Adokveszek szolgáltatás, szerviz ivóvíztisztítás, fertőtlenítés és kárpitozás, kárpitos Budapest, fogászat BUdapest fogorvos

Adokveszek: gumicsónak, drón, laptop, szerviz fogo

Adokveszek: gumicsónak, drón, laptop, szerviz fogo

A kárpit története

2019. február 01. - PRcikkíró

A falikárpittól a kárpitosokig

karpit huzat butorA bútorok kényelmét a jó minőségű kárpit biztosítja, mely évszázadok során alakult ki és tökéletesedett a mai formájára. Az ezer évvel ezelőtt is használt technikákhoz hasonló módszerrel dolgozik a mai kárpitos Budapesten is, de a modern technológiákat és anyagokat is felhasználja. A kézi munkával gyártott bútorszövet rendkívül értékes, érdekes lehet megismerkedni a történetével is.

A kárpit kialakulása

A kilimtechnikából levezethető, de annál fejlettebb szövésmóddal készültek és készülnek a képszerű ábrázolású fali kárpitok, függönyök és gobelinek, melyek szövésekor egyéb technikai módszereket is felhasználnak. Ha megpróbáljuk nyomon követni a nyugat-európai falikárpitok fejlődését, közvetlen kapcsolatot fedezhetünk fel a keleti kultúrák virágzó kárpit készítő művészeivel, a kárpitosokkal. A magasan fejlett keleti művészet évszázadokon keresztül befolyásolta az európait, különösen a keresztes hadjáratok eredményeképpen.

A kárpit, falikárpit, carpoltos magyarul díszes szőttest jelent, amellyel az elmúlt évszázadokban falakat, falnyílásokat borítottak. A kifejezés eredete a görög tapes, római tapetum, a francia tapisserie, az angol tapestry és a német Wandteppich kifejezésre utal.

A román kori kárpit

A legrégibb, XI-XII. századi nyugat-európai falikárpitokat gyapjúból szőtték. Érezhető rajtuk a szászánida és a bizánci kárpitok, függönyök, miniatűr hatása. A XI. századból maradt meg a kölni dóm számára szőtt, nagyon szép kivitelezésű, úgynevezett Saint Gereon falikárpit, melynek töredékei ma a lyon Musée de Tissus-ben és más, nürnbergi, londoni és berlini múzeumokban találhatók.

Az első európai kárpitokat nem Budapesten készítették, valószínűleg a Rajna menti kolostorokban szőtték. Néhányban még napjainkban is őriznek eredetileg ott szőtt alkotásokat.

A kárpitos művészet

A korabeli falikárpitokról szóló feljegyzések, a megmaradt képi ábrázolások, miniatúrák, megfelelő információt nyújtanak e tárgyak felhasználásáról, melyet kárpitos készített. Számos mozaik- és freskóábrázoláson látható, hogy e darabokat az oszlopok közé és a falakra függesztették fel, templomok apszisát zárták le velük, kórusok rácsai mögé és a templomhajók oldalfalaira helyezték.

A németországi halberstadti dómban látható az 1179 körül szőtt, 1,14x10,04 méteres Ábrahám-kárpit, melynek záróképe a sárkánnyal viaskodó Szent Mihály arkangyalt ábrázolja. Ugyanitt tekinthető meg az Apostolk-kárpit is, melynek mérete 1,15x9,0 méteres. Mindkét darabon az ábrázolt figurák arckifejezése merev, hűvös szigorú. A figurákat és az arcokat is sötét, barna keret kontúrozza.

A legrégibbként ismert, normann eredetű Hónapok elnevezésű kárpitsorozat a baldisholi templom számára készült, szintén a XII. században. A sorozat a tizenkét hónapot ábrázolta, de ma már csak az Április és a Május hónapokat ábrázoló darabok tekinthetők meg az oslói múzeumban. A kárpitok figuráit stilizált madár- és növénymotívumok keretezik.

A kárpit története röviden összefoglalva. Néhány további érdekes téma, mellyel érdemes lehet foglalkozni: Budapest bútor, kárpitos árak, kárpit készítése, kárpitozás a fővárosban, szolgáltatás bútorfelújítás, antik történet, bútor javítás.

A bejegyzés trackback címe:

https://adokveszek.blog.hu/api/trackback/id/tr8414602818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása