Adokveszek szolgáltatás, szerviz ivóvíztisztítás, fertőtlenítés és kárpitozás, kárpitos Budapest, fogászat BUdapest fogorvos

Adokveszek: gumicsónak, drón, laptop, szerviz fogo

Adokveszek: gumicsónak, drón, laptop, szerviz fogo

A fogak öntisztulása

2019. szeptember 05. - PRcikkíró

A fogszuvasodás és megelőzése

fogak ontisztulas fogorvosA fogak öntisztulása rágás közben, a fogsorok zárásakor az antagonisták közül kipréselt, detergáló, szemcsés-rostos anyagokat tartalmazó ételpép súrolóeffektusának a következménye, ez a fogszuvasodás elkerülésének legjobb módja. Hasonló eredményt hoz a két fogsor egymás közötti „játéka” ételpép távollétében, amit találóan a mandibula „üres mozgásának” nevezünk, valamint a fogak oralis felszínén. Az érdes felszínű és emberen a beszéd által sokat igénybe vett és mozgó nyelv súroló effektusa az oralis köpenyfelszíneket általában szúgmentesen tartja.

Öntisztulás és fogorvos

A fogak öntisztuló felszínén nem tapad meg lepedék, míg az öntisztulásból kizárt területeken többnyire bőven található. Ezért az öntisztulásból kizárt területeket habitualisan tisztátlan zónáknak nevezzük.

A lepedék (plakk, recte: plaque) köztianyagba ágyazott mikroorganizmusok szövetszerű konglomerátuma. Vékony rétege szabad szemmel nem látható, a tömegesebb lepedék azonban jól észlelhető. Környezetéből könnyen vesz fel festékanyagot, ennek természetétől függően különböző sínű lesz.

A szuvasodás fogászati lényege

Klinikai tapasztalatok szerint a cariogen lepedék többnyire színtelen, illetve szürkésfehér, az emberi szájban gyakorta látható barnás színű lepedék carieskeltő jelentősége csekélyebb, sokak szerint kétséges. A lepedék szerkezete is, összetétele is függ más tényezők mellett attól is, hogy mióta tapad a fogon. A köztianyagba – vegyhatástól függően – mészsók csapódnak ki: fogkő képződik. A cariogen lepedék viszont savi vegyhatása folytán fogképződésre kevésbé hajlamos.

A fentebbiek értelmében az öntisztulásban részt vesz a fog rágófelszíne – eltekintve a gödröcskéktől és a barázdáktól (melyeknek habitualis tisztátlansága mélységükkel egyenesen, harántátmérőjükkel fordítottan arányos) – valamint a köpenyfelszínek a legnagyobb kidomborodástól occlusalis irányba eső kisebb része. Kizárt az öntisztulásból a gödröcskék és a barázdák túlnyomó többsége, mondható összessége, valamint a korona sima köpenyfelszínének a legnagyobb kiöblösödés és az ínyszél közötti sávja, főképpen a fogközökben, ahová nem fér be a nyelv, s melyeket már nem tölt ki teljesen a papila interdentalis. Ifjúkorban, míg a hám a kontaktpont közelében tapad, tulajdonképpen nincs is”fogköz”, mert a két szomszédos fog egymás felé tekintő approximális felszíne által határolt kúpszerű teret teljesen betölti az ínyszemölcs, fogköz, s így interdentalis holt tér, interdentalis habitualisan tisztátlan zóna csak az életkor előrehaladtával keletkezik hámtapadásnak apicalis irányú vándorlása révén.

Ezért a fog approximalis felszínén a caries később keletkezik, mint a gödröcskékben, barázdákban.

A fogak természetes öntisztulása fogászati szemszögből. Néhány érdekes és izgalmas téma, mely segíthet a gyönyörű mosoly megőrzésében: fog fehérítés, fogszuvasodás megelőzése, fogász Budapest, olcsó fogorvos, öntisztulás az egészségben, hétköznapi szájhigiénia.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adokveszek.blog.hu/api/trackback/id/tr5215042084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása