Adokveszek szolgáltatok

Adokveszek: SMS, gumicsónak, drón, laptop

Új laptop akkumulátort keresek

2017. március 25. - PRcikkíró

akkumulator laptop csereSzervizszolgáltatást nem szégyen igénybe venni

A laptop akkumulátorának meghibásodása meglehetősen gyakori probléma, különösen akkor, ha gyakran és intenzíven használod a gépedet. Amikor már csak egy fél órát bírja a laptop autonóm üzemmódba, a laptop töltő nélkül, mindenképpen érdemes új akkumulátor után nézni. A laptop akkumulátorának javítása nem elterjedt szolgáltatás, de azért érdemes a budapesti szerviz szakembereit megkérdezni, hogy milyen lehetőségeket kínálnak.

Az új akkumulátor vásárlásakor sokféle kritériumot kell figyelembe venni, többek között azt, hogy az akkumulátor csatlakozófelülete, mérte és formája megfelelő legyen.

Új laptop akkumulátornál a következőket kell figyelembe venni:

 • A laptop akkumulátor teljesítménye – a laptop akkumulátor eltávolításakor az akkumulátor alján lévő felirat jelzi, hogy mennyi áramot tartalmaz a szerkezet. Az akkumulátor teljesítményét, leegyszerűsítve a benne lévő töltés mennyiségét mAh-ban tűnteti fel a gyártó. Ha van rá lehetőség, és a vásárlási keret megengedi, akkor érdemes nagyobb teljesítményű elemeket vásárolni.
 • Az Ön laptop akkumulátorának modellje, típusa – minden laptop akkumulátorának saját gyári, gyártási száma van. A jelölés „model” vagy „part number” felirattal kezdődik. Új akkumulátor vásárlásakor mindenképpen meg kell keresnünk ezt a számot.
 • A laptop típusa – elméletileg a laptop akkumulátor vásárlásakor a laptop akkumulátor típusát kell ismernünk, valójában a megfelelő és pontos laptop típus ismerete segíthet a megfelelő típusú alkatrész kiválasztásakor.
  Mivel számtalan laptop típus van a piacon, melyekhez akár 2-3 féle akkumulátor is kapható, érdemes minden paramétert alaposan megvizsgálni, amit megbízhatóan a laptop szerviz szakemberei végezhetnek el. A szervizben vásárolt laptop akkumulátorra minden esetben garanciát is ad az eladó.

Tovább

A laptop processzor paraméterei

intel laptop processzorAmit még tudni akartál az Intel Core processzorokról

A laptop processzor sebessége az egyik fontos paramétere a laptopnak, de nem az egyetlen hardware elem. A szervizbe hozott mobil számítógépek meghibásodása a legritkább esetben érinti a processzort, általában egyéb alkatrészekkel a probléma.

A laptopok számára is gyártott Intel Core processzorok kiegészítő paramétereivel és szolgáltatásaival is érdemes tisztában lenni:

Ivy Bridge

Az elődhöz, a Sandy Bridge-hez képest komoly változtatásokat végeztek a fejlesztők:

 • 22 nanométeres technológiai rendszer
 • Integrált grafikai könyvtárak, a DirectX11 és Open GL 3.1
 • Az Intel Quick Sync Video új verziója
 • Három kijelző kezelésére is képes.

Intel Haswell

A technológiának köszönhetően sikerült a processzor teljesítményét és sebességét jelentősen megnövelni, miközben az energiafelhasználás csökkent.

 • AVX2 utasításkészlet tökéletesítése
 • DirectX 11.1 és Open GL4.0 grafikai könyvtárak beépítése
 • Az L1 és L2 memóriák jelentős növelése.

Milyen processzort válasszak a laptopom számára

A laptopok részére gyártott processzorok jelölése M. Az energiatakarékosság jele U, tehát egyértelműen ezeket a jelöléseket kell figyelni. A hagyományos laptopok számára, az irodai és multimédiás munkák többségére az Intel Core i3 és i5-ös processzor tökéletesen elegendő és megfelelő.

A komolyabb grafikai feladatok elvégzésére és játékgépek számára természetes az i7-es processzort kell választani, mely biztosítja a megfelelő hardveres teljesítményt és a jó videokártya kiszolgálást.

Tovább

Folyadék tisztítása a laptop billentyűzetéről

laptop billentyuzet tisztitHogyan távolítsam el a koszt a billentyűzetről?

A laptop billentyűzetének tisztítása meglehetősen gyakori kérdés és probléma. A legtöbb használó életében előfordulhat olyan baleset, amikor valami rácseppen, ráömlik vagy ráesik a laptop billentyűzetére. A nedvesség, folyadék rendkívül káros hatással lehet a számítógépre, ezért ilyen esetben azonnal forduljunk szervizhez, hogy megelőzzük a komolyabb problémákat, a nagyobb bajokat, a súlyosabb meghibásodásokat.

Ha folyadék ömlik a billentyűzetre, és mindenképpen saját kezűleg szeretnénk javítani, tisztítani a laptopot, akkor az első és legfontosabb, hogy fényképezzük le a billentyűzet kiosztását, ezzel sok további problémát megspórolhatunk.

Ha a billentyűk eltávolítására van szükség, akkor azt csak nagyon óvatosan végezzük. Egy régi telefonkártya vagy bankkártya a legmegfelelőbb eszköz erre, de használhatunk gitárpengetőt, végső esetben csavarhúzót vagy kést is.

A billentyű egyik sarkánál kezdve próbáljuk meg lepattintani a laptop billentyűzetéről. Ne felejtsük el, hogy nem szabad túl erőszakosan eljárni, mert akkor eltörhetnek a műanyag alkatrészek.

Ha a javítás, tisztítás közben eltörik vagy elveszik egy-egy billentyű a laptop billentyűzetéből, akkor a laptophardware szervizben vagy webshopjában vásárolhatsz cserealkatrészt, akár egy-egy billentyűt is.

Ha a problémás billentyűket eltávolítottuk, alaposan meg tudjuk tisztítani a laptop billentyűzetét. Használj puha szalvétát és egy kis alkoholt. A billentyűzet alsó részét porszívóval is tisztíthatjuk, csak arra vigyázz, hogy a billentyűmozgató műanyag alkatrészeket ne szippantsa be a gép.

A laptop billentyűzetének tisztítása után a billentyűket a megfelelő helyzetben elhelyezve, egyetlen erőteljes nyomással a helyére pattinthatjuk.

Tovább

Laptop akkumulátor illesztő programja

laptop akkumulator javitas szervizÍgy növelheted a laptop elemeinek élettartamát

A laptop akkumulátor korai merülése az egyik leggyakoribb ok, ami miatt a laptopot szervizbe viszik Budapesten és vidéken is. A laptop akkumulátor cseréjének vagy javításának lehetőségeiről a szakember tud bővebb felvilágosítást adni, de van néhány dolog, amivel házilag is megpróbálkozhatsz. Ha a laptop akkumulátorának töltője jól működik, akkor egyéb hardver és szoftver eszközöket kell megvizsgálni.

Ha gyorsan merül a laptop akkumulátora

A laptop akkumulátorának gyors merüléséhez vezethet, ha nincs telepítve a megfelelő driver, tehát illesztőprogram. A Windows telepítése során a rendszer automatikusan telepíti szinte az összes szükséges illesztő programot, ugyanakkor bizonyos laptop típusok egyedi drájvereket igényelnek, saját szoftver gondoskodik a megfelelő energiafelhasználásról. A kijelző drájverének hiányát könnyen megállapíthatjuk, hiszen nem a megszokott jó minőségű képet látjuk a laptop képernyőjén, de a laptop akkumulátorának drájverproblémáira csak némi használat után figyelünk fel.

Hogyan keressük meg a megfelelő laptop akkumulátor illesztő programot?

 • A laptop típusának megfelelő hivatalos oldalon a támogatások menüpont alatt, angolul „Support” találjuk az illesztőprogramokat.
 • Előfordul, hogy  letöltendő meghajtóprogram  nem található külön, ilyenkor az alaplap chipset driverét keressük, de alapesetben az UEFI vagy ACPI driverre van szükségünk.
 • Keressünk BIOS frissítéseket a laptopunkhoz, de csak a hivatalos weboldalon.

Néhány laptoptípus driverének megnevezése lehet:

 • Advanced Configuration and Power Management Interface (ACPI) és Intel (AMD) Chipset Driver – Lenovo laptopokhoz,
 • HP Power Manager Utility Software, HP Software Framework és HP Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) Support Environment – értelemszerűen HP laptopokhoz,
 • ePower Management Application, vagy Intel Chipset és Management Engine – Acer típusokhoz,
 • ATKACPI driver and hotkey-related utilities vagy ATKPackage - ASUS laptophoz,
 • Intel Management Engine Interface (ME) és Intel Chipset Driver – általános Intel processzorral szerelt laptopok esetén.

Tovább

Kárpátalja turisztikai útikönyv

turizmus kárpátalja szinevérEgy régebbi kiadvány több nyelven

Az „Üdvözöljük Ukrajnában” sorozatban megjelent útikönyvet több nyelven is kiadta a Svit Uszpihu projekt keretében. A fejezetek mindegyikéhez részletes térkép és címjegyzék is tartozik.

A turisztikai útikönyv rövid, de rendkívül érdekes kirándulás Kárpátaljára.

A könyv különlegessége, hogy a bemutatott helyek mindegyikénél szerepel a pontos elhelyezkedése, címe és nyitvatartási időpontok is.

A könyv első része általánosságban mutatja be Kárpátalját, a Kárpátokat, az itt élő növény és állatvilágot és az éghajlatot. A védett területek és nemzeti parkok felsorolásánál az egyes helyszínek weboldalát is megtaláljuk. Sajnos a legtöbb internetes információ mára már elavult.

Az egyes járások és települések leírásánál a történelem bemutatása mellett a lakosság összetételére és nagyságára is kitérnek a szerzők az útikönyvben, mely magyarul, angolul, ukránul jelent meg Kárpátalján.

A Kárpátaljai ünnepek fejezetben nem csak a hivatalos és egyházi ünnepeket veszi sorba a mű, hanem az egyes vidékekre jellemző, sajátos ünnepnapokat, évfordulókat és fesztiválokat is.

A színes képekkel és térképekkel illusztrált mű részletesen bemutatja a Kárpátokban található sípályákat is, a sípályák sematikus térképeivel együtt.

Természetesen nem maradhatott ki a könyvből a kárpátaljai bor és konyakkínálat sem, mely a vendéglátóegység fejezet után kapott helyet.

A könyv érdekes és hasznos olvasmány, de újabban tökéletesen helyettesíti ezt a művet egy okostelefonon és laptopon is futó Google Maps vagy FourSquare alkalmazás.

Tovább

Memóriabővítés a laptopban

memoria laptop ramTanácsok laptop vásárlóknak

A laptop bővítése, a hardver modernizációja nem könnyű feladat, de a memória bővítése a egyik legegyszerűbb és kivitelezhető módszer.

A korábban vásárolt laptopok i7-es, i5-ös processzorral és 4 Gb memóriával kerültek a boltok polcaira, például ezeknél a modelleknél olcsón és hatékonyan fejleszthetjük a laptopot, ha bővítjük a memóriát.

Ne felejtsd el, hogy nagyobb mennyiségű memória kezeléséhez mindenképpen 64 bites operációs rendszert kell telepíteni a laptopra.

Milyen memória van a laptopban?

A memóriabővítés első lépése, hogy megállapítjuk, milyen típusú memória és hány panel található a gépben. Természetesen a laptophardver szervizben szakemberek néhány pillanat alatt megállapítják, hogy milyen alkatrészre van szükségünk, amit a helyszínen megvásárolva azonnal beépítenek.

Kezdő felhasználók a legegyszerűbben az ingyenes CPU-Z program segítségével ellenőrizhetik a gép rendszerét.

Ez az egyszerű program kilistázza a laptop hardverelemeit. A letöltött program a zip fájlból is elindítható, nem kell feltelepíteni a gépre. A program ablakának SPD feliratú fülére kattintva láthatjuk, hogy milyen típusú memóriapanel van a laptopban.

Ha az egyik bővítőhely üres, akkor egyszerű a feladat, a foglalatban lévő memóriamodullal megegyező modul vásárlása és behelyezése az üres foglalatba.

A megegyező memóriamodulok segítségével használható a laptopban a többcsatornás memóriakezelés, mely jelentősen meggyorsítja a számítógépet.

A megvásárolt memóriapanelt saját kezűleg is a helyére illesztheted, csak óvatosan kell kézbe venni az alkatrész érintkezőit.

Tovább

Hogyan válasszak laptop processzort?

processzor feszek socket

Tanácsok gépfejlesztéshez

Ha úgy döntesz, hogy a laptopod processzorát cseréled le egy gyorsabb típusúra, akkor először meg kell győződni arról, hogy ez lehetséges. Első lépésként a laptop leírását kell átböngészi, mivel a legtöbb gyártó a mellékelt leírásban feltünteti, hogy milyen processzortípusokkal kompatibilis a laptop alaplapja. Ha nincs ilyen leírás akkor a processzor fészkének (Socket) típusából kell kiindulni. A laptop alaplapjába csak olyan processzor csatlakoztató, mely kompatibilis az adott fészektípussal (Socket típussal).

Processzor TPD

Ha processzort cserélsz a laptopodban, rendkívül fontos, hogy a processzor hőcserélő rendszere, hűtőrendszere (TPD – Thermal design power) megegyezzen a korábbi processzor rendszerével. Ha olyan CPU-t vásárolsz, mely számottevően több hőt termel, akkor a hűtőrendszer nem birkózik meg ezzel és a laptop összes rendszere túlmelegedhet és tönkremegy, ami a laptop szerviz felkeresésével jár.

Ha új processzort vásárolsz a laptopba, az L2 és L3 memória mérete is jelentőséggel bír. Itt egy egyszerű szabály van: minél több, annál jobb.

Ha a laptopod processzorát szeretnéd cserélni, fejleszteni, minden esetben érdemes egy budapesti szervizben elvégezni ezt a munkát, ahol a szakemberek könnyen és gyorsan megállapítják, hogy milyen típusú hardvert lehet a laptop alaplapjába illeszteni, a helyszínen megvásárolhatod jutányos áron az alkatrészt, amit ingyenesen behelyeznek. A processzor cseréje együtt jár a hővezető paszta cseréjével és a hűtőrendszer tisztításával is.

Ha a laptopod hűtőrendszere egyetlen hővezető csövet tartalmaz, mely a processzor és a videokártya hűtéséért egyszerre felel, nagyon körültekintően kell processzortípust választani, hogy a nagyobb hőtermelés ne okozzon meghibásodást.

Tovább

Laptop videókártya hiba

laptop videokartya csere chipA megelőzés a fontos

A laptop videokártya cseréje ritkán lehetséges és a megfelelő alkatrész felkutatása is problémás lehet. Ha a laptopodban úgynevezett diszkrét videókártya van, tehát valóban egy „kártya”, panel van a megfelelő alzatba helyezve, akkor ezt egyetlen mozdulattal egy újra cserélheted, természetesen csak a megfelelő modell jöhet szóba.

A legtöbb Samsung, Asus, Acer és Dell laptopban lehet cserélni a videokártyát, de általában a drágább típusokra vonatkozik ez. Az olcsóbb laptop típusok a költségkímélőbb integrált videókártyával vásárolhatók meg. Az integrált, alaplapra forrasztott videokártya hibája esetén a laptop szervizben speciális berendezésre van szükség a chip cseréjéhez. A laptophardware budapesti szervizben a chip cseréjét elvégzik, a szolgáltatás árát lejjebb a weboldalon találod.

Profilaktika és megelőzés

A laptop videokártyája egy strapabíró hardver, hosszú időn keresztüli helytelen használat vezet a meghibásodásához. A legnagyobb ellensége a laptop hardverének a por, a túlmelegedés. A laptop akkumulátora után a videokártyának árt a leginkább a túlmelegedés, ezért legalább évente egyszer tisztítsuk ki a laptop hűtőrendszerét.

Nagyon forró nyári napokon, túlfűtött szobában, és ha nem megfelelő a laptop szellőzése, ne használjunk olyan programokat, melyek maximálisan igénybe veszik a laptop videókártyáját.

Ha meghibásodik a laptop videokártyája sürgősen kérjük szerviz segítségét, hogy a túlmelegedett hardver ne okozzon nagyobb károkat az alaplap alkatrészeiben.

Tovább

Malware-ek eltávolítása laptopon

adware tisztito laptopNem találja a gép a proxy szervert

A laptopot megtámadó Malware-ek nagyon bosszantóak és kellemetlenek. Ha figyelmetlenségből telepítettél néhány káros böngésző kiegészítőt, és nem tudod, hogy mit tehetnél, a budapesti laptophardware szerviz mindig szívesen és azonnal segít. A vírusirtás a legtöbb esetben, helyben megvárható.

Ha saját kezűleg irtanál

A böngészőben felugró ablakokat segédprogramokkal próbálhatjuk eltávolítani. Az egyik ilyen alkalmazás a Malwarebytes Antimalware. A program segítségével eltávolíthatjuk a Goggle Chromba beépült Adware programkódokat és böngésző kiegészítőket, ezáltal megszűnnek a felugráló ablakok.

Hitman Pro segédprogram

Az egyik leghatékonyabb Adware és Malware eltávolító alkalmazás a Hitman Pro, mely a legtöbb kártevőt megtalálja a laptop rendszerében és el is távolítja. Az alkalmazás fizetős, de mivel 30 napig ingyen használható, ezért sürgős esetben feltelepíthetjük és kiirthatjuk a gépből a rosszindulatú programkódokat.

A telepítésnél elegendő azt a beállítást választani, hogy egyszeri alkalommal szeretnéd tesztelni a laptopodat, így a rendszer nem telepíti véglegesen a programot.

A kártékony programok eltávolítása után előfordulhat, hogy a laptop nem találja a proxy szerver beállításokat. Lépj be az internet beállítások menübe és válaszd a kapcsolat beállítást. Itt pipáld ki az Automatikus beállítások kérése négyzetet, ekkor aktiválódik a proxy szerver használata rész, itt vedd ki a pipát a Proxy szerver használata helyi címeknél kockából. Valószínűleg újra lesz internet a laptopodon. Ha nem sikerül eltávolítani az AdWare programot, vagy az eltávolítás után eltűnik az internet kapcsolat, fordulj nyugodtan a budapesti laptop szervizhez segítségért.

Tovább

Hálózati problémák megoldása Windows 10-es laptopon

laptop-internet-beallitas.jpgMit csináljak, ha nincs netem?

Nagyon bosszantó lehet, ha nem tudod megnézni a kedvenc filmedet vagy a kedvenc sorozatodat, pedig épp most vettél új videokártyát a laptopba, de most éppen az internet kapcsolat rosszalkodik. Ha úgy látod, hogy a szolgáltató által biztosított net rendben van és az okostelefonon is megy a WiFi, akkor a laptop rendszerében van a hiba.

A laptop hardveresen vagy szoftveresen romolhat el. A hardveres hibákat egyértelműen a laptop szervizben kell javíttatni szakember segítségével, aki a szoftveres gondok megoldásában is tud segíteni. Ha nem akarsz azonnal a budapesti szervizbe rohanni, vagy éppen valamilyen okból saját kezűleg kell megoldani a problémát, akkor néhány tippet és tanácsot az internetes blogokból is elleshetsz.

Ha semmi nem segít, és a Windows 10 operációs rendszer továbbra is azt az üzenetet küldi a laptopon, hogy ismeretlen a hálózat, nézzünk be a hálózati beállítások közzé. Az Internetes beállítások között kattintsunk a „Kapcsolat” fülre, ezen belül pedig a Hálózat beállítása gombra. Itt megjelenik egy párbeszédpanel, ahol tegyünk egy pipát az „A paraméterek automatikus lekérése” szöveg melletti üres négyzetbe. Ez általában segít, és már használhatod is a laptopodon az internetet.

Az internetes beállítások helyreállításának egyik legegyszerűbb megoldása, ha az óra mellett a hálózati ikonra kattintva lefuttatjuk a hálózati diagnosztikai eszközt. Ez alaphelyzetbe állítja a hálózati kártyák paramétereit, kikapcsolja, majd újra bekapcsolja az internet hozzáférést, újra lekéri az IP címeket. Ha esetleg további hibákat ír ki a rendszer, próbáljuk meg azokat elhárítani.

Ha az IP cím beállítások újrakonfigurálása és a hálózati kártyák illesztő programjainak frissítése sem oldja meg a problémát, vidd a laptop szerviz szakemberéhez a gépet, aki nagyon rövid idő alatt megjavítja a hibákat.

Tovább