Adokveszek szolgáltatás, szerviz ivóvíztisztítás, fertőtlenítés és kárpitozás, kárpitos Budapest, fogászat BUdapest fogorvos

Adokveszek: gumicsónak, drón, laptop, szerviz fogo

Adokveszek: gumicsónak, drón, laptop, szerviz fogo

Fogközök alakítása a fogászatban

2019. október 19. - PRcikkíró

Fogorvosi szeparálás

fogaszat szerszam klinikaA fogászati kezelés során szükség van a gyors szeparálásra, e célra szerkesztett különleges műszerekkel végzünk: eszközei az ékhatást kihasználó, csavarerőre járó egyszerű vagy komplikáltabb műszerek, a szeparátorok.

Az Ivory-szeparátor kettős ívelésű abroncs által egybefogott két fémék, amelyek csavarral közelíthetők egymáshoz, ezt alkalmazzák a legtöbb fogászaton. A két ék hegye nem egymással szemben fekszik, hanem egymás mellett elcsúszik. Az ékek hegyét a szeparálandó fogközbe illesztjük, a gyökércsúcs felé nyomjuk, s közben az interdentalis papillát félretoljuk, meghúzzuk a csavart. Ennek következtében az ékek benyomulnak a fogközbe, egyre közelebb kerülnek egymáshoz, s közben a két szomszédos fogat egymástól eltolják.

A szeparátor műszer használata

A fogorvos által jól elhelyezett Ivorv-szeparátor a fog nyakán támaszkodik meg, tehát nem akadályozza III. vagy IV. osztályú üregben a gingivalis üregfal előírásszerű praeparálását (a zománc ferdére és simára faragását gingivaszél-simítóval). Sajnos, ha pontosan az ínyszélig ér az üreg, és a fogon nincs ínytasak, praeparáláskor szükségszerűen összeütközünk a szeparátor ékeivel.

Az Ivory-szeparátor kettős ív emiatt általában csak a frontfogak között a fogászaton, esetleg nagyra nyitott szájban az első kisőrlő mellett tudunk használni (de annál hátrább nem). Nehézséget okozhat használata még az íny nagyobb mérvű retractiójakor, mert az incisalis élbe ütközhetnek már a szeparátor ívei, mikor az ékek még nem érik el a fog „klinikai koronájának” gingivalis szélét.

Egyéb műszerek a fogászaton

Az Elliot-szeparátor csak egy íve van, ezért a fogsor bármely részén használható. Két egymással csukló által összekötött ékből áll, amelyeket csavarral közelítünk egymáshoz, ill. tolunk el egymás mentén. A csavart a lap szerint meghajlított nyelű ékekről le is lehet venni és tetszőlegesen visszahelyezni, ezen az úton elérhető, hogy ugyanazt a szeparátort a fogsor mindkét oldalán használhassuk. Működtetni ti. csak úgy tudjuk, hogy a csavar a szájpitvarban fekszik, és az ékek nyelének hajlata konkavitásával az occlusiós sík felé tekint, mert így a fognyakra feszül az ék, és a csavar a rágófelszínre fekszik.

Perry-szeparátor

A fogorvos által kedvelt eszköz két karompárból áll, amelyeket mind a vestibularis, mind az orális oldalon csavarmenetes rúd köt össze. A fogakon a karompárok kapaszkodnak meg. A csavart az orthodontiában egykor használatos kulccsal meghúzva a két karompárt egymástól távolabbra toljuk, s e karmok magukkal viszik azokat a fogakat, amelyekre támaszkodnak. A Perry-szeparátor karmait összekötő rúd rövid vagy hosszú lehet. Rövid rúddal két egymás melletti fogat tolunk el egymástól, hosszú rúddal a fog mellől mindkét szomszédját eltolhatjuk. így járhatunk el pl. MOD-üreg praeparálása során, de így kell eljárnunk az ínyszéli III. osztályú üreg előkészítésekor és tömésekor is.

A szeparáló gépek működtetésekor a fogász a beteg rögtön feszülést, enyhe fájdalmat érez, a feszülő érzés igen jellegzetes, de mintegy fél-egy perc alatt megszűnik, ha nem húztuk meg túlságosan nagy mértékben a szeparátor csavarját. Amint megszűnt, újra meghúzhatjuk a csavart, s ha lassan, óvatosan járunk el, távolabbra tolhatjuk egy-mástól a fogakat, mint a csavar egyszeri hirtelen feszes meghúzása által. A szeparáláskor kiváltott fájdalom annak a jele, hogy a fog gyökérhártyáját és parodontiumát a tolerantia-határon túleső erő éri, hogy a fog elmozdulása a toleráltnál nagyobb, azaz a parodontiumot érő károsodás jele. Ha a szeparálást érzéstelenítésben végezzük, ezt a jelzőkészüléket kapcsoljuk ki. Ezért érzéstelenített betegen fokozott óvatossággal kell szeparálnunk a fogorvosnál.

A gyors szeparálás veszélye a parodontium (egyébként többnyire reparabilis) károsodása. Hogy ennek ellenére használjuk, azon előnyös hatásából fakad, hogy effektusa rögtön érvényesül.

Fogközök kezelése és alakítása a fogászatban. Néhány további izgalmas kérdés olvasásra ajánlva: fogorvos Budapesten, fogászat ára, fog kezelés szakszerűsége, fogászat Budapest árak, budapesti fogorvos rendelés.

A bejegyzés trackback címe:

https://adokveszek.blog.hu/api/trackback/id/tr3615268098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása