Adokveszek szolgáltatás, szerviz ivóvíztisztítás, fertőtlenítés és kárpitozás, kárpitos Budapest, fogászat BUdapest fogorvos

Adokveszek: gumicsónak, drón, laptop, szerviz fogo

Adokveszek: gumicsónak, drón, laptop, szerviz fogo

Zöldségfélék áztatása és lemosása

2019. április 20. - PRcikkíró

Fertőtlenítés forrázással

salata tisztitas mosasA főzelék- és zöldségfélék lemosása igen fontos feladat. Célja, hogy a szállítás, tárolás, tisztítás folyamán esetleg keletkező szennyeződésektől a főzelék- és a zöldségféléket mentesítsük.

A főzelék- és zöldségféléket, fajtáiknak megfelelően, bő vízben, dörzsöléssel, váltott vízzel, csap alatt vízsugárral vagy áztatással mossuk meg. A lemosás csak erre a célra használt, tisztán tartott nagyobb edényben, medencében stb. szabad végezni.

Lemosáshoz csak ivóvizet használjunk

A fejeskáposztát és vöröskáposztát a megtisztítás után bő, tiszta, hideg vízben erős dörzsöléssel mossuk tisztára.

A kelkáposztát többször váltott bő hideg vízben mossuk meg jól, közben egy kis áztatással időt hagyva arra, hogy esetleg még benne meghúzódó férgek a víz felszínére jöjjenek és eltávolíthatók legyenek.

Ugyancsak így mossuk meg a kelvirágot és kelbimbót is.

Saláta tisztítása

A fejes salátát kb. fél óráig, bő, tiszta, váltott hideg vízben áztatjuk, majd utána a csap alatt zuhanyozó rózsa segítségével tisztára mossuk. Különösen fontos, hogy a zuhanyozócsap alatti lemosáskor a víz a saláta levelei közé is behatolva, onnan az esetleg lerakódott szennyezett, port lemossa, hogy a saláta homokos ne maradjon.

Paraj tisztító kezelése

A parajt többször váltott, bő, tiszta vízben nagy csomókban összefogva és jól lerázva mossuk, hogy ne legyen homokos. Az egyik vízben való mosás után a parajt két kezünkkel csomóra összefogjuk, jól lerázzuk, hogy a benne levő víz lecsurogjon a szennyel és homokkal együtt, majd áttesszük a másik bő, tiszta vízbe, ahonnan ugyancsak alapos jó lemosás után, csomóba fogva jól lerázva, lecsurgatva, átszedjük a következő vízbe. Ezt kétszer-háromszor megismételjük, mindaddig, amíg a paraj teljesen tiszta, homokmentes nem lesz. Erről úgy győződünk meg, hogy egy-két levelet megízlelünk és ha az nem ropog a fogaink alatt, akkor a paraj megfelelően tiszta és főzésre kész. Ha a lemosás után a parajt nyomban megfőzzük, a lemosáshoz langyos vizet is használhatunk.

A sóska lemosásának módja a parajéval teljesen azonos.

A tököt letisztítás után és a gyalulást megelőzően tiszta, hideg vízben erős dörzsöléssel mossuk le.

Zöldségfélék és egyéb élelmiszerek áztatása és lemosása felhasználás előtt. Néhány érdekes téma, melyet érdemes lehet tovább olvasni: szakszerű tisztítás, mosás klór-dioxiddal, zöldség mosás, fertőtlenítés ivóvíz, élelmiszer kezelés.

A bejegyzés trackback címe:

https://adokveszek.blog.hu/api/trackback/id/tr3114777176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása