Adokveszek szolgáltatás, szerviz ivóvíztisztítás, fertőtlenítés és kárpitozás, kárpitos Budapest, fogászat BUdapest fogorvos

Adokveszek: gumicsónak, drón, laptop, szerviz fogo

Adokveszek: gumicsónak, drón, laptop, szerviz fogo

Hőérzékelés és infrasugárzás

2020. augusztus 05. - PRcikkíró

A hősugárzás biológiai alapjai

infra hőérzékelésAz infrafűtés az infrasugárzás biológiai érzékelésén alapszik, ezért elsősorban a hőérzetet kell megismernünk. A hősugárzó infrapanelek alapvető működésének megértése az egészségügyi kapcsolatok megfigyelésével kezdődik.

Az ember hőérzékelő receptorai a bőr hámrétege alatt és a nyálkahártyákban találhatók. Vannak melegre érzékeny és hidegre érzékeny idegvégződések. Sűrűségük testtájanként változó. A kézen pl. 4-5 hidegpont van, az arcon pedig 12. Melegérzékelő pontokból átlag 0,2-2 van cm2-enként A szemhéjakon, az ajkakon, az orrcimpákon ennél nagyobb sűrűség is előfordul, összességében jóval több (kb. 250000) hidegpont van, mint melegpont (kb. 30000).

Melegérzékelés

A melegérzékelő receptorok kb. 25 és 45 °C között érzékenyek, és az érzékenységi maximumuk 38 °C-nál van. A hidegérzékelő receptorok 8 és 30 °C között érzékelnek, és az érzékenységi maximumuk 25 °C-nál van, ezt ingerli az infrasugárzás is.

A hőérzékelés küszöbe 0,00063 J/cm2 s. Túlzott hőhatásra a hőérzékelő receptorok már nem hőérzettel, hanem fájdalommal reagálnak, 0,9 J/cm2 s hőterhelés fölött már fájdalmat érzünk. Ez a fájdalomküszöb tehát kb. 1400-szor nagyobb érték, mint a hőérzékelés küszöbértéke, vagyis a hőérzékelés tartománya kb. három nagyságrend. Nem tisztázott még a bőrben található szabad idegvégződések szerepe. Valószínűleg ezek is részt vesznek a hőérzékelésben, legyen szó infra sugárzásról.

Hideg érzékelése

Érdekes, hogy a hidegre érzékeny receptorok meleginger hatására hidegérzéssel reagálnak (ezt nevezik paradox hidegérzésnek), ugyanakkor paradox melegérzés gyakorlatilag nincs. Ez feltehetően azzal áll összefüggésben, hogy a hidegérzékeny receptorok közelebb vannak a bőrfelszínhez, míg a melegreceptorok a mélyebb rétegekben találhatók. Ebből következik, hogy a kívülről ható meleginger a felülethez közelebbi hidegérzékelő receptorokat éri el először, míg hidegingerrel nem tudjuk a mélyebben fekvő melegérzékeny receptorokat külön ingerelni anélkül, hogy a felülethez közelebbi hidegérzékeny receptorok ne ingerlődnének, például az infrasugárzásnál.

A hőérzékelés részletei

Érdekes az is, hogy a hidegérzés az ingerlés után azonnal jelentkezik, míg a melegérzés viszonylag lassabban alakul ki. Ez is valószínűleg a kétfajta receptor különböző mélységű elhelyezkedésével magyarázható. Megfigyelték pl., hogy vékony, kis hőkapacitású, felmelegített ezüstlemezt érintve a bőr felszínéhez, hideget érzünk. A lemez kis hőkapacitásával meghatározott kis hőmennyiség ugyanis nem jut el a mélyebben fekvő melegérzékeny receptorokhoz, tehát csak a hidegreceptorok ingerlődnek.

Hőérzékelés és infrasugárzás. Néhány további, érdekes téma olvasóink számára: infra sugárzás, egészség és hőérzékelés, fűtés sugárzással, meleg érzékelése.

A bejegyzés trackback címe:

https://adokveszek.blog.hu/api/trackback/id/tr3116104774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása