Adokveszek szolgáltatás, szerviz ivóvíztisztítás, fertőtlenítés és kárpitozás, kárpitos Budapest, fogászat BUdapest fogorvos

Adokveszek: gumicsónak, drón, laptop, szerviz fogo

Adokveszek: gumicsónak, drón, laptop, szerviz fogo

Lámpatípusok a télikertben

2018. március 07. - PRcikkíró

vilagitas uveghazTeraszbeépítés világításának kialakítása

A télikert világításának kialakítása meghatározhatja a helyiség hangulatát, használhatóságát is. A megfelelő típusú lámpák kiválasztásával és beszerelésével növényeket is termeszthetünk, és jelentősen javíthatjuk növekedésüket.

  • A télikert világításának kiépítéséről itt olvashatsz részleteket.

Izzószálas lámpák (incandescent lamp)

Az izzószálas lámpa a hagyományos lámpa, mely 220V-os feszültséggel működik és 1000 Wattos a legerősebb példánya. Az ilyen lámpák erőssége, fényhasznosítása nem túl jó, 17 lm/W, színhőmérséklete 2800-3200 CCT.

Az ilyen izzószálas lámpák túl sok hőt termelnek és kevés fényt árasztanak az elfogyasztott energiamennyiséghez képest. Előnyös tulajdonságuk, hogy rendkívül olcsók és egyszerűen használhatók.

A további lámpatípusokkal összehasonlítva az élettartama meglehetősen alacsony, ráadásul a fényerősség az idő múlásával csökken.

Halogén lámpa

A halogénlámpa lényegében az izzószálas lámpatípusok közzé tartozik, azzal a különbséggel, hogy az izzószál egy inert gázzal töltött kvarcbúra alatt található. A halogéngázzal töltött közeg megakadályozza az izzószál párolgását, ezért a fényerőt is jelentősen növelni lehet. A halogénlámpák élettartama a hagyományos lámpákéhoz képes hosszabb, elérheti a 2000 órát, a fényereje is nagyobb, 25 lm/W, színhőmérséklete pedig 3400K körül van.

Kriptonlámpa

A télikertben ugyan nem gyakran láthatjuk, de rendkívül jól hasznosítható a kriptonlámpa. Az izzószálas lámpák legnagyobb problémája az izzószál, a wolfram-szál párolgása. A kriptonlámpában ezt a párolgást úgy csökkentik, hogy kriptongázzal töltik fel a lámpabúrát. A Kripton és a Xenon gázok hővezetése minimális, ezért is védhetik megfelelően a Wofram-szálat.

Egyes gyártók készítenek speciálisan a télikertek számára lámpákat, ilyenek például az Osram Flora, Chromalux Neodym, Eurostar Neodymium.

Lumineszcens lámpák

A lumineszcens lámpák gázzal töltött fénycsövek, melyek higanypárát tartalmaznak. A fénycső belső oldalát lumineszcens anyaggal, fluoreszkáló anyaggal vonják be, mely az elektromos áram hatására fényt bocsájt ki.

Az ilyen típusú kompakt fénycsövek sokkal takarékosabbak izzószálas társaikhoz képest, típustól függően 70-100 lm/W lehet a fényerő kibocsájtásuk. A lámpák élettartama a télikertben vagy a beépített teraszon elérheti a 15000 – 20000 órát is.

Ezeknek a lámpáknak egyik nagy hiányossága, hogy az energia 37%-ka infravörös sugárzássá alakul, 42%/-ka pedig hősugárzásként veszlik el.

Lámpatípusok és világítástechnikai berendezések a télikertben és a terasz beépítésnél. Ha szeretnél még érdekes témákról olvasni, az alábbiakat ajánljuk figyelmedbe: télikert építés, világítás technika szerelés, lámpa választás, energiatakarékosság tervezése.

A bejegyzés trackback címe:

https://adokveszek.blog.hu/api/trackback/id/tr6113723546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása