Adokveszek szolgáltatás, szerviz ivóvíztisztítás, fertőtlenítés és kárpitozás, kárpitos Budapest, fogászat BUdapest fogorvos

Adokveszek: gumicsónak, drón, laptop, szerviz fogo

Adokveszek: gumicsónak, drón, laptop, szerviz fogo

Az első számológépektől a laptopokig

2017. július 05. - PRcikkíró

Rövid történelmi áttekintés a számítástechnikáról

babbage szamitogepeA számítógép felfedezését sok nemzet tulajdonítja sajátjának, hiszen az elmélet megalkotásától kezdve az első működő modellen át a tökéletesítésig sok idő telt el és sok új ötlet változtatta a gép működését és felépítését.

Az első számítógépek a számológépek

A korai számítógépek feladata a bonyolult számolási műveletek gyors elvégzése, automatizálása volt. Az emberiség egyik legnagyobb felfedezése volt az, amikor rájöttek arra, hogy a számítógép segítségével az elemi számításokon kívül még rengeteg egyéb feladatot is elvégezhetnek.

Az első programozható számítógép ötletével az angol Charles Babbage állt elő, aki már 1833-ban létrehozta a mai számítógépekhez hasonló, mechanikus számítógépet, melyet nem fejezett be. 1991-ben a tervei alapján a korabeli anyagokból létrehozták a differenciálgépet, mely kitűnően működött és meghökkentően hasonlít a mai számítógépek elvi működésére.

Az ennél is érdekesebb szerkezet az analitikai gép volt, melyen Babbage haláláig dolgozott, ez sokkal bonyolultabb volt a differenciálgéphez viszonyítva is, ezért sohasem készült el. Az elméletben a mai számítógépekhez hasonlító gép programozását lyukkártyával szerette volna megoldani Babbage.

Ennél is érdekesebb. hogy Ada Lovelance matematikus egy elméleti programot írt Babbage el nem készült számítógépéhez, mellyel ő lett a világon az első programozó.

A Science Museum által készített differenciálgépen csak néhány tervezési hibát kellett kijavítani, és a mai napig megbízhatóan működik, bebizonyítva ezzel, hogy az 1833-as technológia mellett is megépíthető lett volna a mechanikus számítógép.

Az első számológépektől a laptopokig és a szuper szervergépekig vezetett az út. További érdekes és izgalmas témákról olvashatsz: hardver, laptop, laptop szoftver, számítógép, történet.

A bejegyzés trackback címe:

https://adokveszek.blog.hu/api/trackback/id/tr5112643839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása