hőszigetelésnél a teljes lakás vagy épület egyöntetű réteget kap. Ha csak egyes helyiségek hőszigetelésére van szükség, akkor a belső hőszigeteléssel jelentős összegeket takaríthatunk meg.

Jelentős anyagi és egyéb erőforrásokat takaríthatunk meg azzal is, hogy az épületek belsejébe végzett munkálatokhoz nincs szükség a nagyméretű állványok elhelyezésére.  A télikertépítés vagy teraszbeépítéskor végzett munkálatok megkövetelik a kőműves konstrukciók összeállítását, ezért a külső hőszigetelés megfelelően gazdaságos és kényelmes.

A belső hőszigetelés negatívumai

A helyiségek belső falain elhelyezett hőszigetelés a lakótérből vesz el helyet, ami negatív vonásként említhető. Ha a kiegészítő hőszigetelést a télikert épített falának belső oldalán helyezzük el, ez jelentős mértékben átalakítja a helyiségek mikroklímáját. A külső fal hőhatára a fal helyiségbe eső részére tevődik át, tehát a harmatponti hőmérséklet és a páralecsapódás is a helyiségen belül keletkezik.

A belső hőszigeteléssel ellátott lakások, házak és télikertek építése után szellőztető rendszerekkel kell csökkenteni a helyiségek páratartalmát, mivel a hidegebb időjárásban a páralecsapódás következtében átnedvesedik a fal, mely penészedéshez vezethet.

Tovább

Műanyag ablakok a télikert építés során

muanyag terasz ajtoTeraszbeépítéshez is használt nyílászárók tulajdonságai

A télikert építés során használt műanyag nyílászárók kiváló minőségű anyagokból, a legújabb technológiával készülnek. A szakemberek a terasz beépítése során pontosan lemért, megtervezett és legyártott ablakokat használnak.

A hang- és hőszigetelő ablakok szellőzésének megoldását a német mérnökök valósították meg. A zárt ablakszárnyakon keresztül megfelelő mértékben szellőznek át a lakóhelyiségek. A hangszigetelés mértékét a műanyag ablakokban elhelyezett üvegbetétekben, az üvegtáblák közötti távolság is meghatározza. A külső vagy utcai ablakban az üvegtáblák közötti rés 9 milliméter, a télikert belső oldalán, a ház és a beépített terasz között található ablakokban az üvegtáblák közötti rés 6 milliméter is lehet.

A teraszbeépítés és télikert építés során praktikus a műanyag ablakok használata, hiszen könnyen moshatóak, elegendő egyszerű szappanos vízzel áttörölni a műanyag keretet, az üvegtáblákat enyhe ecetes vízzel vagy speciális tisztítószerrel moshatjuk.

Ablak keret típusok

Az alumínium ablakkeret ugyan nem természetes, de szinte örökké tart. A megfelelő fa textúrával színezett bevonattal ellátható, így hasonlít: tölgy, bükk, dió vagy fenyőfából készült ablakkeretre. Hő- és hangszigetelő tulajdonságuk azonban elmarad a műanyagból vagy a fából készült ablakoktól, de ára és tartóssága miatt gyakran alkalmazzák télikert építés és terasz beépítésnél.

A fából készült ablakkeretek esztétikusak és kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal bírnak. Tartósságuk érdekében érdemes karbantartani a különleges anyagokkal átitatott fát, hogy a bogarak és a nedvesség káros hatásait távol tartsuk tőle.

A műanyagból készült ablakkeretek több tekintetből is jól alkalmazhatóak a teraszbeépítés során, bár meg kell jegyezni, hogy karbantartás és felújítás nélkül a műanyag konstrukció élettartama 15 év. A műanyag ablakokat és ajtókat pontosan a szükséges nyílásmérethez lehet igazítani.

Tovább

Új laptop akkumulátort keresek

akkumulator laptop csereSzervizszolgáltatást nem szégyen igénybe venni

A laptop akkumulátorának meghibásodása meglehetősen gyakori probléma, különösen akkor, ha gyakran és intenzíven használod a gépedet. Amikor már csak egy fél órát bírja a laptop autonóm üzemmódba, a laptop töltő nélkül, mindenképpen érdemes új akkumulátor után nézni. A laptop akkumulátorának javítása nem elterjedt szolgáltatás, de azért érdemes a budapesti szerviz szakembereit megkérdezni, hogy milyen lehetőségeket kínálnak.

Az új akkumulátor vásárlásakor sokféle kritériumot kell figyelembe venni, többek között azt, hogy az akkumulátor csatlakozófelülete, mérte és formája megfelelő legyen.

Új laptop akkumulátornál a következőket kell figyelembe venni:

 • A laptop akkumulátor teljesítménye – a laptop akkumulátor eltávolításakor az akkumulátor alján lévő felirat jelzi, hogy mennyi áramot tartalmaz a szerkezet. Az akkumulátor teljesítményét, leegyszerűsítve a benne lévő töltés mennyiségét mAh-ban tűnteti fel a gyártó. Ha van rá lehetőség, és a vásárlási keret megengedi, akkor érdemes nagyobb teljesítményű elemeket vásárolni.
 • Az Ön laptop akkumulátorának modellje, típusa – minden laptop akkumulátorának saját gyári, gyártási száma van. A jelölés „model” vagy „part number” felirattal kezdődik. Új akkumulátor vásárlásakor mindenképpen meg kell keresnünk ezt a számot.
 • A laptop típusa – elméletileg a laptop akkumulátor vásárlásakor a laptop akkumulátor típusát kell ismernünk, valójában a megfelelő és pontos laptop típus ismerete segíthet a megfelelő típusú alkatrész kiválasztásakor.
  Mivel számtalan laptop típus van a piacon, melyekhez akár 2-3 féle akkumulátor is kapható, érdemes minden paramétert alaposan megvizsgálni, amit megbízhatóan a laptop szerviz szakemberei végezhetnek el. A szervizben vásárolt laptop akkumulátorra minden esetben garanciát is ad az eladó.

Tovább

A laptop processzor paraméterei

intel laptop processzorAmit még tudni akartál az Intel Core processzorokról

A laptop processzor sebessége az egyik fontos paramétere a laptopnak, de nem az egyetlen hardware elem. A szervizbe hozott mobil számítógépek meghibásodása a legritkább esetben érinti a processzort, általában egyéb alkatrészekkel a probléma.

A laptopok számára is gyártott Intel Core processzorok kiegészítő paramétereivel és szolgáltatásaival is érdemes tisztában lenni:

Ivy Bridge

Az elődhöz, a Sandy Bridge-hez képest komoly változtatásokat végeztek a fejlesztők:

 • 22 nanométeres technológiai rendszer
 • Integrált grafikai könyvtárak, a DirectX11 és Open GL 3.1
 • Az Intel Quick Sync Video új verziója
 • Három kijelző kezelésére is képes.

Intel Haswell

A technológiának köszönhetően sikerült a processzor teljesítményét és sebességét jelentősen megnövelni, miközben az energiafelhasználás csökkent.

 • AVX2 utasításkészlet tökéletesítése
 • DirectX 11.1 és Open GL4.0 grafikai könyvtárak beépítése
 • Az L1 és L2 memóriák jelentős növelése.

Milyen processzort válasszak a laptopom számára

A laptopok részére gyártott processzorok jelölése M. Az energiatakarékosság jele U, tehát egyértelműen ezeket a jelöléseket kell figyelni. A hagyományos laptopok számára, az irodai és multimédiás munkák többségére az Intel Core i3 és i5-ös processzor tökéletesen elegendő és megfelelő.

A komolyabb grafikai feladatok elvégzésére és játékgépek számára természetes az i7-es processzort kell választani, mely biztosítja a megfelelő hardveres teljesítményt és a jó videokártya kiszolgálást.

Tovább