Adokveszek szolgáltatás, szerviz ivóvíztisztítás, fertőtlenítés és kárpitozás, kárpitos Budapest, fogászat BUdapest fogorvos

Adokveszek: gumicsónak, drón, laptop, szerviz fogo

Adokveszek: gumicsónak, drón, laptop, szerviz fogo

A mobil kommunikáció őse

2016. október 25. - PRcikkíró

tavkozles oszlop javitasÍgy jött létre a távíróhálózat

A mai telefonok és mobiltelefonok elődei, a korabeli SMS küldő rendszerek a XIX. század közepén világszerte megindult és nagyon gyors ütemben fejlődött a telegráfvonalak, a távíróhálózatok létesítése. A mai értelemben vett legkorábbi hosszabb, működőképes távíróvonalat Wheatstone és Cooke létesítette az Edinburgh és Glasgow közötti vasútvonal mentén 1837-ben. Az első üzenetek továbbítására is alkalmas változatos formájú, különböző anyagokból készült szigetelőket különböző távolságra felállított eltérő magasságú, többnyire fából készült oszlopokra erősítették és így szerelték. Nem sokkal ezután a Cooke a távíróoszlopon a lyukas közepű szigetelőket az oszlopfej oldalára erősített fa lécekre szerelte és ezáltal valamivel megbízhatóbb szerkezetet kaptak.

1885-ben így adtak magyarázták a távíró technikai működésére:

„Az elektromos telegráfvonal a levegőben fémdrótokból áll, melyeket rendszerint a vonal mentén egyenlő távolságokban leásott fapóznák tartanak. Eleintén ezek a drótok 2 milliméter átmérőjű rézdrótok valának. A választott fémnek az a jó oldala volt, hogy az elektromosságot nagyon jól vezette, de nem tekintve drága voltát, még az a rossz oldala is volt, hogy a mérsékletváltozások befolyása alatt elveszíté rugalmasságát és törékennyé lett. Az általánosságban mellőzött rezet kiizzított vassal helyettesítették, mely fém tartósabb és kevésbbé drága s a melynek átmérőjét 3, 4 vagy 5 milliméternyire szabják; a 3 milliméteres drótokat a vasutakat kísérő vonalakon, a 4 millimétereseket a belföldi szolgálatban és az 5 millimétereseket a nemzetközi hálózatban alkalmazzák. Végre a hosszas vonalakon, melyekre nézve fontos, hogy az elektromos ellenállás a lehető legkisebb legyen, 6-6,5 mm átmérőjű vasdrótokat használnak; különösen Angolországban alkalmazzák ezeket a vastag drótokat. A telegráfvonalak vasdrótjai galvánozva vannak, azaz miután savanyított vízben megtisztíttatnak, vékony czinkréteggel vonatnak be; a czink a levegőn oxidálódik, s ez megóvja a vasat a rozsdától, sőt mi több, elektrolízises hatás révén megakadályozza a történetesen csupaszon maradt részek oxidálását is. Mindazonáltal némely technikus szívesebben használja a nem galvánozott vasat, de ekkor a czinkréteget a drót átmérőjének nagyobbításával pótolják.

A mobiltelefon elterjedéséig és a tömeges SMS küldés megjelenéséig még sok időnek kellett eltelnie, de ez adta meg az alapot a létrehozatalához.

A mobil kommunikáció őse az okostelefon és a mobiltelefon megteremtésében is részt vállalt. További érdekes és izgalmas témák: okostelefon, mobiltelefon, SMS küldés, találmány, távíró.

A bejegyzés trackback címe:

https://adokveszek.blog.hu/api/trackback/id/tr6911838905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása