Adokveszek szolgáltatás, szerviz ivóvíztisztítás, fertőtlenítés és kárpitozás, kárpitos Budapest

Adokveszek: gumicsónak, drón, laptop, szerviz

A kárpit története

2019. február 01. - PRcikkíró

A falikárpittól a kárpitosokig

karpit huzat butorA bútorok kényelmét a jó minőségű kárpit biztosítja, mely évszázadok során alakult ki és tökéletesedett a mai formájára. Az ezer évvel ezelőtt is használt technikákhoz hasonló módszerrel dolgozik a mai kárpitos Budapesten is, de a modern technológiákat és anyagokat is felhasználja. A kézi munkával gyártott bútorszövet rendkívül értékes, érdekes lehet megismerkedni a történetével is.

A kárpit kialakulása

A kilimtechnikából levezethető, de annál fejlettebb szövésmóddal készültek és készülnek a képszerű ábrázolású fali kárpitok, függönyök és gobelinek, melyek szövésekor egyéb technikai módszereket is felhasználnak. Ha megpróbáljuk nyomon követni a nyugat-európai falikárpitok fejlődését, közvetlen kapcsolatot fedezhetünk fel a keleti kultúrák virágzó kárpit készítő művészeivel, a kárpitosokkal. A magasan fejlett keleti művészet évszázadokon keresztül befolyásolta az európait, különösen a keresztes hadjáratok eredményeképpen.

A kárpit, falikárpit, carpoltos magyarul díszes szőttest jelent, amellyel az elmúlt évszázadokban falakat, falnyílásokat borítottak. A kifejezés eredete a görög tapes, római tapetum, a francia tapisserie, az angol tapestry és a német Wandteppich kifejezésre utal.

A román kori kárpit

A legrégibb, XI-XII. századi nyugat-európai falikárpitokat gyapjúból szőtték. Érezhető rajtuk a szászánida és a bizánci kárpitok, függönyök, miniatűr hatása. A XI. századból maradt meg a kölni dóm számára szőtt, nagyon szép kivitelezésű, úgynevezett Saint Gereon falikárpit, melynek töredékei ma a lyon Musée de Tissus-ben és más, nürnbergi, londoni és berlini múzeumokban találhatók.

Az első európai kárpitokat nem Budapesten készítették, valószínűleg a Rajna menti kolostorokban szőtték. Néhányban még napjainkban is őriznek eredetileg ott szőtt alkotásokat.

A kárpitos művészet

A korabeli falikárpitokról szóló feljegyzések, a megmaradt képi ábrázolások, miniatúrák, megfelelő információt nyújtanak e tárgyak felhasználásáról, melyet kárpitos készített. Számos mozaik- és freskóábrázoláson látható, hogy e darabokat az oszlopok közé és a falakra függesztették fel, templomok apszisát zárták le velük, kórusok rácsai mögé és a templomhajók oldalfalaira helyezték.

A németországi halberstadti dómban látható az 1179 körül szőtt, 1,14x10,04 méteres Ábrahám-kárpit, melynek záróképe a sárkánnyal viaskodó Szent Mihály arkangyalt ábrázolja. Ugyanitt tekinthető meg az Apostolk-kárpit is, melynek mérete 1,15x9,0 méteres. Mindkét darabon az ábrázolt figurák arckifejezése merev, hűvös szigorú. A figurákat és az arcokat is sötét, barna keret kontúrozza.

A legrégibbként ismert, normann eredetű Hónapok elnevezésű kárpitsorozat a baldisholi templom számára készült, szintén a XII. században. A sorozat a tizenkét hónapot ábrázolta, de ma már csak az Április és a Május hónapokat ábrázoló darabok tekinthetők meg az oslói múzeumban. A kárpitok figuráit stilizált madár- és növénymotívumok keretezik.

Tovább

Ivóvíz kutak és szivattyúk

Vízkitermelő gépek fertőtlenítése

ivoviz kut fertotlenitesAz ivóvízellátásban fontos a megfelelő forrás kialakítása. A vízkitermelés általában kutak segítségével vagy vízkiemelő tornyokkal történik. A rendszer ellátását szivattyúk végzik, melyek karbantartását és fertőtlenítését rendszeresen el kell végezni. A kúttípusoktól független a szivattyú típusa, a klór-dioxid fertőtlenítő szer azonban bármilyen rendszer esetében alkalmazható.

Kutak tisztítása

A kúttípus elsősorban a felszín alatt elhelyezkedő víz típusától és rétegződésétől függ. A családi házak többségében ásott kutat találunk, melyet hagyományos módszerekkel készítenek el és betongyűrűkkel bélelnek.

Az ásott kút fertőtlenítését még az ivóvíz kitermelésének megkezdése előtt el kell végezni.

Az ásott kút csak felszínközeli talajvízből, kis vízmennyiség termelésére alkalmazható:

 • az ásott kút 0,5 - 5 m3/d vízigényű gazdaság ellátására képes, vele a földszint alatt 12 m mélységen belül
 • lévő vízadó réteg csapolható meg, szivattyú vagy egyszerű vödör segítségével termelhető ki a víz,
 • a sáros föld betörésétől általában talajréteg védi, mely 6 - 16 mm-es vegyes szemcséjű kavicsréteg,
 • a kút belső átmérője 0,8 - 1,5 m,
 • a kútgyűrűket egymásra helyezve, saját súlyukat használva süllyesztik le.

A talajvíz, fertőtlenítés és kezelés nélkül ivóvíz céljára általában nem hasznosítható, a vizsgálatok nitrát- és nitrit szennyezettséget mutatnak ki. Ezek a vízbázisok öntözésre és háztáji felhasználásra alkalmasak.

A csőkutak szivattyúval

A csőkutak segítségével a felszínközeli talajvíz, termelhető ki, más esetben a parti szűrésű víz és rétegvizek kitermelésére is használható.

Vízadó képességük a hidrogeológiai viszonyoknak és a kútszerkezetnek megfelelően széles határok között változhat. A csőkút fúrt kút. Építésekor béléscsövet eresztenek le, aminek védelmében beépíthető a szűrőcső és a szűrőkavics réteg, miközben a béléscsövet visszahúzzák. A víz kiemelését minden esetben szivattyú, általában merülő szivattyú végzi.

Tovább

A Twinoxide fertőtlenítő szer alkalmazási területei

Fertőtlenítsünk klór-dioxiddal

fertotlenites tisztitas otthonA megfelelő fertőtlenítő- és tisztító szer kiválasztása komoly gondot okoz, nem csak az otthoni felhasználók számára, hanem üzemi és szolgáltatói felhasználásra is. A Twinoxide fertőtlenítő szer vizes oldatának legfontosabb összetevője a klór-dioxid, mely a legtöbb esetben megfelel a legszigorúbb feltételeknek is. A csíramentesítő oldat felhasználási területei:

 • otthoni fertőtlenítés
 • háztáji gazdaságok fertőtlenítése
 • ételek fertőtlenítése és tartósítása
 • mezőgazdasági fertőtlenítés
 • ipari fertőtlenítés
 • penész eltávolítása
 • lisztéria és pseudomonas elpusztítása
 • hűtővíz kezelése
 • medencék és jakuzzik fertőtlenítése és tisztítása
 • ivóvíz tisztítása és fertőtlenítése
 • biofilm leoldása.

Otthoni, háztáji tisztítás és fertőtlenítés

Az otthonok tisztítása és fertőtlenítése az egyik legnehezebb feladat, különösen akkor, ha kisgyermek és háziállat is van a családban. A gyerekek immunrendszere még nincs felkészülve a komolyabb fertőzések, baktériumok leküzdésére, ezért környezetük tisztán tartásával védekezhetünk a betegségek ellen.

A klór-dioxid tartalmú fertőtlenítő szer használatával a baktériumok szinte 100 százaléka elpusztítható, biztonságosan alkalmazható a konyhában a szobában, emellett a baromfiólban és az udvar egyes részeinek kezelésére is kiválóan alkalmas. Szükség esetén az ivóvíz utókezelésére is alkalmas lehet.

Ipari fertőtlenítés

A Twinoxide gazdaságosan és eredményesen alkalmazható ipari méretekben is. A takarmányok, raktárak, víztározók fertőtlenítésére ugyanúgy alkalmas, mint a fogorvosi rendelők precíz műszereinek sterilizálására. Mivel a pseudomonas és a legionella kórokozókat is könnyen elpusztítja, ezért komoly szerep jut neki a betegségmegelőzésben is.

A bináris, tehát két komponensű anyag biztonságosan tárolható és szállítható, alkalmazása költséghatékony. Előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy az ételek fertőtlenítésére is alkalmazható, a megfelelő mennyiségben alkalmazva a szervezetbe kerülve sem okoz tüneteket. Az ivóvíz fertőtlenítése mellett annak minőségét is javítja.

Tovább

Vízkezelés és ivóvíz fertőtlenítés

Otthoni berendezések és módszerek

otthoni viztisztito berendezesRendkívül fontos, hogy otthonainkat ellássuk megfelelő minőségű és tisztaságú ivóvízzel. A víztisztítási eljárások és módszerek a szükséges vízmennyiségtől részben függnek, a felhasznált anyagok azonban megegyezhetnek.

Az otthonokban készített, kristálytiszta ivóvíz előállítására is alkalmazhatunk klór-dioxidot és nagyüzemi szinten is alkalmazhatjuk TwineOxide-ot.

A víztisztítás lényege

Az otthoni víztisztítás lényege, hogy a hétköznapi használatnak megfelelő minőségű ivóvizet készítünk, az igényeknek megfelelő mennyiségben. Az ivóvízhálózatban lévő víz tisztítására is szükség van, még legjobb esetben is el kell távolítani a klórszármazékokat, maradványokat.

Hogyan válasszunk víztisztító berendezést

Családi házak és lakások víztisztításához a leginkább a fordított ozmózis elvén működő szűrőberendezések alkalmasak, a fertőtlenítésre a klór-dioxid tartalmú TwinOxide-ot ajánljuk.

A berendezés és rendszer kiválasztásakor a szükséges tisztítás fokának meghatározása az első lépés. Érdemes lehet laboratóriumban megvizsgálni a vízhálózatban található víz tulajdonságait, szennyezettségének fokát, ezután lehet szakszerűen kiválasztani a beépítendő berendezéseket.

A víztisztító berendezés ára

A lakások és kertes házak rendszerében alkalmazható víztisztító berendezések ára semmiség a család egészségéhez képest. A hétköznapi használat során nem csupán a zuhanyzás, fürdés és mosakodás során vagy ivóvízként van szükségünk egészséges, biztonságos tiszta vízre, hanem a főzéshez használt alapanyag egészségessége is számít.

Ivóvízszűrő rendszerek karbantartása

Az ivóvízszűrő rendszerek rendszerint szűrőbetétekkel vannak ellátva, melyek tisztíthatók vagy cserélhetők. A klór-dioxiddal feltöltött szűrő és fertőtlenítő kazetták szintén könnyen cserélhetők vagy tölthetők.

Tovább

A szervezet vízháztartása

Vízhiány és víztöbblet okozta tünetek

folyadek bevitel ivovizA sejtplazma 90%-át, a felnőtt emberi szervezet súlyának majdnem kétharmadát (63%) víz, helyesebben sós oldat képezi. A szervezet víztartalma az életkortól függ: az újszülötteké a legnagyobb, öregkorban a legkisebb. A különféle szövetek víztartalma sem azonos: a vérplazmának 90%-a víz, az idegszövetnek 70-80%-a, a csontoknak átlagosan 25%-a, a a zsírszövetnek a 20%-a, míg a fogzománc gyakorlatilag vízmentes.

A szervezetben található vízmennyiség egyharmada sejten kívüli, kétharmada pedig sejten belüli. Az extracelluláris víztér részben az érpályán belül, részben az érpályán kívül helyezkedik el. A sejten kívüli víztér jellemző ásványi anyaga a nátrium, míg a sejtvízé a kálium. A két folyadékteret a sejtmembrán választja el egymástól, amely víz számára szabadon átjárható.

A szervezet vízellátásának zavarai: Hiperhidratáció

A túl nagy mennyiségű vízbevitel miatt az extracelluláris tér expanziója következik be, mivel a vese kiválasztás nem tud lépést tartani a folyadékfelesleggel. A vízmérgezés főleg akkor lép fel, ha nagyfokú izzadás után nagy mennyiségű folyadékot vesz magához a szervezet, de sóbevitel elmarad.

Tünetei: ödéma a lazább bőr alatti szövetekben, főleg a szemhéj körül, a háton, nyakon, tarkótájon, súlyosabb esetekben agyödéma. A szervezetbe juttatott felesleges víz hígítja a gyomorsavat, terheli a májat és a szívet, fokozza a vérnyomást és sóvesztést okoz.

Dehidratáció

Csökkent vízfelvétel esetén, amikor a folyadékveszteség meghaladja a folyadékfelvételt, az extracelluláris tér redukciója következik be. A vízhiány nemcsak elégtelen folyadékbevitel vagy fokozott vízleadás, hanem sóhiány következtében is lehet. Mindkét esetben kiszáradáshoz vezet. Tünetei: testsúlycsökkenés, csökken a turgor, a bőr ráncokba szedhető, a szemek aláárkoltak, a nyálkahártyák szárazak, a nyelv bevont, az áll és az orr kihegyezett, a csípők élesen kirajzolódnak, a pulzus szapora és könnyen elnyomható, a bőr sápadt, a végtagok hűvösek, a beteg szomjas, a vizelet mennyisége csökkent, a salakanyagok felszaporodnak benne.

Tovább

A fertőtlenítés tudománya

Joseph Lister az antiszeptikus sebészeti eljárás meghonosítója

elelmiszer-fertotlenitese.jpgOrvosi képesítésének megszerzése után Glasgowban praktizált, ahol megdöbbentette az, hogy milyen sokan halnak meg a műtétek után fertőzések következtében. Bár tisztán tartotta a kórtermeket, meg kellett állapítania, hogy a hagyományos szerekkel és módszerekkel nem érhető el javulás.

A baktériumok létezéséről szóló elméletet 1865-ben Pasteur tanulmányából ismerte meg. Megértette, hogy a fertőzéseket okozó baktériumokat kell valamilyen módon elpusztítani. Műtét előtt karbonsavval fertőtlenítette a kezét, az eszközöket és a kötéshez használt kendők tisztaságáról is gondoskodott. A fertőtlenítésnek köszönhetően négy év alatt a műtétek utáni 45%-os elhalálozási arányt sikerült 15%-ra csökkenteni.

A beképzelt orvostársadalom

A műtétek közbeni fertőtlenítés fontosságát már 10 évvel Joseph Lister előtt Semmelweis Ignác is felismerte, ő klóros vizet használt. Mindkét orvos eredményei egyértelműen bizonyították, hogy a fertőtlenítés segítségével jelentősen csökkenthető az elhalálozások száma, mégis sokáig kellett arra várni, hogy minden műtőben kezet mossanak az orvosok. Az általános vélemény az, hogy az orvostársadalomnak nehezére esett önmaga előtt is bevallani és beismerni, hogy ők maguk a halálozások egyik okai. A tisztaságukra amúgy is rátarti emberek sértőnek érezték a kézmosást, ez manapság nevetségesnek tűnik.

A klór használata hosszú időn keresztül alapvetés volt a gyógyítással foglalkozó intézményekben, azonban sok helyen újabb eljárások és készítmények vették át a helyét. A klór mellett az alkohol is egyszerűen beszerezhető fertőtlenítő szer, de a klórdioxid mindent lepipál.

Tovább

Sziklakert a télikert mellé

Kertrendezés és kertépítés

sziklakert epites telikertA trópusi télikert kialakításakor sok olyan növényt telepíthetünk, melyek a nyarat szívesen töltik a szabadban. Ilyenkor a legjobb megoldás. ha mobil télikertet építünk, melynek oldalfalai, üvegfelületei eltávolíthatók. A külső kerttel egybenyitott beépített terasz kialakítása ilyenkor sokkal fontosabb, és nagy körültekintést, alapos tervezést igényel.

Sziklakerttípusok kialakítása

A sziklakert az egyik legtökéletesebb és legdekoratívabb kertépítészeti elem. A kert szerves tartozéka és a speciális ökológiai viszonyokat igénylő különleges, nagy díszértéket adó sziklalakó dísznövények élőhelye.

A szikla az erő és a nyugalom szimbóluma. Az állandóság, a kimozdíthatatlanság érzését kelti. A sziklakertnek azonban nemcsak önálló téralakító, esztétikai hatást kell kifejtenie, hanem mint a növények élőhelyeinek a növényekkel együtt kell hatnia. A növények a sziklák esztétikai hatását még inkább fokozzák.

A sziklakert meghatározása

Építészeti szempontból a sziklakert lehet mértani és tájképi. A mértani sziklakert közvetlenül kapcsolódik az épülethez, annak vonalait követi. A trópusi télikert folytatásaként ideálisan kialakítható. Elemei lehetnek a falak, a lépcsők, a kőlapos utak, a süllyesztett sziklakertek stb. Kapcsolódhat hozzá az együttesben elhelyezett szabályos vízmedence.

A növényeket a megfelelően épített falak hézagaiba, a falak fölött elhelyezett ágyakba, a falak lábánál kialakított ágyakba, az utak kőlapjainak hézagjaiba ültetjük, speciális földkeverékkel.

A tájképi sziklakert is szervesen illeszkedik a kert együtteséhez, a beépített teraszhoz. Egyrészt kihasználja azokat a lehetőségeket, amelyeket a terepadottságok nyújtanak, másrészt a mesterségesen erre a célra létesített terepformákon is kialakíthatjuk.

A sziklakert típusa lehet:

 • réteges sziklakibúvásos
 • szórványköves
 • speciálisan épített.

Mindegyik sziklakerttípusnál, ahogyan a trópusi télikert esetében is a növények jelentik az elsődleges esztétikai értéket. A növények eredeti termőhelyi ökológiai viszonyai alapján a sziklakert kialakításakor, építésekor több dologra is oda kell figyelni.

A sziklakertbe telepített növények egy része lehet sziklalakó. A sziklák felületén, repedésekben, mélyedésekben telepszenek meg. Vannak olyanok, melyek a sziklákra permetezett víz állandó nedvességének segítségével élnek meg, de ez a víz állandóan elfolyik, ezért ezt mesterségesen is hasonlóan kell produkálni.

Tovább

Hogyan kell a laptopot helyesen tölteni?

Laptop akkumulátor töltése

laptop tolteseA laptop akkumulátor töltéséhez a laptop töltőt használjuk, azt hiszem, hogy ez egyértelmű, azonban ezen túl is sok kérdésre kell választ találni. Sok felhasználót érdekel, hogy lehet-e egyfolytában a konnektorra csatlakoztatott töltővel használni a mobil számítógépet, vagy időnként ki kell húzni és csak akkumulátorról működtetni a notebookot. Le kell-e meríteni teljesen a laptop akkumulátorát, és fel kell-e tölteni a maximumra, hogy tökéletesen működhessen? Meglepő, de a legtöbb stratégia káros lehet a laptopra nézve, ezért érdemes megismerni a szabályokat.

Hogyan töltsük a telepeket

A hiedelmekkel ellentétben a legtöbb szakember és a gyártók kutatói is azt mondják, hogy nem szabad a gép akkumulátorát 100%-ig feltölteni. Az ideális töltési ciklus esetén a laptopot 40%-ra merítjük le és 80%-ig töltjük fel. Ha sikerül ezt a töltési ciklus szabályt, akkor ez jelentősen megnövelheti a beépített telepek élettartamát és a laptopszervizben a javításra vagy cserére később kerül majd sor.

A budapesti laptopszervizben laptopok akkumulátorát akkor is gyorsan és szakszerűen tudják kicserélni, ha azt a burkolatba beépítették a gyártók és egyszerűen, szerszámok nélkül nem cserélhető.

Mekkora a laptop akkumulátor élettartama?

A laptop akkumulátora a legnagyobb körültekintés mellett, az összes előírás és tanács betartása mellett is elöregedik, tönkremegy és cserélni kell. A rendszeresen, maximálisan feltöltött akkumulátor élettartama nagyjából 300-500 ciklus, ezt jelentősen növelhetjük, hiszen a 70%-ig töltött telep az 1200 – 2000 töltési ciklust is megérheti.

Mivel a laptop akkumulátorának töltését nem figyelhetjük állandóan és folyamatosan, ezért csak az lenne a megoldás, ha a megfelelő alkalmazás végezné ezt helyettünk. Munka közben nem tehetjük meg, hogy óránként fel-le csatlakoztatjuk a töltőt, ezért a legtöbb felhasználó kénytelen beletörődni abba, hogy az akkumulátor élettartama véges és jó esetben 2-3 év múlva, rosszabb esetben 1 év használat után cserélni kell. A legfontosabb, hogy próbáljuk meg a használati utasításokban szereplő hőmérséklet tartományokat, hiszen a notebook telepeinek legnagyobb ellensége a túlmelegedés, mely olyan fizikai-kémiai reakciókat indukál, melyek visszafordíthatatlanok.

Tovább

A télikertépítéshez szükséges építőanyagok

Alapanyagok a kőművesmunkákhoz

telikert epites kozetA télikertépítés során csak jó minőségű alapanyagokkal szabad dolgozni, igaz ez természetesen a teraszbeépítésre is. A alapanyagok megismerése a szakszerű szolgáltatás kiválasztásának és az árak meghatározásának egyik fontos feltétele.

Az alapanyagok fajtái

A kőművesmunkák egyik alapvető alapanyaga értelemszerűen a kőzet. A kőzet a földkérget alkotó, nagy tömegű, szilárd állapotú, természetes anyag, amelyet keletkezési körülményei, vegyi összetétele, kőzetalkotói és kőzetszövete együttesen jellemeznek. A kőzetek egy kőzetnévvel azonosíthatók.

A kőzetek osztályozása

A télikertépítésnél is alkalmazott kőzeteket keletkezésük alapján osztályozzuk, keletkezési körülményeik ugyanis szerkezeti felépítésük szempontjából döntő jelentőségűek. Szerkezeti felépítésük pedig több fontos tulajdonságukat meghatározza, így az építési célra való felhasználhatóságot, illetve a felhasználhatóság területét.

Kőzetosztályok:

 • Magmás:
  • mélységi-,
  • telér-,
  • kiömlési kőzetek,
  • vulkáni tufák.
 • Üledékes:
  • törmelékes, üledékes
  • vegyi eredetű üledékes,
  • szerves eredetű üledékes kőzetek.
 • Átalakult kőzetek.

A télikertépítés alapozásához használt kőzetek

A kőzettani osztályok egymáshoz folytonos átmenetekkel csatlakoznak, a kőzetek közötti átmenetek gyakoriak és azok lényegéhez tartoznak.

Az azonos kőzettani osztályokba tartozó kőzeteket egy kőzetnév jelöli. Az átmeneti kőzetek megnevezéséhez a határos osztályokhoz tartozó neveket együttesen alkalmazzuk.

Egy osztályon belüli kőzetváltozat kiegészítő névvel határozható meg, ilyet használunk a télikertépítés során is.

A kőzet vagy laza, vagy összeálló. Laza kőzet azokban a törmelékes üledékes kőzeteknek a gyűjtőneve, kőzetszövete laza szemcsés, vagy laza pelyhes, például kavics, homok, agyag. Bármely más szövetű kőzet összeálló kőzet, például gránit, mészkő. A laza kőzet valamely összeálló kőzet mállása folytán keletkezik.

Kőzetek jellemzői és ára

A kőzetek felhasználhatóságát a keletkezés körülményein túl, azok kőzettani jellege határozza meg. Nem mindegy, hogy milyen kőfajtákat használunk a terasz beépítésekor, hogy a műanyag konstrukciók számára szilárd, hőszigetelő alapot biztosítsunk.

A kőzettani jellegek a következők:

 • vegyi összetétel,
 • kőzetalkotók,
 • kőzetszövet,
 • mállottság és
 • szemnagyság.

A garantált minőségű terasz csak a megfelelő minőségű és tulajdonságú kőzet alkalmazásával építhető meg. A kőzetek árát a minőség és a szállítás költsége határozza meg.

Tovább

Belső terek kialakítása a télikertben

Világítás, árnyékolás és falak

telikert tetokert epitesA télikertépítése a gyártás és beszerelés után sem fejeződik be, a megfelelő megvilágítás és a berendezés nagyon fontos, hiszen ez határozza meg, hogy milyen célokra tudjuk használni az újonnan kialakított helyiséget. A télikertépítő és gyártó szolgáltató rengeteg ötlettel és tervezéssel tud a megrendelő segítségére lenni.

Berendezés és térhatás

A télikertben a térhatás sokban függ a helyiség méretétől és kialakításától, de a nagyméretű üvegfelületek szabadságot, kilátást és rendkívül tágas teret eredményeznek.

A tetőtérben kialakított télikert esetében szokássá vált a teljes tetőfelület ferde falként történő kiképzése.

A tetőzug lezárására számos lehetőség kínálkozik, amelyeknek azonban feltétele, hogy a szöglet teljes egészében a hőszigetelt felületen belülre kerüljön. Elhelyezhető a tetőzugban burkolattal ellátott fűtőtest, beépített íróasztal, könyvespolc, szekrények és éjszakára kihúzható ágyak, melyek nappal kanapéként használhatók. Minden esetben fontos a megfelelő természetes és mesterséges megvilágítás kialakítása.

A torokgerendánál beépíthető födémet tulajdonképpen kerülnünk kell. Először is az e fölött keletkező padlásgalérián csak kúszva lehet közlekedni, másodszor pedig csökkentjük a ferde tetősíkok miatt amúgy is szűkös légteret.

Ne feledjük el, hogy a tetőtérben kialakított télikert esetében a túlmelegedés reális veszélyeket rejt, hiszen az üvegfelületek révén kialakuló meleg levegőhöz hozzáadódik a ház egyéb részeiben keletkezett, felszálló meleg levegő is.

Tetőformák és a helyiségek kialakítása

A télikertépítés során a megfelelő kialakítást a tervező szakemberek dönthetik el, hiszen ők ismerik a technikai jellemzőket. A tető beépíthetőségét döntő mértékben a tetőfelület hajlásszöge határozza meg. A kontyolt tetők nem igazán alkalmasak beépítésre, mivel a tetőtér mind a négy oldal felől szűkül, és a maradék tér általában nemigen felel meg az építési előírásoknak. Ezenkívül a feljárólépcső gyakran nem helyezhető el megfelelően, nem lehet alatta átjárni.

A beépíthetőség még a nyeregtető esetén is gyakran nehezített, sőt megakadályozzák azt a támaszok, az álló vagy ferde oszlopok. A faszerkezetet semmi esetre sem szabad megváltoztatni tartószerkezeti szakember véleményeztetése nélkül.

A teraszbeépítés során a gyártó szakemberei tervezik meg a szükséges átalakításokat és a kivitelezés lehetséges módjait.

Tovább