Adokveszek szolgáltatás, szerviz ivóvíztisztítás, fertőtlenítés és kárpitozás, kárpitos Budapest, fogászat BUdapest fogorvos

Adokveszek: gumicsónak, drón, laptop, szerviz fogo

Adokveszek: gumicsónak, drón, laptop, szerviz fogo

A fertőtlenítés tudománya

2018. november 28. - PRcikkíró

Joseph Lister az antiszeptikus sebészeti eljárás meghonosítója

elelmiszer-fertotlenitese.jpgOrvosi képesítésének megszerzése után Glasgowban praktizált, ahol megdöbbentette az, hogy milyen sokan halnak meg a műtétek után fertőzések következtében. Bár tisztán tartotta a kórtermeket, meg kellett állapítania, hogy a hagyományos szerekkel és módszerekkel nem érhető el javulás.

A baktériumok létezéséről szóló elméletet 1865-ben Pasteur tanulmányából ismerte meg. Megértette, hogy a fertőzéseket okozó baktériumokat kell valamilyen módon elpusztítani. Műtét előtt karbonsavval fertőtlenítette a kezét, az eszközöket és a kötéshez használt kendők tisztaságáról is gondoskodott. A fertőtlenítésnek köszönhetően négy év alatt a műtétek utáni 45%-os elhalálozási arányt sikerült 15%-ra csökkenteni.

A beképzelt orvostársadalom

A műtétek közbeni fertőtlenítés fontosságát már 10 évvel Joseph Lister előtt Semmelweis Ignác is felismerte, ő klóros vizet használt. Mindkét orvos eredményei egyértelműen bizonyították, hogy a fertőtlenítés segítségével jelentősen csökkenthető az elhalálozások száma, mégis sokáig kellett arra várni, hogy minden műtőben kezet mossanak az orvosok. Az általános vélemény az, hogy az orvostársadalomnak nehezére esett önmaga előtt is bevallani és beismerni, hogy ők maguk a halálozások egyik okai. A tisztaságukra amúgy is rátarti emberek sértőnek érezték a kézmosást, ez manapság nevetségesnek tűnik.

A klór használata hosszú időn keresztül alapvetés volt a gyógyítással foglalkozó intézményekben, azonban sok helyen újabb eljárások és készítmények vették át a helyét. A klór mellett az alkohol is egyszerűen beszerezhető fertőtlenítő szer, de a klórdioxid mindent lepipál.

A fertőtlenítés tudománya, az orvostudomány biztonságossá tétele. Ha szeretnél még hasonlóan érdekes dolgokról olvasni, az alábbi témákat ajánljuk: otthoni fertőtlenítés, magyar tudósok, szakszerű fejlesztések, klór alkalmazása, Lister kutatásai, Semmelweis orvos, tisztítás szolgáltatás.

A bejegyzés trackback címe:

https://adokveszek.blog.hu/api/trackback/id/tr6214402482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása