Adokveszek szolgáltatás, szerviz ivóvíztisztítás, fertőtlenítés és kárpitozás, kárpitos Budapest, fogászat BUdapest fogorvos

Adokveszek: gumicsónak, drón, laptop, szerviz fogo

Adokveszek: gumicsónak, drón, laptop, szerviz fogo

A borókabogyó és cickafark ayurvédikus hatásai

2018. január 14. - PRcikkíró

gyogynoveny telikertGyógynövények a télikertben nevelve

Az Ayurvéda útmutatásait követők számára hasznos lehet, ha az ayurvédikus gyógymódhoz elengedhetetlen gyógynövényeket otthonukban is termeszthetik. A téli Budapesten a kellő körültekintéssel kialakított terasz vagy a télikert megfelelő hely lehet a fűszer- és gyógynövények számára. Most lássunk két, az ayurvédikus gyógyászat szempontjából is fontos gyógynövényt.

Borókabogyó

  • Hasznos része a bogyó.
  • Energetika: pikáns, keserű, édes, KV-, P+.
  • Szövetek: plazma, vér, izom, zsír, csont, velő és idegek.
  • Szervrendszerek: húgykészülék, légzés, idegrendszer, emésztés.
  • Hatások: vízhajtó, diaforetikus, serkentő, szélhajtó, fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, baktériumölő.
  • Javallatok: vízkór, ödéma, isiász, lumbágó, ízületi gyulladás, reuma, ízületi duzzanatok, cukorbetegség, emésztési gyengeség, immunhiány.

A borókabogyó, mely a télikertben is könnyen termeszthető, a Vata-alkatúak legjobb vízhajtószere, mely a Vata-fölösleget is kiüríti és javítja az emésztést. Kiváló a Kaphá-nak is, de a Pittá-t fokozza, ezért megfelelő körültekintéssel, más vízhajtókkal együtt alkalmazandó. Gyakran adnak hozzá gyulladáscsökkentő vízhajtóka, például orvosi zilizt vagy Gokshuré-t, irritáló jellegének ellensúlyozására. Massza alakjában külsőleg használható ízületi fájdalmak és duzzanatok ellen.

Cickafark

Szintén nagyon hasznos, ayurvédikus gyógynövény a cickafark, melyet a télikertben vagy a beépített teraszon is nevelgethetünk.

  • Más néven Gandana, Achilles millefolium, I chi kao.
  • Hasznos része: levele.
  • Energetika: keserű, fanyar, pikáns, PK-, V+.
  • Szövetek: plazma, vér, izom.
  • Szervrendszerek: vérkeringés, légzés, emésztés.
  • Hatások: diaforetikus, összehúzó, vérzéscsillapító, sebgyógyító, görcsoldó.
  • Javallatok: megfázások, láz, gyomorhurut, bélhurut, kanyaró, vérzés, orrvérzés, gyomorfekély.

A cickafark jó hűtő diaforetikus és lázcsillapító szer, amely összehúzó és görcsoldó tulajdonságokkal is rendelkezik. Jót tesz megfázásokra, influenzára, fertőző betegségekre, különösen, ha magas lázzal és komoly gyulladással járnak.

A cickafark jó összetételt képez diaforetikus szerként borsmentával és remekül megél a budapesti télikertben is.

A nemcsak a borókabogyó és cickafark ayurvédikus és egyéb gyógyhatásait ismerheted meg ebből a posztból. Ha szeretnél még néhány igazán érdekes témáról olvasni, az alábbiakat ajánljuk: gyógynövény termesztés, télikert építés, cickafark nevelése, borókabogyó felhasználása, terasz beépítése.

A bejegyzés trackback címe:

https://adokveszek.blog.hu/api/trackback/id/tr6213572677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása