Adokveszek szolgáltatás, szerviz ivóvíztisztítás, fertőtlenítés és kárpitozás, kárpitos Budapest, fogászat BUdapest fogorvos

Adokveszek: gumicsónak, drón, laptop, szerviz fogo

Adokveszek: gumicsónak, drón, laptop, szerviz fogo

A szervezet vízháztartása

2018. december 07. - PRcikkíró

Vízhiány és víztöbblet okozta tünetek

folyadek bevitel ivovizA sejtplazma 90%-át, a felnőtt emberi szervezet súlyának majdnem kétharmadát (63%) víz, helyesebben sós oldat képezi. A szervezet víztartalma az életkortól függ: az újszülötteké a legnagyobb, öregkorban a legkisebb. A különféle szövetek víztartalma sem azonos: a vérplazmának 90%-a víz, az idegszövetnek 70-80%-a, a csontoknak átlagosan 25%-a, a a zsírszövetnek a 20%-a, míg a fogzománc gyakorlatilag vízmentes.

A szervezetben található vízmennyiség egyharmada sejten kívüli, kétharmada pedig sejten belüli. Az extracelluláris víztér részben az érpályán belül, részben az érpályán kívül helyezkedik el. A sejten kívüli víztér jellemző ásványi anyaga a nátrium, míg a sejtvízé a kálium. A két folyadékteret a sejtmembrán választja el egymástól, amely víz számára szabadon átjárható.

A szervezet vízellátásának zavarai: Hiperhidratáció

A túl nagy mennyiségű vízbevitel miatt az extracelluláris tér expanziója következik be, mivel a vese kiválasztás nem tud lépést tartani a folyadékfelesleggel. A vízmérgezés főleg akkor lép fel, ha nagyfokú izzadás után nagy mennyiségű folyadékot vesz magához a szervezet, de sóbevitel elmarad.

Tünetei: ödéma a lazább bőr alatti szövetekben, főleg a szemhéj körül, a háton, nyakon, tarkótájon, súlyosabb esetekben agyödéma. A szervezetbe juttatott felesleges víz hígítja a gyomorsavat, terheli a májat és a szívet, fokozza a vérnyomást és sóvesztést okoz.

Dehidratáció

Csökkent vízfelvétel esetén, amikor a folyadékveszteség meghaladja a folyadékfelvételt, az extracelluláris tér redukciója következik be. A vízhiány nemcsak elégtelen folyadékbevitel vagy fokozott vízleadás, hanem sóhiány következtében is lehet. Mindkét esetben kiszáradáshoz vezet. Tünetei: testsúlycsökkenés, csökken a turgor, a bőr ráncokba szedhető, a szemek aláárkoltak, a nyálkahártyák szárazak, a nyelv bevont, az áll és az orr kihegyezett, a csípők élesen kirajzolódnak, a pulzus szapora és könnyen elnyomható, a bőr sápadt, a végtagok hűvösek, a beteg szomjas, a vizelet mennyisége csökkent, a salakanyagok felszaporodnak benne.

A szervezet vízháztartása a megfelelő egyensúj esetén biztosítja az egészséget. Néhány további érdekes és izgalmas téma, melyről érdemes lehet olvasni: ivóvíz tisztítás, víz kezelés, egészség és ásványvíz, vízháztartás és tisztítás, ivóvízkezelés ára.

A bejegyzés trackback címe:

https://adokveszek.blog.hu/api/trackback/id/tr4814455032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása